Translate

Saturday, May 30, 2009

WOW! MIRACLE.

Chatting with the fish!
.
Forecasting system will raise fish haul to RM11bil
Daily Express: Sunday, May 24, 2009
Email to a friend Printer Friendly

"......Kota Kinabalu: Mimos Berhad and the Malaysian Fisheries Development Authority (LKIM) signed a memorandum Saturday to develop a Fish Forecasting System (FFS) to help increase the country's fish production to a value of RM11billion by next year. FFS is a computerised system that generates information on potential fishing zones to enable fishermen using it go directly there without having to waste time and energy detecting fish with conservative ways....."

Maybe all the pensioners, bloggers, farmers and etc should think about switching their career! Be a fisherman!..Miracle gonna happen...wow..

STATEMENT OR STATEMAN.

Pic: Stupid idea.
From MyStar Onlone..
.
"........Musa (Inspector General of Police) also warned Perak DAP chief Datuk Ngeh Koo Ham against making false remarks pertaining to the arrest of five event management firm workers. The five workers were arrested for participating in an illegal rally on Tuesday, said Musa. Ngeh had claimed that the five were arrested because the police found the words Daulat Tuanku” used on a sticker to be seditious......."
.
Frankly speaking, how do my brothers and sisters in PAS view mr ngeh koo ham's statement? What do the rest would say?

Friday, May 29, 2009

Firma pinjaman berlesen dipantau

Gambar Hiasan: Boss Along barangkali mampu memiliki tandas sebegini

Syarikat pinjaman wang berlesen yang didapati bersalah termasuk bertindak seperti along akan menghadapi tindakan penggantungan dan pembatalan lesen. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Kong Cho Ha, berkata pasukan penguat kuasa sentiasa melaksanakan pemantauan dan pemeriksaan mengejut terhadap syarikat pemberi pinjaman wang berlesen bagi memastikan tiada pelanggaran peraturan. "Syarikat pemberi wang berlesen (yang mendapat lesen daripada kementerian) sentiasa dipantau. Syarikat perlu memberi laporan tahunan kepada kita," katanya selepas Majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2008 dan perhimpunan bulanan pegawai dan Kakitangan kementerian itu semalam....

"Licence To Kill"

Rasanya bukan sahaja syarikat-syarikat yang diluluskan lesen ini perlu dipantau malah pihak berkuasa yang meluluskan lesen juga perlu dipantau. Ini bagi memastikan bahawa bilangan lesen ini tidak berlambak dan menimbulkan kesukaran. Samada pemilik lesen itu benar-benar menjalankan operasinya mengikut etika dan prosedur masih perlu diselidiki dengan mendalam. Pemantauan juga perlu dibuat bagi mempastikan ketelusan pemberian lesen diamalkan dengan berwibawa dan unsur-unsur rasuah tidak berlaku.

Bagaimana mereka yang menjalankan perkhidmatan serupa tanpa lesen? Adakah mereka mempunyai "licence to kill"?. Keadaan yang terbentang di hadapan mata kita kini ialah wujudnya Syarikat-syarikat Peminjam Wang Tunai yang terlalu banyak, tumbuh macam kulat di musin hujan. Samada kewujudanya hanyalah sebagai "papan tanda syarikat $$$$ Peminjam Wang Berlesen A-Z" yang dibiarkan atau mereka semakin berani kerana tidak diambil tindakan tegas atau tidak takut diambil tindakan atau mereka berani menjalankan perniagaan itu walaupun tidak sah kerana mereka mendapat perlindungan dari "pihak tertentu" masih menjadi tanda tanya.

Bahan bercetak seperti phamplet, business card, kad dan nota atau sebagainya sering bersepahan dan bertaburan di tangga-tangga awam, di hadapan pintu pagar rumah, di dalam peti surat, di wind shield kereta dan pelbagai lagi tempat tumpuan awam. Kebanyakannya bertanda "Peminjam wang berlesen". Pemantau perlulah diperketatkan agar mereka ini tidak memiliki "Licence to kill". Hukuman berat juga perlu dikenakan. Kiranya peruntukkan undang-undang yang ada kurang berkesan maka undang-undang baru perlu digubal.

Pemilik lesen-lesen pajak gadai juga perlu dipantau. Perlu dipastikan agar lesen mereka tidak menyalagunakan dan menyelewengkannya lesen pajak gadai itu sebagai "lesen Peminjam Wang Tunai"; seterusnya membuka cawang-cawangan di tempat tertentu secara tidak sah dengan tidak segan silu memasang papan tanda "Kami juga memberikan perkhidmatan meminjam wang, mudah dan cepat, tanpa cagaran". Tanpa disedari nyawa peminjam jadi pertaruhan.

Oleh kerana perkhidmatan ini "dealing with $$", maka penjawat awam termasuk pihak berkuasa meluluskan lesen dan penguatkuasa undang-undang terhadap yang melakukan kesalahan berkait kegiatan kegiatan haram ini, perlu dihukum dengan setimpal, sekiranya mereka terlibat atau memberi "khidmat perlindungan", malah lebih berat lagi.

Rasuah adalah amalan yang menjijikkan. Bagi umat Islam , memakan rasuah dan memakan daging khinzir itu haram. Apa bezanya dengan menerima wang khidmat perlindungan?...........

Read More.....

Kenapa Pihak Kerajaan Tidan Bertindak Terhadap Ah Long

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0529&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm

100,000 Penjawat Awam Ketakutan Kerana Kes Along.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Nasional/20090529001425/Article/index_html

Thursday, May 28, 2009

Dendam Tak Bertempat

Kesihan Popo Oink, kerita diletak di merata-rata. Pemandu-pemandu ini agaknya tak bertimbang rasa dan berhati perut. Mereka dah tak takut saman atau kena rantai besi setengah inci. Barangkali sebab Empayar Indraputera tak sediakan tempat parking yang secukupnya lalu mereka letak kerita sesuka hati. Tapi takkan semua mesti Empayar Inderaputera kena sediakan. Merekapun kena juga sedar; kalau itu ini mesti disediakan belum tentu mereka suka Kerajaan Empayar Inderaputera.

Susidi minyak, subidi padi, subsidi baja, subsidi nenek kebayan yang dah tua dan balu, Subsidi Baja Kelapa Sawit, Subsidi bil api, bil air, schoolarship nak daki Menara Seri Gading, dan banyak lagi subsidi. Susidi khawin isteri kedua saja Empayar Indraputera tak lulus. Business minta loan Tekung, Mikrong, Marang, Tempurung Pak Tani, PMS yang Pilih Manis Saja dan banyak lagi. Bila business maju oh oh lawan kerajaan Empayar Inderaputera lah pula. Biar berdepan Laksamana Alien Mata Dua yang pernah bantu busniess mereka maju. Mereka tetap tentang habis-habisan. Pula!. Kesal juga, tapi nak buat macam mana lagi? Langsung tak kenang budi. Sudahlah business begitu, alat timbang dan sukat alias dacing pun dia tak pakai lagi. Malah, mereka nak tipu timbangan hidup-hidup. Nau’jubillah.

Namun pemilik kenderaan, walaupun biasa buang saman ke tong sampah MPPJ, mereka mesti bertimbang rasa juga dengan Popo Oink. Popo Oink mesti di kasihani. Popo Oink kalau berlari tak boleh koner. Dia kena brek dulu. Then baru turn. Akibatnya Popo Oink terperangkap di celah-celah kerita. Kerita-kerita Pemuda yang berpelakat polis agaknya ahh.

Akhirnya, Popo Oik jadi mangsa liwat Pak QQ yang kelihatan macam Pak Lebai. Pak Lebai yang sentiasa berbaju putih tapi ganas dan peliwat. Lihatlah baju putih Pak QQ digambar di atas itu. Tapi Pak QQ dengan sifat kebinatangannya tak kenal mangsa. Lain species pun diliwatnya juga. Agaknya dunia dah hampir kiamat. Heran bin ajaib. Ikut hati, rasa nak buang Pak QQ dekat paya tempat bujang senang menggila di Wilayah Kenyalang.

Popo Oik pun bersedih pilu. Malam menjelma. Popo Oink duduk di beranda rumah usangnya. Berita H1N1 tidak lagi merisaukannya. Kicauan burung di Lembah Penantian yang sebok menonggeng dan meronggeng tidak lagi mengusik hatinya.

Bulan penuh di langit sedikit menghibur hatinya. Dulu masa mudanya dia takut keluar bila bulan penuh. Takut Sang Serigala mengoyak-ngoyak batang tubuhnya. Tapi kali ini dia yakin Sang Serigala tak gemar lagi makan speciesnya tatkala bulan penuh. Dia yakin sungguh. Malah kini dia benar-benar yakin Sang Serigala tak akan makan speciesnya lagi. Haram bagi Sang Serigala menyentuhnya apatah lagi mememamahnya. Rupa-rupanya Sang Serigala itulah Carnis Latran yang terkenal dulu. Popo Oik sudah yakin bahawa jurai keturunan dan generasinya selamat di bawah pancaran bulan purnama. Malam ini Popo Oik pasti akan tidur nyenyak.

Riuh rendah di hujung Bumi Kintan tempat bijeh timah terlekat di kaki gajah. Tergamam Popo Oink. Cucu cicit Popo Oik membalas dendam. Popo Oink tidak pernah mengajar cucu cicitnya membalas dendam. Malah dia tidak juga pernah mengajar cucunya mendaki Bukit Tanjung Kencana kerana itu Wilayah Raja Semabu Kuning. Popo Oink tidak juga mengajar cucunya naik atas meja sambil menunding jari telunjuk sambil terkeluar biji mata seinci atau makan curi-curi bila bulan puasa. Raja Semambu Kuning raja berdaulat pakar dengan Petua Berakyat dan Petua Beraja. Popo Oink mahu anak cucunya bertata susila di bumi Semambu Kuning. Tapi apa sudah jadi. Cucunya membalas dendam. Cucunya meliwat Dayang-Dayang Siti Wan Embik yang bakal dijadikan korban bulan Aidil Adha. Cerita yang didengarnya dari Tanah Seberang, bahawa cucu cicitnya mahu merampas Padang Permainan para bidadari dan Dayang-Dayang Siti Wan Embik yang dipinjamkan untuk cucu cicitnya bermain untuk sementara atas restu Raja Semambu Kuning. Tapi cucu cicitnya melampau. Mereka mahu merampas padang itu. Setakat pinjam tak cucup, tak puas bagi mereka. Mereka sudah seronok bermain di situ.

Hujan sabung menyabung. Petir bagai bom yang menggegar bumi Palestina dan Tanah Saddama. Lalu Popo Oik tersedar dari mimpi ngerinya. Lalu berkata di hatinya.. ”tidakkah cucu cicit ku sedar bahawa tanah ini adalah hasil perkongsian dari nafas dan hembusan bayu kemerdekaan dari petualang Sang Monyet Putih, Si Mata Sipit Dari Wilayah Matahari Terbit dan Bintang Tiga. Mengapa mesti ada dendam liwat meliwat lagi. Popo Oink mengeluh. ”Liwat itu memang kejam dan dendampun mestilah bertempat”.

Popo Oink amat kesal. Bertambah kesal dan luka hatinya mengenang peristiwa liwat yang pahit, pedih dalam lipatan hidupnya. Liwat dalam benaknya terlalu menyeksa hidup dan kehidupannya. Dia benar-benar menyalahkan peritiwa liwat itu. Liwat juga yang meragukannya akan masa depan jurai keturunannya dan cucu-cicitnya. Dia duduk di luar beranda usangnya. Kadang kesal, kadang mengharap. Apakah malam esuk akan ada Purnama yang penuh dengan pertimbangan yang lurus atau masih lagi kah akan sengek sebelah......

NOTA:
Tulisan ini hanyalah rekaan semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa atau mana-mana individu atau mana-mana organisasi. Ianya hanyalah cerita rekaan semata-mata sebagai penglipur lara setelah penat berfikir dan menapis peristiwa dan kejadian di sekeliling dunia cyber. Maaf dipinta kiranya ada yang tersinggung. Tiada niat sama sekali untuk menyinggung. Namun sebagai cerita pelipur lara tokok dan tambah tetap ada sebagai penyedap bicara"-LIZA.

SEMUA perlu gembleng tenaga selamatkan Islam

Kenyataan yang saya persetujui:

"........Penganjuran muktamar saban tahun sebenarnya adalah untuk melakukan muhasabah diri setiap ahli parti atau ahli gerakan Islam dalam rangka untuk menyelamat, memperkasa, menabalkan Islam sebagai cara hidup umat dalam segenap aspek. Islam perlu diusahakan sehingga ia dapat diterima oleh segenap lapisan bangsa manusia khususnya dalam negara Malaysia sebagai agama penyelamat dan pembawa rahmat seluruh alam......... "

"......Dalam muktamar, lupakan persoalan yang kecil-kecil yang tidak boleh memberi input kepada Islam dan parti, kerana mengislamkan masyarakat adalah agenda yang lebih penting daripada segala-galanya, justeru setiap kelompok dalam PAS ada jabatan dan unit tertentu yang boleh difungsikan sebagai badan sokongan untuk tujuan tersebut........."
.
"........Boleh dikatakan bahawa Islam sejak akhir-akhir ini menjadi mangsa permainan politik pihak tertentu yang begitu ghairah untuk mencapai impian yang dicita-citakan walaupun melanggar prinsip matlamat tidak menghalalkan cara, bukan sahaja melanggar peraturan agama Islam sebagai agama tertinggi negara, tetapi melanggar peraturan yang dibuat sendiri oleh manusia....."

HARAKAH DAILY ONLINE.

The Communist Act: Sabahan ex-servicemen who lost limb for country decorated.


PICTURE: Ahmed (left) and Onjining showing their medals and artificial leg. 27th May, 2009

KOTA KINABALU: Two Sabahans who each lost a leg when fighting against the communists in the 70s in Kedah were awarded the ‘Pingat Jasa Malaysia’ medal yesterday. They are Ahmed Abdul Rahman, 60, and Onjining @ Christopher Jopinol, 52. Ahmed, who lost his left leg in 1977 after stepping on a booby trap set by the communists in Gubir, Kedah.

Prior to the accident, Ahmed worked as a radioman for the army and spent most of his time inside the jungle hunting for the communists rather than at home with his family. “We had to stay in the jungle for three months before we were sent home. Even then, sometimes we got to stay only a week with our family before we were called back for duty,” he recalled.

He said that after the accident, he was sent for a medical operation in Penang hospital where he spent about a month recuperating. On recovery, he was deployed for office duties or ‘light work’ as he called it. “I never went to the fields again after that,” he said. Ahmed said that he felt happy that the government recognized what he and his fellowmen had sacrificed for the country through the award. “I don’t want to boast, but I think it is rightful we should be given such recognition. We risked our lives and limbs for the country,” he said.

Ahmed said he still remembered the pain each member of the army had to undergo when hunting for the remnants of the communist army in Gubir. “They (the communists) were still very strong then. They had people everywhere,” he said. He added that sometimes the helicopter which was supposed to transport them back to base was unable to fly due to bad weather or because the pilot was scared of being shot down by the communists.

“There were many occasions when our food rations were very low. During those times, we would make do with everything and saved even the smallest portion of bread for our consumption. Some of our friends who smoked would roll the leaves and smoke it. We also keep re-reading the same old newspapers,” he recounted his experience. Ahmed who has four children said that none of his children followed his footsteps to serve in the army. Meanwhile, Onjining who hails from Kampung Pasir Putih Putatan near here could remember vividly the pain on his leg as the booby trap exploded and tore his right foot.

“The pain was so immense. It was like having your body being ripped apart,” he said. Like Ahmed, Onjining was also flown to the Pulau Pinang hospital after the incident in 1985. At the hospital, the doctors amputated his right leg from the knee. He spent six months recuperating and after that, served the army doing office work until his retirement in 1999. Both Ahmed and Onjining are walking with an artificial leg that is hardly noticeable until they decided to point it out.

There are several other Sabah personnel who helped the country to fight communist who have yet to receive any recognition, said Ahmed. “I have been told that it has been difficult to contact them because they are living in rural areas of Sabah,” he said. He hoped that with the coverage from the media, the personnel would be able to be contacted.
From: The New Sabah Times.
.
More:.............
Information Ministry Wary Of Blogs Highlighting Communism.
(He should be worring more if the Communist would suddenly appear infront of his doorstep. Shouldn't he?)

AH LONG ALA KOMUNIS atau KOMUNIS ALA AH LONG?

Mangsa 1 Ah Long ala Komunis ATAU Komunis ala Ah Long.
Mangsa 2, 3. Ah Long ala komunis atau komunis ala Ah Long.
Polis semalam berjaya membebaskan tiga lelaki yang dikurung di dalam bilik sebuah unit kedai di kawasan perindustrian Bukit Serdang dekat sini yang diikat dengan rantai di leher, tangan dan kaki seperti haiwan hanya kerana gagal membayar hutang yang mereka pinjam daripada Ah Long. Perbuatan ini hanyalah "a tip of an ice berg".
Masih lagi kah kita bersimpati kepada komunis?

"STOP CURRENT POLICE MADNESS"

"STOP CURRENT POLICE MADNESS" Kata Lim Kit Siang. Ini bagai kenyataan seorang yang buta mata dan buta hati.

Gambar: Lim Kit Siang sepatutnya melihat kegiatan bakar lilin, demonstrasi jalanan, mogok lapar, keganasan di DUN Perak dan statementnya sendiri yang bercorak perang lisan, provokasi dan bersifat menggalakkan dan merangsang keganasan.

Lim Kit Siang sepatutnya melihat dengan mata kepala dan pemikiran yang waras bahawa tindakan pihak keselamatan itu adalah disebabkan oleh gara-gara kelakuan orang-orang Lim Kit Siang yang membawa dan menyusupkan "BUDAYA POLITIK KUNING" ke dalam norma-norma politik Malaysia.

Lim Kit Siang sepatutnya lebih bertanggungjawab dan dipertanggungjawabkan ke atas tindak tanduknya dan kepimpinan DAP sendiri. Janganlah asyik seronok sahaja mengecam polis kerana polis hanya melaksanakan tanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman awam, rengkasnya-keselamatan am sedangkan orang-orang DAP mecabar polis dan mewujudkan suasana yang mengeruhkan keadaan dan mengancam keselamatan. Satu lagi provokasi yang mementingkan politik peribadi tetapi membelakangkan kepentingan negara!.

LIM KIT SIANG PLEASE STOP YOUR OWN MADNESS.
.
Read more...
http://blog.limkitsiang.com/2009/05/27/najib-–-stop-current-police-madness-end-debilitating-perak-crisis-and-unite-malaysians-to-face-world’s-worst-economic-crisis-with-malaysia-in-recession/

Wednesday, May 27, 2009

RESTORAN NASI KANDAR..WAWWW!!

Restoran Nasi Kandar...woww!!!. Mesti sedap. Owner mesti buat duit punya. Ramai customer mau makan minum. Mesti laku dan sibuk kira duit. Mana adil bagi pemilik restoran ini untuk kita datang ramai-ramai tapi tak makan atau "mogok lapar". OOii...Adakah "tetamu terhormat" selama 72 jam tu balik-balik pakai tandas dan bawa plastik hitam macam warna baju mereka? Agaknya makan "tapuk-tapuk" di situ yea?? nahhh kedapatan!!. Jom jalan-jalan cari makan ke Restoran Nasi Kandar tu.. next time? Ini bukan ajak-ajak 916 tau!!. Walaupun I takde RM200,000.00 tapi I bole belanja setakat sepiring dua..Ikhlas punya. Ada banyak mcm tuuu pun kalo tak ikhlas tak bawa berkattt.. BTW.. ada tak serve Ikan Sembilang Sungai Pahang Masak Tempoyak kat situ? Makan tuu IQ jadi tinggi tau!!!

Perkara terakhir dalam perhatian saya-AnifahDatuk Anifah Haji Aman - "Perkara terakhir dalam perhatian saya"

Dato’ Seri Anwar Ibrahim (DSAI) akan menyaman Datuk Anifah Haji Aman, Menteri Luar Malaysia, atas kenyataan dan dakwaanya bahawa Anwar menawarkan jawatan “besar’ kapada Anifah jika dia bertindak melompat ke Pakatan Rakyat. Jawatan itu tinggi sehingga ke jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Lebih dari itu Anwar juga dikatakan bertindak menawarkan untuk membeli beberapa orang MP sekiranya mereka melompat ke PR meninggalkan BN.
.
Tidak ramai MP yang membuka mulut mengenai ”tawaran ganas” itu. Cuma Datuk Abdul Rahman Dahlan, MP Kota Belud, Sabah, telah tampil mengeluarkan kenyataan yang tertulis dimedia tempatan bahawa tawaran itu berbentuk monetari yang tidak akan habis dibelanja (dalam situasi yang normal) sampai ”tujuh keturunan”.

Bagi Anifah, saman Anwar itu adalah perkara yang terakhir dalam perhatiannya. Tidak menjadi keutamaan atau remeh. Saman menuntut gantirugi RM100 juta itu akan dikemukakan oleh peguam Anwar, Sankara Nair hari ini didahului dengan tuntutan mohon maaf sesegera mungkin dari Anifah di atas kenyataannya itu. Semuanya bertitik tolak dari gagasan 916 yang gagal.
Upah dan gantirugi itu hak. Adakah hak mereka menyaman DSAI, menuntut gantirugi kerana mereka membentang banting, membanting tulang sedang janji manis 916 menghampakan harapan mereka malah mencemar imej mereka di mata umum?
.
Soalnya kenapa tidak ada seorangpun rakyat Malaysia yang telah turut berdemo ”membentang banting, membanting tulang” meninggalkan orang tersayang di rumah dan meninggalkan tanggungjawab dan mata pencarian semata-mata kerana menggenggam harapan mereka melihat perubahan dalam kerajaan seperti yang DSAI janjikan?. Kenapa tidak seorangpun muncul dan bertindak menyaman Anwar atas kegagalannya merealisasikan janji manisnya 916 itu?. Tidak adakah peruntukkan dalam undang-undang Malaysia membenarkan rakyatnya menuntut ganti rugi terhadap termusnahnya segenggam harapan kerana janji manis yang tidak kesampaian itu? Atau akan terbayarkah lelah mereka hanya dengan melebel bahawa DSAI itu bohong mengenai 916?

Tuesday, May 26, 2009

DANA UNTUK MENENTANG atau UNTUK MERAYU SIMPATI RAKYAT

(Klik image for a better and a larger image)
'Maka dengan ini bermogok laparlah kamu. Aku sogokkan kamu dengan wang sebanyak RM200,000 yang SEDIKIT sahaja ini. Jangan sesekali kamu tanya wang ini aku dapat dari mana atau dari negara mana atau dari sumber apa. Ambil sajalah dan bermogok laparlah kamu. Aku terpaksa pulang rumah kerana isteri aku sudah masak ikan stem kerapu merah campur halia dan herba. Bila kamu jadi kerajaan nanti janganlah lupakan sumbangan aku dan pengobanan aku yang AMAT BESAR ini.'
- akad mogok lapar?

Sejak awal lagi saya terdengar mengenai "Pakaian Serba Hitam", "Bakar Lilin" dan "Mogok Lapar", hati kecil saya berkata bahawa ini semua bukan perencanaan yang baik untuk keamanan dalam negara. Ianya sekadar menjadi bibit-bibit hasutan agar sebilangan rakyat menentang kerajaan ataupun memperlekehkan dan memperkecilkan peraturan, undang-undang dan norma-norma yang menjadi ikutan dan panduan dalam kita hidup bermasyarakat selama ini. Ianya juga satu tindak tanduk mempersenda dan menghina keputusan Mahkamah Rayuan.

Selama 51 tahun kita merdeka sehingga ramai yang berjaya dalam hidup berbanding negara yang telah lama merdeka tetapi masih berbalah dan masih dilanda kemiskinan yang tegar sehingga hampir mustahil untuk dikurangkan tahap kemiskinannya, apatah lagi untuk dihapuskan. Saya tidak fikir mogok lapar ini akan berhasil untuk kebajikan rakyat.

Bagi saya mogok lapar ialah mogok lapar tak makan dan minum dan sanggup mati. Kalau takut mati jangan mogok lapar. Itu mogok lapar olok-olok!. Bila ada yang mengatakan ianya "puasa sunat" (maknanya mengawal segala hawa nafsu dan menghindari "nawaitu" yang mungkar"-antara lainya, tepat bila matahari terbenam makan-makan dan minum-minumlah dia. Tapi ini "main fault" dalam istilah mogok lapar). Tepuklah dada tanya selera. Apakah mogok lapar ini dilakukan bukan kerana berpunca dari "hilangnya kuasa Kerajaan Pembangkang? Apakah "mogok lapar ini selaras dengan hukum hakam PUASA SUNAT? Atau itu sekadar ungkapan "hipokrit", putar belit dan membohongi rakyat malah membohongi diri sendiri. Lebih teruk dan dasyat lagi ialah "Allah SWT" memahami dan tahu apa yang tersembunyi dalam kalbu manusia walau sebijak mana mereka menyembunyikan nawaitu mereka itu.

Secara logiknya apa hasil mogok lapar 72 jam sahaja? Hangat-hangat tahi ayam sahaja kah? atau RM200,000.00 yang "disogokkan" itu "bakal tidak betah". Mogoklah sampai PRU13; rasanya kejutan budaya itu bakal menghukum kamu bila mana rakyat merasakan mereka dan nama mereka hanya diperalat sedang kebajikan mereka terabai dan tidak terurus oleh orang-orang yang lapar, lemas, tidak berdaya dan tidak berkuasa.

POSKAD BUAT RAKAN-RAKAN BLOGER DI PERAK.

KHAS UNTUK RAKAN-RAKAN BLOGGER DI PERAK.
(Secara exclusive)
DO IT AT YOUR OWN RISK.
Buat rakan-rakan blogger di Perak, Semoga sihat Wal Afiat. Saya kirimkan poskad ini untuk kalian. Saya benar-benar "biul" dengan gerakan mogok lapar sebahagian rakyat negeri anda yang meniru budaya asing. Ada juga pihak yang cuba memutar lidah dan membelitkan kata-kata mengatakan itu "puasa sunat". Pesanan saya pada mereka yang membelitkan kata-kata ini "JANGAN CUBA UNTUK MEMBOHONGI ALLAH SUBHANA WATAALLAH" sesungguhnya Allah tahu apa yang tersembunyi di lubuk hati anda walau sebijak mana anda menyembunyikannya. Dengan kemahiran anda memutar lidah itu, saya khuathir and akan terpesong dari aqidah yang sebenarnya. Istigafar banyak-banyak.
.
Lastly, but not least, sayugia diingatkan sekali lagi bahawa ballon yang anda lihat dalam poskad ini adalah dikuasai dengan kuasa ROKET atau bahasa orang pute nya "POWERED BY ROCKET".
.
My Dear Perakite Bloggers, Selamat beristirehat sebentar setelah anda mengengkang mata sepanjang malam sambil berbakti kepada agama, bangsa dan negara dengan blogging tanpa mengharap balasan dari sesiapa di dunia yang fana ini. Semoga ganjaran di akhirat akan lebih "indah dan harum".
.
Salam Paling Manis.
LIZA.

LEMPAR BEBOLA TAHI LEMBU, SEMBUNYI TANGAN

Wanita Boleh!
PKR mengaku dua ahlinya menemui Aminah

BUTTERWORTH: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengakui dua ahlinya ada menemui calon Bebas pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, Aminah Abdullah, seperti yang didakwa. Bagaimanapun, Pengarah Pilihan Raya Kecil DUN Penanti PKR, Saifuddin Nasution, berkata perbualan seperti yang dirakam dan diedar Aminah itu tidak mewakili parti itu.
.
More...cerita kartun "Lempar bola tahi lembu, sembunyi tangan"..

Monday, May 25, 2009

POLITIK ALA PR DAN PESTA KAAMATAN SAPP

Gambar: Datuk Yong Teck Lee melepaskan ayam sabung sempena perasmian Pesta Kaamatan di Kampung Saupi Daerah Nabawan. Ada amalan, upacara dan tradisi sabung ayam kee dalam Perayaan Pesta Kaamatan? Frankie Chong (SAPP) di belakang YTL itu adalah Timbalan Speaker DUN Sabah. Bila nak resign? Takde Perasaan malu kee? http://senjaliza.blogspot.com/2009/05/raymond-tan-sudah-buta-pendirian.html

Semua maklum bahawa Yong Teck Lee adalah mangsa spekulasi politik. Spekulasi konon kerajaan Barisan Nasional akan runtuh berikutan dengan keputusan PRU12 yang berakhir dengan lima kerajaan Negeri jatuh ke tangan pembangkang. Kini tinggal empat setelah pembangkang kehilangan majoriti di Perak.

Gambar : Keakraban Yong dengan DSAI semasa kedua-duanya berada dalam BN menjadi perangsang dan senjata DSAI memerangkap Yong dan SAPP.
.
Spekulasi politik juga hampir mengheret Datuk Anifah Haji Aman, Menteri Luar Malaysia dan penyokong-penyokongnya ke kancah politik berkonfrontasi dengan kerajaan, satu ideologi yang menjadi amalan Pakatan Rakyat sejak kewujudannya melalui bibit-bibit reformasi.
.
PR, apabila merasakan bahawa kedudukan mereka terancam dan tersepit, mereka mula menawarkan pertemuan dan perundingan dengan kerajaan. Ini ditunjukkan dengan tawaran oleh Dato Seri Anwar dan Lim Kit Siang yang ingin menemui Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak bagi mencari penyelesaian krisis politik di Perak setelah menyedari mereka berada dalam situasi "disadvantage" kerana kehilangan majoriti kerusi DUN Perak.

Teringat saya Perang antara Kalifah Ali (A.S) dengan Muawiyah dalam sejarah Islam. Muawiyah telah menawarkan perundingan damai dan sanggup menyerah dan meletakkan Al-Quran di hujung pedang atau senjata sebagai tanda perdamaian. Namun apabila berada dalam kumpulan Khalifah Ali (A.S) dan mengetahui kelemahan kumpulan Khalifah Ali (A.S), Muawiyah telah merencana dan merancang untuk menyerang, dan akhirnya menyerang Khalifah dari dalam. Ternyata tawaran perdamaian itu hanya satu muslihat.

Mujurlah perundingan dengan DSAI dan LKS itu tidak menjadi dan akhirnya Perak dapat dikembalikan kepada keadilan legitimate setelah Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa Dr. Zambery adalah MB yang sah kerana memiliki majoriti di DUN Perak. Terimalah kenyataan majoriti ini.

Dalam kes Datuk Yong Teck Lee, dia tidak dapat mengelak "keterjerumasan" ke kancah ala politik PR itu kerana perencanaannya dengan DSAI telah diketahui umum sejak awal. Akhirnya dia terperangkap dengan mainan politik DSAI. SAPP keluar BN tetapi sebilangan pemimpin kanannya tidak turut serta. Raymond Tan, Tham Nyip Shin, Au Kam Wah dan Pemimpin Kemajuan Rakyatnya tidak setuju dengan tindakan itu. Mereka meninggalkan SAPP. Kalau SAPP mengatakan SAPP tidak berpecah; apakah gambaran sesuai kepada keadaan pemimpin-pemimpin SAPP dan ratusan malah ribuan yang meninggalkan perjuangan SAPP itu?

Memanglah tidak salah Yong dan SAPP meninggalkan BN. Dulu pun Yonglah yang menjadi pengayuh dan pengemudi utama gagasan PBS meninggalkan BN. Tanyalah pemimpin PBS kini. Tanyalah juga SAPP yang ada dalam parti sekarang...Adakah Penyesalan meninggalkan perjuangan bersama-sama rakan-rakan parti komponen Barisan Nasional Negeri seperti PBS, UPKO, PBRS, LDP, UMNO. Gerakan, MCA , MIC dan PPP di hati kecil mereka yang sebenar-benarnya? Adakah Yong marahkan Pak Lah yang tidak melantik Yong sebagai "Senator" atau jawatan setanding menyebabkan Yong meninggalkan semua rakan-rakan dalam komponen?. Kenapa marahkan nyamuk kelambu dibakar?

“Kalau pun sekarang saya berada di pihak pembangkang tidak baiklah kalau tujuan FMU itu dipolitikkan dan diputar-belitkan sehingga mengelirukan rakyat,” kata Presiden SAPP itu semasa Pesta Kaamatan SAPP di Nabawan.

Agak terkial-kial otak memikirkan bila dia kata jangan politikkan dan putar belitkan FMU dalam suasana Perayaan Pesta Kaamatan. Rasanya saya ingin cuba mengingatkan bahawa Pesta Kaamatan itu satu perayaan Negeri yang tiada kaitan dengan FMU. Bukan untuk dipolitikkan. Kenapa Yong berucap menggunakan "lagu dan irama politik sambil menari politik; dan barangkali makan dan minumpun politik; jika dia sendiri mengatakan "jangan politikkan". Sebaiknya janganlah berpolitik semasa merayakan "Perayaan Negeri dan Perayaan Kebudayaan sperti Perayaan Pesta Kaamatan itu". Ikutilah norma perayaan itu. Hormatilah semangat Kinohingan, Bambazon dan Huminudon.

PEMIMPIN WARNA WARNI.

By ALSHA, The *PTI.

1. Dato Seri Anwar Ibrahim sendiri yang mengumumkan perletakkan Jawatan Fairus Khairuddin sebagai TKM 1 Pulau Pinang dan ADUN Penanti. DSAI juga yang memberi alasan bahawa Fairus meletakkan jawatan kerana dia akan melanjutkan pelajaran (ke luar negara).

2. Semasa kempen PRK di Penanti, DSAI juga yang mengatakan bahawa adalah menjadi hasratnya untuk menggantikan Fairus dengan DR. Mansur supaya dapat bekerjasama dengan Lim Guan Eng. DSAI lah yang merencanakan perletakkan jawatan Fairus. Ini kata DSAI. Tetapi sedikit masa lalu, LGE kurang berminat dengan Dr. Mansur kerana tindak-tanduknya dilihat seperti Pro BN.

“Memang saya menyuruh Fairus meletakkan jawatan. Sebabnya saya mahu Dr Mansor bertanding kerana Dr Mansor orang yang mempunyai kelayakan dan sesuai menjadi Timbalan Ketua Menteri bagi membantu Ketua Menteri, Lim Guan Eng,” ANWAR BIN IBRAHIM

3. Tempoh 24 jam sudah berakhir . Datuk Anifah Aman tidak juga memohon maaf kepada DSAI berikutan dengan cerita Anifah Aman-Hillary Clinton di USA mengenai Tawaran Jawatan TPM. Sampai kini tak dengar ada surat saman. Tak tahulah kalo pakai khidmat e-saman. Saya pernah meramalkan bahawa Anifah tidak akan disaman kerana dia tahu A,B.C.......Z mengenai cerita lompat ini. Namun awal-awal lagi sejak dia digoda dan ditawan, dia pernah mengatakan bahawa dia tetap akan bersama BN.

4. Dr Jeffrey Kitingan, Naib Presiden PKR Malaysia ada juga tumpang semangkuk buat publisiti mengenai cerita tawar menawar jawatan TPM ini dalam sabahkini.net. Sebenarnya dia cuma bagi lampu isyarat kepada DSAI bahawa dia pernah bertemu Anifah di Le Meridian tapi tidak pernah menawarkan jawatan TPM. Jangan salah anggap. Saya tahu Anifah bukanlah orang yang "pelupa". Dia pasti masih ingat ceritanya dengan Jeffrey di Le Meridian.

5. Agak ganjil juga kerana Dr Jeffrey sendiri melobi jawatan Ketua Perhubungan PKR Sabah tapi Anwar tak pernah luluskan. Dr. Jeffrey tergamak berusaha menghalang kawan seperjuangan seperti Tuan Haji Ansari Abdullah dilantik sebagai Ketua Perhubungan PKR Sabah. Apa pula kelebihan Jeffrey untuk dapat tawarkan jawatan TPM pada Anifah. Entah-entah dia lagi mengidam jawatan TPM itu?

Brader-brader semua. Sori semua. Saya suka pada pemimpin yang satu warna sahaja. Saya tidak gemar pemimpin yang berdusta. Kalau kamu suka pemimpin warna warni..kamu sukalah..!
*Penulis Teguh Integriti.
READ MORE......

Sunday, May 24, 2009

DI MANA RPK BERADA?

Beberapa hari yang lalu, anak lelaki Raja Petra Kamaruddin, Raja Azman Raja Petra, 32, ditangkap polis kerana terlibat dengan jenayah mencuri. Anak RPK ini bagaimanapun mengakui kesilapan dan kesalahannya. Di mana RPK berada, tidak diketahui. Menurut sumber yang dapat dipercayai, RPK kini dalam buruan polis. RPK yang pernah dijatuhi hukuman oleh mahkamah berjumlah jutaan ringgit berkait dengan "defamatory remark" yang dibuatnya ke atas "senior officer" sebuah Universiti diberitakan dikehendaki pihak polis. RPK juga pernah "mengabaikan" surat saman seorang peguam terkenal tanahair yang disampaikan kepadanya. Banyak lagi cerita sensasinya. mengenai PM kita kini.
.
RPK seorang blogger yang terkenal kini menghilangkan diri. Blognya, Malaysia Today dulu amat "panas' kini mula sejuk dan tidak lagi sepopular dulu. Sebagai seorang aktivist yang berani menegakkan keadilan dan kebenaran, RPK tidak perlu bersembunyi. hadapilah kenyataan.
.
RPK kini menjadi buruan polis. Ikuti blog sabahat ini:
RPK Is Now A Fugitive From The Law And, Thus Far, He Is Still A Liar!-
Sunday, 24 May 2009

NAJIB dan TOK GURU NIK AZIZ PERLU HIDUPKAN KEIKHLASAN KERAJAAN PERPADUAN BERMULA DI MANIK URAI.

DEKLARASI MANIK URAI??
Saya pernah terbaca buku "Peshawar Night". Buku ini banyak memperkatakan mengenai penyatuan dan perpaduan mengenai Islam yang terdiri dari "Penganut Mazhab Syiah dan Mazhab Sunnah Wa Jamaah dan lain-lainnya. Buku ini banyak menyentuh mengenai persamaan dan cuba menghindari perbezaan yang mengancam perpaduan dan kekuatan. Saya bukanlah pakar penyelidik mengenai "mana yang benar mana yang salah". Namun saya mencintai "kedamaian" dan "perpaduan".
.
Politik menjadi extreme kerana "kepimpinanya" bukan kerana "Partinya". Pemimpin memiliki "etika" tetapi organisasi "tidak memiliki etika". Maka tidak tepat menggunakan istilah "etika UMNO atau etika PAS" kerana asasnya organisasi tidak memiliki etika atau tidak beretika.
.
Barisan Nasional juga tidak berertika. Tetapi Barisan Nasional boleh bertindak untuk tidak bertanding di Manik Urai. Berikan kerusi itu secara percuma kepada PAS. SEKIRANYA ada pihak yang menentang PAS, UMNO dan Barisan Nasional perlu membantu PAS. Buktikan kepada PAS bahawa UMNO lebih ikhlas, bahawa Barisan Nasional lebih ikhlas.

UMNO dan Barisan Nasional tidak pernah kata "over my dead body" kepada PAS. Orang-orang PAS berjuang kerana PAS mempertahankan "prinsip PAS". UMNO dan BN menentang PAS "kerana politik". Pakatan Rakyat bertelagah dengan Pakatan Rakyat "kerana Prinsip". Mana yang "lebih kontoi" ; "Kerana Prinsip" atau "Kerana Politik".

Soalnya PAS kena juga ikhlas. Ikhlas lebih membawa berkat dari menyimpan bersusun lipat prasangka kiranya ada. UMNO-PAS tak banyak prasangka. Pakatan Rakyat esp DAP-PAS amat tebal prasangkanya terutama di mata rakyat Malaysia.

Manik Urai sebaiknya dijadikan medan perundingan PAS-UMNO demi negara yang tercinta ini. Najib, Nik Aziz, Muyihidin Yassin, Haji Hadi Awang... Please.. Tinggalkan catatan sejarah yang indah buat anak-anak dan generasi akan datang bahawa "kepentingan negara, bangsa dan agama" mengatasi kepentingan politik. Kerana sesungguhnya UMNO (BN) dan PAS hanya berbeza "kerana politik". Ketepikanlah perasaan "ego" masing-masing agar pengikut-pengikut masing-masing juga mengenpikan ego politik mereka yang merugikan Bangsa, Agama dan Tanahair.
.
Setahu saya yang kerdil ini, sejarah merekodkan bahawa PAS sebenarnya lahir dari "tulang rusuk" UMNO. Carilah kebenaran sejarah itu.

Doa, Salam dan Permintaan dengan sebenar-benarnya meminta dari LIZA.
DUN Manek Urai: BN wajar tanding, kata Nik Aziz

SATU PERKARA YANG ANIFAH TERLUPA MEMBERITAHU HILLARY CLINTON.

The crowd attending the Malaysia Day celebration organised by
Pakatan Rakyat at the Kelana Jaya Stadium 17 Septeber, 2008.

Anwar: "Public will know crossover list today (17 September, 2008)" KELANA JAYA: The list of Barisan Nasional members of parliament who would cross over to the Pakatan Rakyat will be announced today, PR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim said last night.

UP UNTIL NOW....habuk pun tarak!. ("So.....suppose NOT like that!!"). Datuk Anifah Haji Aman should have mentioned this (Anwar pledge to the Pakatan Rakyat supporters in Kelana Jaya Studium) to Hillary Clinton during his visit to USA. BUT its okay Tok Kimanis.. Next time..

QUOTE:
"Biar aku dan tanah aku dibakar, aku tetap perjuangkan yang benar"-Datu Paduka Mat Salleh. Datu Paduka juga pernah menulis surat kepada kerajaan British pada zaman penjajah supaya: ...beliau diberi masa untuk berehat sebentar dari berperang/berkonfrontasi dengan kerajaan dan tentera kerajaan British kerana beliau masih sakit dan kurang sihat.... setelah sembuh... peperangan menegakkan hak dan kebenaran bersambung lagi...

PICTURE TELLS A THOUSAND WORD: FREEDOM-BACK TO THE FUTURE

"PICTURE TELLS A THOUSAND WORD..." Kalo kenyataan ini betul, I tak perlulah tulis apa-apa. lihat aje picture ni @ dengar aje ape dia tell!. Modified daripada posting sahabat.
NOTA:
1. PERAK SITUATION: “In fact with Pas and Umno merging, we will be able to regain the states lost in the last elections,”
2. “Deep in our hearts we all want unity among the Malays. Perhaps one way to do that is by getting Pas to join Umno,”
3.“We all know that the Pakatan Rakyat has been in a disarray from day one.”
4.“Unlike BN, the PR coalition is not official and one can clearly see that they have conflicting ideologies. One says hudud, the other says over my dead body,”
-DATUK MUKHRIZ MAHATHIR-MP JERLUN