Translate

Saturday, August 2, 2008

KETUA BAHAGIAN SAYA, KETUA BAHAGIAN ANDA

Mesyuarat Pemilihan Bahagian UMNO semakin hangat. Di Jelutong 17 cawangan dibubarkan dan 50 orang ahli UMNO mengisyitahrkan meninggaklan UMNO gara-gara mesyuarat cawangan yang kalut, kusut dan kabur. Ini cerita Pulau Pinang namun Sabah tidak kurang hebat.

Pada dasarnya mesyuarat pemilihan bermatlamat untuk memperkuat dan memperkukuh organisasi, tapi dalam konteks pemilihan UMNO, ianya bertujuan untuk memantapkan cengkaman kepimpinan yang ada dan memusnahkan saki baki penentang sebaik mungkin. Matlamat mengukuhkan parti, jauh sekali dari amalan UMNO, khasnya di peringkat bahagian.

Di Sabah di Bahagian Blue Mountain, UMNO Kinabalu, tak banyak karena. Kepimpinan Datuk Masidi Manjun tidak banyak masalah. So, saya tidak banyak berfikir yang berat-berat. Masidi seorang yang berpendidikan, bijak dan mempunyai pengalaman dan ilmu tentang selok belok pentadbiran dan pakar dalam pengurusan kerajaan. Syabas YB Tuan Haji Masidi.

Di Kota Belud, di Kaki Gunung Blue Mountain, Kinabalu, Bahagian UMNO kalut. Ketuanya Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani adalah pemegeng rekod dunia, sebagai pembantu menteri yang paling tidak berpendidikan, tidak ada ilmu dan pengetahuan tentang pengurusan kerajaan. Dia tidak berpendidikan tetapi "pemegang sijil Ijazah Master yang PALSU. Hanya faham sepatah dua patah bahasa Inggeris dan tidak dapat keputusan kredit bahasa Malaysia dalam SRP @ PMR. Namanya Musbah Jamli yang tidak pandai bermuasabah.

Mula bangun dengan projek PPRT yang tidak bina rumah tapi supply beruti papan dan tiang, tapi buat tuntutan rumah lengkap PPRT. Dapat kayu balak dari USO atas sokongan Salleh tapi tipu Uso dan rakan-rakan kongsi terduduk dan hisap jari. Rumah di Hilltop dua unit, di The Peak tempat simpan "pemain simpanan", dan dua unit di Kingfisher. Satu macam Istana dan tempat landing Heli dan yang satu dibeli dari Saidi Suari dengan duit TUNAI; bersebelahan rumahnya saja tempat menyorok barang-barang dari usaha "kabur dan kalut" namun sah dari sumber yang haram. Beunit-unit lagi bakal dimiliki dari SPN-Syarikat Perumahan Negara atas nama proxy. Inilah ketua Bahagian anda. Ketua UMNO yang kalis BPR (buat sementara). Dia jauh berbeza dengan ketua Bahgian saya, Yang Berhormat, Yang Mulia, Datuk Haji Masidi Manjun.

Dari berita yang saya tercium; sayapun macam Sdr. KAW, mana-mana cawangan yang tidak calonkan Ketua bahagian yang ada, Musbah Jamli, akan ditangguh, kemudian disogok dengan RM. Bila tidak mampu juga disogok, dibiarkan gugur macam di jelutong.

Kota Belud perlukan seorang "pemimpin" BUKAN "penempel". Anda semua di Kota Belud adalah pemegang rekod dalam sejarah politik Sabah dri rekod Ketua Menteri, TYT, Menteri Kewangan, Speker DUN Sabah. Kini anda juga pemegang rekod dua Pembantu Menteri. "Pembantu Menteri JKR" dan "Pembantu Menteri Petani". Kota Belud pemegang rekod ketua Pemuda UMNO yang "babau"dan "Penempel Ketua Bahagaian" yang kerdil dan pak turut dan pak tunduk. Kehidupan MJ kini menipu "minyak diesel untuk Nelayan" jual ke Industri. Authoriti diayak-ayaknya.

UMNO Kota Belud akan menjadi UMNO BAHAGIAN YANG MENGHARAP EHSAN kiranya tidak berlaku perubahan. UMNO Bahagian perlukan kepimpinan DINAMIK yang dapat membantu mengukuhkan UMNO Malaysia dalam masa UMNO berhadapan dengan krisis ini. Kiranya anda terus memilih pemimpin yang "sokong membawa rebah", UMNO akan terus lemah dan wajarlah Pakatan Rakyat berbangga dan mendabik dada sebagai peneraju yang serba boleh dan berdepan dengan pemimpin yang kalut. Kiranya keadaan berterusan anda lebih baik berpindah keahlian ke Kinabalu. Besar padang Ranau saya tadahkan dek kecilnya tapak tangan menyambut kedatangan anda dari Hotel Perkasa setelah menikmati udara nyaman di taman Negara Kinabalu, di kaki Blue Mountain. Selamat Datang, Aloha, Mabuhai, Sawadee, Pesorong kam, Ke UMNO Kinabalu. Ponsikou.

Special Thank to KAW and Deep throat for your hand in edition

Thursday, July 31, 2008

MINYAK UNTUK NELAYAN DISELEWENGKAN

LKIM dedah 250,000 liter petrol diseleweng
ALOR STAR: Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) mendedahkan antara 150,000 hingga 250,000 liter diesel dan petrol bersubsidi yang diperuntukkan kepada nelayan di negeri ini diselewengkan setiap bulan.

Pengarah LKIM Kedah, Mohd Noor Had, berkata jumlah itu adalah antara tiga hingga lima peratus daripada keseluruhan lima juta liter diesel dan petrol yang diperuntukkan kerajaan untuk industri itu di Kedah setiap bulan. Beliau berkata, minyak yang diseleweng itu sama ada diseludup ke luar negara atau dijual kepada pihak industri oleh nelayan untuk mencari keuntungan segera. "Walaupun jumlah itu dilihat kecil, ia masih perlu dibendung untuk mengelak kerugian pada pihak kerajaan dan nelayan sendiri," katanya kepada pemberita selepas majlis bersama media di sini, kelmarin.

Beliau berkata, LKIM bersama agensi penguat kuasa lain seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan terus memantau keadaan itu. Mohd Noor juga berkata dalam tempoh dua bulan lalu, LKIM menyenaraihitamkan 95 nelayan yang didapati menyelewengkan diesel dan petrol subsidi, sekali gus menyebabkan mereka terbabit tidak lagi berpeluang menerima bahan bakar bersubsidi. Katanya, nelayan terbabit terdiri daripada 33 pemegang kad pintar e-petrol dan 62 pemegang kad e-diesel. "Kerajaan memberi insentif ini untuk meringankan beban mereka, tetapi disalah guna hingga tindakan terpaksa diambil.

"Mereka boleh menikmati semula kemudahan subsidi itu jika rayuan diterima, namun ia bergantung kepada bentuk rayuan yang dibuat," katanya. Beliau juga berkata semua nelayan yang disenarai hitam sebelum ini pernah ditahan oleh pihak penguat kuasa KPDNHEP, Agensi Penguat Kuasa Maritim Malaysia, Polis Marin dan Unit Pencegah Penyeludupan.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Nasional/20080730233953/Article/