Translate

Friday, September 11, 2009

MENJELANG ULANGTAHUN 916-SIRI ULANGTAHUN 916-III

Menjelang  ulangtahun ke II 916, pelbagai hadiah menanti di  singgahsana dan singgahsini Pakatan Rakyat. Hadiah ini hasil dari tindak balas rakyat negara ini yang memang memahami bahawa perpaduan adalah ramuan utama keutuhan negara ini dan tak mungkin mampu di jual beli. Rakyat negara ini memang telah melalui tahap yang mampu menjadikan mereka matang dan memilih intan atau permata. Mereka faham erti penderitaan berkonfrantasi dan berperang. Kerana itu mereka memilih keamanan dan keharmoniam yang dibawa 1Malaysia. Cerita Terkini yang bakal dipersembahkan ke singgahsana singgahsini Pakatan Rakyat menjelang Ulangtahun ke II 916.......

Pas mempunyai lapan kerusi Dun di Selangor. Hanya lima Adun yang bersetuju dengan Datuk Dr.Hasan Ali dan mengikut beliau membentuk Kerajaan Perpaduan di Selangor. Tiga Adun yang tidak bersetuju dan tidak akan mengikut Datuk Dr.Hasan Ali adalah seperti berikut.

1 ) Dr.Ahmad Yunus - Sijangkang
2 ) Dr. Abd Rani - Meru
3 ) Saari Sungib - Hulu Kelang

Saya difahamkan tindakan yang bakal diambil oleh Datuk Dr. Hasan Ali telah mendapat restu pimpinan tertinggi PAS. Anwar Ibrahim sudah dapat menghidu perkara ini beberapa hari lepas. Sebab itu beliau akan membuat lawatan ke Selangor pada Ahad 13.Sept.2009. Rujuk di sini. Apa strategi beliau kita pun tidakpasti... NANTIKANLAH SEBUAH LAGI KERUNTUHAN.....

LAGI PANASSS...
http://ruangbicarafaisal.blogspot.com/2009/09/nizar-oiii-kerajaan-selangor-bertukar.html

Memang Tian Chua Ketua Penerangan: Terang dan Bersuluh...SIRI ULANGTAHUN 916-II


Bila saya katakan bahawa Pakatan Rakyat "di hujung tanduk", saya tidak sekadar menuduh dan buang batu sembunyi tangan. Saya begerak dan mendengar hujah yang bernas dari mulut pmimpin. Bukannya alang kepalang pemimpin. Pemimpin yang saya yakini dan percayai sebagai pemimpin. KINI TIAN CHUA MENERIMA KEBENARANNYA...

Kini saya tertarik dengan posting rakan blogger Jentayuabaka. Bukan kerana dia tertarik dengan gambar cipaan saya. Memang kerana paparannya mengenai dunia politik Malaysia amat mencabar, walaupun bukan seperti cetusan larva Krakatua... Ikuti cebisan dari paparannya:

YB Tian Chua menyatakan bahawa beliau tiada masalah jika PAS berniat menubuhkan negara Islam, beliau tiada masalah jika PAS sekadar bercakap mahu melaksanakan Hukum Hudud, tetapi jangan melanggar garisan yang telah dipersetujui mereka.

Persetujuan itu ialah Tidak boleh menubuhkan negara Islam dan tidak boleh melaksanakan Hukum Hudud. Jika sekadar berkempen, menulis, bercakap ya silakan kerana itulah cita-cita parti PAS tetapi bersama Pakatan tidak boleh dilaksanakan dan tidak boleh dibuat.

JIKA dibuat , maka YB Tian Chua menyatakan ketika itu PAS akan ditendang keluar dari Pakatan Rakyat...Jika begitu, nampaknya PAS dipaksa dan terpaksa beretorik sahajalah...Terimakasih kepada YB Tian Chua kerana menjelaskan kedudukan PAS dalam Pakatan Rakyat. Sesuailah YB Tian Chua jadi Ketua Penerangan.

Apa kata anda mengenai keberadaan Pakatan Rakyat di hujung tanduk?

Tuesday, September 8, 2009

PKR Menuju Kehancuran? SIRI ULANGTAHUN 916-I

JPD Politik Malaysia

Menjelang 16 September, hari ulang tahun janji terang bulan yang berkesudahan dengan gerhana penuh, sekali lagi satu episod baru dalam dunia politik Malaysia berubah. PKR benar-benar berada dihujung tanduk dan bakal jatuh. Raja PKR, DSAI, pernah mengatakan bahawa lebih kurang "selepas Mohamad Radzhi ,tidak akan ada ADUN PKR meninggalkan PKR, ini final". Perkataan inilah yang mengingatkan saya tentang janji 916.

Janji 916 merupakan Janji Politik Paling Dusta (JPD) dalam sejarah politik Malaysia. Tinggal beberapa hari lagi merupakan hari ulang tahun JPD ini. Barangkali perlu juga disambut dengan bakar lilin dihalaman rumah sebagai simbolik bulan gerhana penuh JPD.

Bila diberitakan 3 ADUN PKR Selangor telah menjauhkan diri dari kepimpinan PKR, perkara ini tidak lagi satu kejutan atau excitement yang amat memeranjatkan. Kita sudah biasa dan masak dengan keadaan ini. Bila Radzhi mengatakan bahawa dia sudah lama hilang kepercayaan kepada pucuk pimpinan PKR, rasanya kebenarannya sukar ditolak.

Di Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan sudahpun menerima jemputan terbuka dari Naib Presiden PBS untuk kembali ke PBS. Maknanya ini adalah isyarat awal dari Presiden PBS iaitu Abang Kandung Dr Jeffrey sendiri yang sudah tidak percaya bahawa keberadaan Jeffrey dalam PKR sebenarnya dihargai. Sebagai abang dia rasa bertanggungjawab membela adiknya yang dianiayah. Ini ada kaitannya dengan pelantikan Azmin Ali dari Gombak sebagai Ketua Perhubungan PKR Sabah menggantikan DSAI. saya lihat Tuan Haji Ansaripun sudah dingin dengan sikap pucuk pimpinan PKR yang sering membelakangkan perjuangannya.

Sekiranya Sabah dan Sarawak yang memangnya penyelamat Politik Barisan Nasional diketepikan pucuk pimpinan PKR, adakah ini dilihat sebagai tindakan kesinambungan PKR?. Rakyat Malaysia perlu tanya, kenapa DSAI menemui Najib? Kenapa kes Anwar mudah saja ditangguh-tangguh?. Kenapa mulut DSAI terkunci menyerang Najib?

Kemudian, bila kes 3 ADUN PKR Selangor menjauhkan diri dari pucuk pimpinan PKR, apakah yang anda dapat bayangkan?. Pertama Selangor akan jadi Perak kedua. Hampir pasti! Apakah dahan harapan yang kukuh untuk PKR berpaut lagi?

Barangkali inilah "HUKUMAN KEPADA JPD yang diciptakan bagi menginduktrinasi pemikiran rakyat. Bila rakyat secara majoriti menyedari bahawa mereka sebenarnya tidak lagi dapat mempercayai pucuk pimpinan PKR maka malam yang malap menanti di hadapan bagi PKR. Rakyat pasti menghukum pengamal JPD, terutama empena Hari Ulang Tahun JPD yang pertama menjelang 16 September.

Monday, September 7, 2009

"PENDIRIAN: SIVAKUMAR BERTENTANGAN DENGAN PENGERUSI DAP, KARPAL SINGH; DAN LOCUS STANDI DAN UNDANG-UNDANG DI HUJUNG PENA MB.."

 
Pengerusi DAP Karpal Singh kata "akan hanya membajir masa dan usaha", Siva: lebih berkuasa dan kuasa itu hilang dan dia mahu ianya dikembalikan dengan apa cara sekalipun!. Ke mana perginya konsep "Speaker Must Be Neutral"...?
 .
Dua kes yang menjadi isu Mahkamah kini mencabar minda kita untuk memikir sedalam-dalamnya  akan keadaan dan situasinya selain dari Kes Liwat DSAI.  Kes-kes itu ialah:
  1.  Ambiga: SPR bertindak secara tidak sah dan 
  2. Peguam Negara tiada locus standi
Dalam kes pertama, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) didakwa telah bertindak secara tidak sah, tidak wajar dan tidak munasabah apabila enggan mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Perak iaitu Behrang, Changkat Jering dan Jelapang dan menolak. Peguam Sivakumar dan enam yang lain, Ambiaga, bekas Presiden Majlis Peguam, menyatakan demikian.

Bagaimanapun sebelum ini, Karpal Singh Pengerusi DAP yang juga seorang penguam yang terkenal, pernah menyatakan pandanganya mengenai isu samada ketiga-tiga ADUN meletakkan jawatan dan PRK perlu diadakan. Menurut Karpal bahawa perbuatan mencabar dan mendesak PRK dan menyatakan bahawa ketiga-tiga ADUN itu telah meletakkan jawatan adalah pebuatan membuang masa dan tenaga dan sia-sia.

Karpal Singh, yang juga seorang peguam kanan berkata, ia "akan hanya membazirkan usaha dan masa" untuk mencabar keputusan SPR itu yang diumumkan SPR pada hari itu, kerana ia terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1982 dalam kes serupa.

Pada 1982, Mahkamah Persekutuan dalam kes membabitkan Presiden Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Datuk Ong Kee Hui lawan anggota parti ketika itu, Sinyium anak Mutit, memutuskan tindakan menyerahkan surat peletakan jawatan tanpa tarikh kepada speaker adalah bercanggah dengan kepentingan awam dan dengan itu adalah tidak sah.

Ternyata tindakan Sivakumar seorang ADUN DAP sudah tidak selari dengan dengan pendirian Pengerusi DAP, Karpal Sing Sendiri. Jadi BAGAIMANA SIVAKUMAR DAPAT MENERIMA HAKIKAT DAN KEPUTUSAN SPR (Malaysia). Rakyat Malaysia kini perlu sedar APAKAH MOTIF SIVAKUMAR DAN APA YANG TERSIRAT DI DALAM TINDAKAN AMBIAGA yang sejak dulu, semasa Menjadi Presiden Majlis Peguam sering mengkritik kerajaan malah mengetuai Demonstrasi Majlis Peguam mengecam Video Korek! Korek! Korek Linggam.

Jelaslah bahawa SIVAKUMAR dan enam individu itu terlalu desperado kerana kehilangan pangkatnya dan sanggup melanggar pendirian Pengerusinya sendiri. Rakyat tidak nampakkah dan tidak muakkah dengan perbuatan yang anih, terdesak dan membuang masa ini?

Dalam kes kedua, Menteri Besar Selangor yang pernah digelar sebagai "Lembu dicucuk hidung" oleh penduduk seksyen 23 Shah Alam, Selangor, memfaikan saman ke atas Peguan Negara, Abdul Ghani Patel. Menurut afidavit sokongan tersebut, Abdul Gani tidak mempunyai locus standi kerana pekeliling yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri Selangor pada 22 Julai lalu hanya berkait langsung dengan SPRM yang merupakan sebuah badan berkanun. Secara langsung menyatakan bahawa Peguam Negara tiada kuasa menghalang keputusan Kerajaan Selangor atau seolah-olah Selangor tidak terikat dengan apa-apa kuasa Peguam Negara mengenai isu itu dan selangor "bukan negeri dalam Negara ini?.... MCM Movie Gangsterism yang pernah saya tonton di TV; bila undang-undang dilaksanakan, Ketua Gangster berkata kepada penguatkuasa undang-undang..."You're wrong...you don't understand...this is China Town..." dan lokasi tersebut konon di Los Angeles, California, USA.

Soalnya apabila tindakan MB itu menyalahi undang-undang dan melanggar peraturan, apakah pekeliling layak atau berupaya sebagai "lesen" untuk mendapat pengecualian dari undang-undang negara atau berupaya menafikan undang-undang Malaysia. BERAPA SAIZ SEBENAR SONGKOK YANG SELALU DI PAKAI MIRING OLEH ABDUL KHALID IBRAHIM? adakah XXXXL? ("besar kepalanya"). Jarang MB yang berupaya menasihati Peguam Negara. Sepatutnya MB meminta Nasihat Peguam Negara dalam isu undang undang. Apakah Abdul Khalid Ibrahim ini pakar undang-undang atau dia dibujuk pihak lain untuk mencabar Peguam Negara yang akhirnya "konon" mereka dapat meletakkan SPRM di hujung telunjuk mereka.

Berilah tauladan yang baik kepada generasi muda kita kerana sebarang kerosakan dan kemusnahan dalam sistem dan norma berkerajaan di Malaysia, merekalah yang memikul tanggungjawab memperbaikinya.

Apakah kita rela dan menerima hakikat jika manusia-manusia yang bersifat begini menjadi Peneraju dan Ketua Badan Kehakiman Negara kita?.......... Palis palis ditolak 44 Malaikat...

INI CERITA KARPAL SINGH DAN LAIN-LAIN..

February 03, 2009 21:16 PM

It's Futile To Challenge EC's Decision, Say Lawyers

KUALA LUMPUR, Feb 3 (Bernama) -- It would be futile to challenge the Election Commission's (EC) decision to maintain Jamaluddin Mohd Radzi and Mohd Osman Mohd Jailu as state assemblymen for Behrang and Changkat Jering respectively, in the court of law, DAP chairman Karpal Singh said today.

Karpal, who is also a senior lawyer, said it "would be a waste of effort and time" to challenge the EC's decision, announced today, as it was bound by the Federal Court's ruling in 1982 in a similar case.

In 1982, the Federal Court in the case of Sarawak United People's Party (SUPP) member Datuk Ong Kee Hui versus the then party chief Sinyium anak Mutit ruled that the arrangement of submitting an undated resignation letter to the Speaker was contrary to public policy and therefore void.

"The EC's decision can be challenged and nobody can stop this matter to be brought up to the courts, but they will face an uphill task due to the precedent in 1982 by the Federal Court. "In this case, I am sure that the EC was advised by the Attorney-General's office and other related agencies. It is a straightforward decision on the part of the EC, which is bound by the Federal Court's ruling," he told Bernama when contacted here.

Karpal's view, however, contradicts the stand of party veteran leader Lim Kit Siang, who in a statement today, said the EC had acted unconstitutionally outside its jurisdiction in refusing to recognise the decision of the Perak Assembly Speaker V. Sivakumar on the vacancy of the Changkat Jering and Behrang state seats and to hold by-elections.

The EC's constitutional duty, he said, was to act on the Perak Speaker's official notification on the vacancy of the two state assembly seats and to call for by-elections to be held in the next 60 days. "It is no business of the EC to act and usurp the jurisdiction of the courts to dispute the Speaker's decision, as any such legal challenge should come from Jamaluddin and Mohd Osman if they want to challenge the legality of their resignations from their respective state seats," Lim said.

Earlier today, EC chairman Tan Sri Abdul Aziz Yusof said the decision was made because both Jamaluddin and Mohd Osman had written a letter to the Perak Assembly Speaker to state that their resignations were invalid. The political turmoil in Perak erupted two days ago after the two opposition state assemblymen went missing, sparking fears that they had defected to the Barisan Nasional (BN).

Both held separate press conferences, in absence, which were attended by their representatives to state that they had not jumped ship but wanted to become independent state assemblymen. They also said that they had never resigned as state assemblymen.

Soon after their alleged "disappearance", Sivakumar as Speaker, handed over undated resignation letters from the two state assemblymen to the EC, wanting the EC to declare the two seats vacant and that by-elections be called The letters were purportedly signed by the duo soon after the 2008 March general election.

Meanwhile, another senior lawyer, Naran Singh, when contacted, said the Speaker should have verified the two letters since they were signed by elected representatives. "The Speaker should have asked the two assemblymen if they had resigned from the party they represent or they had quit as state assemblymen. They too have a right to be heard," he added.

Naran said a by-election could not be called just based on a letter, sent by a third party, without any verification.

He also agreed with Karpal that the EC had the power to make a decision on the matter based on the 1982 Federal Court decision.

Another senior lawyer, Akbardin Abdul Kader, said the EC made the right decision and the issue of calling for fresh elections for the two state assembly seats did not arise as both the assemblymen had denied their resignation. "Authenticity of the letters are also questionable, unless the EC wants to probe further by calling witnesses to prove if the letters are genuine. "But this too may be a problem because the two state assemblymen are saying that they have not resigned. Anyway, it is not their jurisdiction to probe the matter," he added.

-- BERNAMA