Translate

Saturday, September 5, 2009

Akibat Rakyat Dilayan Seperti Isreal Melayan Rakyat Palestine

Pelbagai bahasa kesat dilemparkan bermula dengan perkataan "penipu" hinggalah ke perkataan jijik seperti "babi". Inilah keadaan yang timbul berpunca dari keengganan pihak pemerintah mendengar rungutan rakyat sejak awal-awal lagi. Mereka sudah marah dan mereka sudah disakiti barulah dialog diadakan.

Demonstrasi kepala lembu berdarah kemungkinan besar tidak terjadi jika pihak kerajaan lebih prihati dan mendengar dengan bijaksana akan rungutan rakyat. Kemungkinan "damages" tidak akan terjadi jika rakyat diajak berunding sejak awal. Berunding setelah "perang" meletus pasti lebih sukar untuk mencapai perdamaian.

Buatlah pelbagai alasan dan teori dan pelbagai kajian beserta alasan-alasan, namun kepala lembu berdarah tetap telah diarah dan kemusnahan telah belaku. Beringat sebelum kena, sudah terhantuk baru terngadah. Carilah tempat yang sesuai. Pastinya kesesuaiannya tetap akan dipertikai teutama setelah "perang" meletus.

Thursday, September 3, 2009

PERAK: KALO KAO HARAM KALO AKO HALAL.

Tok Dalang yang mendalangi Kecoh di Perak Selama ini. Dia juga Penerima Chek dari sponsor yang dia sendiri tahu sumbernya.
Perak Kecoh lagi. Tentunya pihak polis yang mengawal dituduh sebagai "anjing-anjing BN" lagi walaupun mereka melaksanakan kewajiban "mencegah lebih baik dari mengubat kepala yang kemungkinan benjol".

Perak kecoh lagi pada 2 september yang lalu. PUNCA sebenar ialah akibat melompatnya 3 ADUN Pakatan Rakyat ke Barisan Nasional dan PR menuduh perbuatan itu ada KUDETA Barisan Nasional berikutan kejatuhan Kerajaan Pakatan. Sehingga hari ini Pembangkang di Perak gagal menghormati kerajaan majoriti malah menganggap Kerajaan Perak "kerajaan haram,". Mungkin jika PR memerintah dengan 3 ADUN BN meloncat spring ke Pakatan Rakyat barulah kerajaan Perak tiba-tiba menjadi "Kerajaan Halal"!. Kita belum pasti samada ayam sembelihan orang Islam dari UMNO dianggap "haram" oleh orang Pakatan.

Diberitakan bahawa pemimpin de Facto Pakatan, DS Anwar Ibrahim sendiri telah menemui 9 ADUN Terengganu untuk merundingkan sesuatu. Ceritanya ialah konon DSAI hendak memujuk mereka untuk menggulingkan atau melakukan KUDETA ke atas kerajaan Negeri Terengganu. Apakah ini HALAL bagi Ir Mohd. Nizar bin Jamaluddin @ Lim Ah Chong dan kuncu-kuncunya di Perak? Agaknya inilah cerita ketam mengusik udang kerana bila direbus, kulit udang menjadi merah! atau siperiuk mengusik belanga kerana bututnya hitam!

Di Kedah, DS Azizan lebih matang menangani isu ADUN Seputih. Masyarakat umum melihat kematangan itu kerana Azizan tidak dipengaruhi DAP yang hanya seorang di DUN Kedah dan ADUN PKR di Kedah majotitinya terdiri dari orang-orang Melayu . Jika masyarakat menuduh bahawa Nizar bertindak di luar norma politik Malaysia disebabkan desakan DAP dan PKR, tentunya sukar bagi mereka menafikannya. Jadi siapa sebenarnya yang menyebabkan kekecohan di DUN Perak. Apa puncanya pada hakikat yang sebenar? Siapa yang lebih menampakkan dan terserlah bersikap KUDETA?

Benarlah seperti tanggapan ramai bahawa "Kalo kao haram, kalo aku halal", kalo Pakatan yang memerintah, halal tapi Kao BN yang memerintah haram walaupun simple majoriti di tangan BN. Apakah Nijar akan membalut kepalanya dengan kain bertulis "BUBAR DUN" yang dibekalkan DAP bila persidangan Parliment yang akan datang kelak?

Tuesday, September 1, 2009

Politik Kepala Lembu.

Kenalilah Mereka sebelum mngenali diri anda.

Saya pernah terbaca dalam paparan blogger mengenai bayi yang baru lahir ditinggalkan di perhentian bus. Penulis mengaitkan perbuatan itu dengan "ajaran UMNO"!. Semasa Malam ambang merdeka pula, Jawi telah menangkap beberapa ramai pasangan yang kononnya meraikan pesta kemusnahan dan merobek "DARA". Ianya jua dikaitkan dengan gejala yang UMNO galakkan. Hatta jika kanak-kanak bermain mercunpun dan terbakar dan melecur tangannya barangkali juga dilebel sebagai "didikan UMNO"!

Kenapa ini terjadi? Mungkinkan kerana kita kini diberikan hak untuk memiliki ruang media seperti blog maka kita sudah tidak menghiraukan kebenaran. Kita sudah bebas sebebas bebasnya. Lantas pula mempergunakan hak itu untuk mengecam segala-gala yang mungkar dan khilaf adalah berbuatan lawan; lalu kita terus merasakan diri kita berada di pihak yang benar belaka sekaligus mengabui sebarang kebenaran yang tidak berpihak kepada kita?

Demonstrasi Kepala Lembu telah siang-siang dipertanggungjawabkan kepada Kerajaan Barisan Nasioanl. Konon didalangi UMNO. Maka tercetuslah kecaman hebat yang menuduh bahawa ameno dan be end menang rascist dan tidak sensitif dengan isu ugama.

Bila PM DS Najib Tun Razak, Dato Hisamuddin dan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin membidas perbuatan mengarak, mengheret, memijak-mijak kepala lembu itu, lantas dan pantas mereka dituduh melakukan perkara "gimmik politik". Malah pemimpin Hindraf yang lari ke England, P Waythamoorthy juga turut menuduh bahawa UMNO mendalangi perarakan. Blog-blog pro Pembangkang pantas macam lipas kudung, menunding jari kononnya UMNOlah dalang sebenar disebalik demonstrasi Kepala Lebu..

SIAPA PENGANJUR?

Satu lapuran yang sahih dan jelas lebih bertanggungjawab mengatakan bahawa Pengerusi Penganjur Demonstrasi itu ialah Pengerusi kumpulan penduduk seksyen 23 Shah Alam Selangor iaitu En Mahyuddin Manap, kini ahli PKR Wangsa Maju. Naib Pengerusi, Ibrahim Sabri adalah penyokong Anwar Ibrahim dan penggiat Reformasi yang pernah keluar masuk lokap. Manakala hamba Allah yang membaca doa di masa perarakan pun adalah ahli PAS yang dipercayai dipanggil penduduk kawasan itu dengan panggilan Amin (BUKAN Pandikar Amin). Apapun, yang penting ialah mereka adalah mewakili penduduk Seksyen 23, Shah Alam Selangor.

Kiranya mengarak kepala lembu tidak termasuk dalam agenda Jawatankuasa penganjur demonstrasi itu, ini juga perlu dan mesti dipertanggungjawabkan kepada penganjur. Apa salah UMNO dalam hal itu. Apakah UMNO telah meluluskan permit ke atas program demonstrasi itu atau telah membiayai kos mendapatkan kepala lembu?.

Agaknya "politik kepala lembu" menjadikan kita hilang pertimbangan. kita seakan menjadi hamba Allah yang kabur melihat gajah di hadapan mata tetapi memiliki visi 2020 dalam merenung kuman di seberang lautan. Ini barangkali tak perlu disangkal bila kita menjadi pengamal "Plitik Kepala Lembu"?.

Persoalan yang tidak kurang penting dirungkai ialah kenapakah tapak itu dipindah dari stapak cadangan asal di seksyen 22 ke seksyen 23? Kenapakah pula demonstrasi itu terjadi? Kenapa strategi musyawarah diabaikan? Apakah suara rakyat Seksyen 23 ini sama seperti suara rakyat Palestine yang sampai ke telinga Kerajaan Israel...?

Monday, August 31, 2009

Perpaduan dan Keharmonian: Terlalu mahal untuk digugat.

PENDUDUK Taman Putra Perdana di Puchong terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama sesuai dengan konsep 1Malaysia menyertai Program Dodol Merdeka malam tadi. M Dewi, 44 (kiri), Margie Lam, 48, (tengah) dan Mat Husin Yaacob, 35 (kanan) mengambil peluang bersama-sama mengacau dodol pada program itu. (gambar: Berita Harian)

"Sesungguhnya, perpaduan dan keharmonian terlalu mahal untuk diganggu-gugat. Membinanya sebagai landasan yang kukuh untuk sebuah kemerdekaan tidaklah semudah meruntuhkannya. Menghargainya adalah sama dengan nilai sebuah negara".

Bila kerajaan Jepun bertukar setelah lebih setengah dekad berada di bawah kekuasaan LDP, pastinya akan ada pihak-pihak parti pembangkang di seluruh dunia mula mendapat inspirasi dan suntikan baru. Seolah-olah mereka mendapat ciptaan terkini dan ilham terbaharu dari Jepun, bahawa parti pemerintah di negeri mereka juga perlu ditukar seperti rakyat Jepun menukar pemerintahnya.

Malangnya bila Zhinto Abe, bekas Perdana Menteri Jepun dulu, meletakkan jawatan kerana berlaku kekalahan teruk parti LDP di lower house dan kes Menteri Pertaniannya yang mengakui penyelewengannya dan mengambil langkah "kebertanggungjawaban" lalu meletakkan jawatan, tidak pula menjadi ikutan ramai pemimpin dunia. Malah ramai pemimpin dunia yang menghadapi tuduhan penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa semakin kental dan liat pempertahankan kedudukan mereka.

Jepun berbeza dengan Negara Malaysia. Jepun mempunyai Penduduk yang hampir keseluruhannya berbangsa Jepun dan berbangga dengan negaranya,"Nippon". Di Malaysia kita mempunyai rakyat yang berwarna warni atau majmuk, dan kita tidak pula mempunyai rakyat yang satu dan sebangsa, Bangsa Malaysia.

Di Negara ini terdapat pemimpin-pemimpin politik yang telahpun dibuktikan di mahkamah telah melakukan perbuatan terkutuk dan rasuah. Namun mereka masih meneruskan perjuangannya. Pemimpin ini pula lebih lantang berbanding setengah pemimpin yang bersikap "bagai menatang minyak yang penuh" akan konsep perpaduan dan keharmonian demi kepentingan nasional.

Jika suasana politik Jepun dijadikan sandaran. maka kewibawaan politikus Jepun juga tidak patut diketepikan.

Perdana Menteri Malaysia, DS Najib Tun Razak, dalam perutusan Hari Kemerdekaan Malaysia ke 52, telah menenyentuh mengenai perpaduan rakyat Malaysia yang kini cuba digugat oleh pihak tertentu demi mencapai agenda dan kepentingan politik peribadi sehingga mengenepikan kepentingan nasional. Saya rasa dalam ungkapan ini, Najib juga tidak mengecualikan dari memperingatkan dirinya mengenai peri pentingnya menjaga keharmonian hubungan pelbagai kaum di Malaysia.

Melihat kepada kerjasama yang ditunjukkan oleh penduduk di Taman Putera Perdana, Puchong (gambar di atas), hati kecil saya benar-benar tergerak dan berbisik: Apakah suatu hari nanti dodol itu sendiri terpaksa dilupakan jika kita sudah tidak peka kepada keharmonian dan leka mengejar keutamaan politik dari meletakkan perpaduan pada tahap dan faktor kekuatan negara?

Sesungguhnya, perpaduan dan keharmonian terlalu mahal untuk diganggu-gugat. Membinanya sebagai landasan yang kukuh untuk sebuah kemerdekaan tidaklah semudah meruntuhkannya. Menghargainya adalah sama dengan nilai sebuah negara.

MERDEKA MERDEKA MERDEKA

jalur gemilang Pictures, Images and Photos

SELAMAT HARI MERDEKA KE 52. Selamat Maju Jaya.