Translate

Saturday, March 28, 2009

DATUK HALIK ZAMAN..NO TEARS NO GOODBYE.. Kembalilah..


Datuk Halik Zaman.
.
"....Setelah saya diaibkan, dihina, dicerca dan dinafikan jasa dan kerja kuat saya kepada PKR Bahagian Sepanggar Kota Kinabalu dalam satu seminar/kursus semua Setiausaha Setiausa Kerja PKR Malaysia di Kuala Lumpur baru baru ini oleh Setiausaha Agung PKR Pusat Dato Salehuddin Hashim......."-Datuk Haji Halik Zaman
.
Saya juga pernah mendengar keluhan hati seorang mantan AJK Teringgi PKR Negeri Sabah, seorang graduan dan berpengalaman dalam perkhidmatan awam ; pernah nekad untuk merantai tangannya bersama-sama rakan-rakannya di pintu Ibu Pejabat PKR Pusat setelah tidak diberi peluang untuk menemui DSAI mengenai permasalahan kepimpinan PKR Sabah. Dia membelanjakan wangnya sendiri terbang ke Kuala Lumpur, menyeberangi Laut Cina Selatan, setelah membuat temu janji semata-mata untuk menemui DSAI bagi mendengar rintihan mereka. Namun tidak diberi peluang. Merasa terhina, tidak diperlukan, dan kecil hati; beliau meninggalkan PKR, meletakkan jawatannya dan menyertai perjuangan UMNO.

Datuk Halik seorang veteran politik yang menjadi popular, bukan sahaja dalam bidang politik, tetapi juga dalam bidang perfileman, perniagaan, perhotelan dan penulisan. Kegemilangan politiknya bersinar dalam era Kerajaan Berjaya. Dia seangkatan dengan mantan Ketua Menteri Sabah Datuk Haris Salleh dan Datuk Sri Panglima Joseph Pairin Kitingan.
..
Sebagai seorang veteran, semangat patriotiknya amat relevant. Dia perlukan penghormatan sebagai manusia biasa yang istimewa. Tidak adil sama sekali dia dicerca, dihina dan dipandang rendah sebagai seorang veteran politikus.
.
Saya banyak mengikuti tulisannya mengenai kehebatan DSAI. Pun begitu dia dicerca....
.
Saya, atas kapasiti saya sebagai manusia biasa "kalau kiranya Datuk tidak diperlukan di sana..kami perlukan Datuk di sini. Kembalilah... Saudara sedarahmu masih di sini. No tears no goodbye.. kembalilah..ke marilah "Bersama Menakhodai Zaman"
.
Bagaimana nasib mereka dan para marahen biasa yang lain yang masih di sana? Adakah mereka akan diperlaku seperti Datuk?
.
Read more....
.
SUNGAI PETANI: A PKR division chief has pulled out from PKR, taking over 400 party members with him. Jerai PKR division chief B. Kalaivanar said his decision to leave PKR was due to his disappointment and frustration, as well as many other members’, with the party’s leadership that has ignored the voices of those who had struggled for the party.

“I am dissolving the Jerai PKR division, which has about 100 members; and the Kedah Indian Community Development Committee, of which I am also chairman.

Thursday, March 26, 2009

SAUDARA, TAK BERSAUDARA

Tok Guru Nik Aziz: Tak mungkin dia menyumpah orang lain supaya ke Nerhaka.
"Tok Guru, Benarkah semua manusia ini bersaudara? Saya cuma tahu bahawa Al Gore dan DSAI semacam bersaudara".....
.
1. Semasa Dato Seri Anwar Ibrahim memulakan kempen di Bukit Selambau, dia memetik peribahasa Cina berbunyi.. “Si hai zhi nei, Jie xiong di” yang bererti “Empat lautan terbentang luas, semua manusia bersaudara”. Ini kata-kata pilihan Anwar sebagai pemimpin.

2. Ini pula kata-kata penyokong DSAI khasnya dari DAP- "ya, kita akan terus berjuang hingga berjaya ....... go to hell UMNO". Menyumpah UMNO sama dengan menyumpah orang Melayu.

3. Seakan terusik budi bahasa kita. Seolah-olah DSAI memberikan anak kunci kepada awak-awaknya dari DAP dengan menggunakan “Si hai zhi nei, Jie xiong di” untuk menyumpah seranah supaya UMNO dan orang Melayunya ke "nerhaka jahanam".

4. Tidak pernah terjadi dalam sejarah normal rakyat negara Malaysia kecuali dalam sejarah 513 (May 13) di mana orang Melayu diherdik untuk "tinggal dihutan". Kini di sumpah "go to hell".

5. Dalam keadaan ini, di mana letaknya "“Empat lautan terbentang luas, semua manusia bersaudara”....? Tak nampak ada ciri-ciri persaudaraan. Yang saya nampak ialah tomahan:-
"...........kalau saya Melayu nak tumbangkan kerajaan yang ditunjangi Melayu, kenapa pula orang lain tak sokong saya. Saya kecewa....Najib jadi PM ke 6.".......

6. Siapa pula yang merobohkan jambatan perpaduan rakyat Malaysia yang majmuk, yang terbena sekian lama. Keamanan dan keharmonian telah mencipta kekayaan, kemakmuran dan kesejahteraan bagi rakyatnya.?.....Survertif Barat telah lama mengenalpasti bahawa PERPADUAN di Malaysia yang kental perlu dirapuhkan bagi melemahkan sebuah negara Islam di Asia Tenggara, Malaysia, bersama-sama Indonesia.

7. Saya yakin usaha meniupkan kebencian antara sesama rakyat Malaysia MAMPU memiskinkan sebilangan besar rakyat negara ini jika perpecahan berlaku dan berpanjangan. Bila negara ini "kacau" dan miskin kelak, orang lain balik negara asal dan ke pangkuan saudara mara. Orang Melayu nak ke mana?

8. Anak-anak saya mungkin akan bersedih kerana "sepupu"/pupu sekali mereka berbangsa India, Cina, Bajau, Iranun, Kadazandusun, Brunei dan Bisaya (Beaufort Sabah). Mungkin mereka akan "pulang" ke Amerika..

9. Berapa ramai di antara rakyat negara ini yang percaya bahawa "kerana berahi dan ghairah politik dan kuasa semata-mata, ramai politikus berubah pendirian sehingga bahaya kehancuran negara hanya diletakkan sekelumit di pinggir minda.

10. "Mencegah dari mencetusnya perang lebih mudah dari menghentikan perang" So, jangan sekali-kali jambatan perpaduan yang ada di Malaysia , Negara kita, coba dirobohkan atau "gendang perang kita palu bertubi-tubi". Jangan kita hantar sesiapa ke nerhaka!!!!

Wednesday, March 25, 2009

Menahkodakan Zaman

Najib, Perdana Menteri Malaysia Ke 6 menjelang minggu pertama April 2009-Adakah yang berani memulas tangannya?

1. 25, Mar, 09 Najib is Set to Continue Mahathir’s Iron Fist Policy. Begitulah lontaran kata-kata "tulang besi" pada saat-saat Dato Seri Najib Tun Razak berada di ambang pintu mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke 6. Andainya janji Dato Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi itu benar, maka Najib akan menggantikan tempatnya. Saya meyakini janji Pak Lah itu akan dikotanya.

2. Nampaknya bagai satu rasa "cemburu yang teramat" bagi pihak dan pihak-pihak tertentu kerana "Perdana Menteri ke 6" bukan pemimpin idola mereka. Teori R.A.H.M.A.N akhirnya menjadi kenyataan. Apakah pula akan timbul theory N.A.M.H.A.R yang akan menyusul selepas ini di mana selepas "N-Najib" akan menyusul "A-Anwar atau Albar" dan disusuli "M-Muyihidin atau Manoharan atau Mukhriz"? Sayang sekali, kalau teori ini ada yang "membangun"nya atau "mengangkat"nya tentu Lim Kit Siang atau Lim Guan Eng tidak akan tersenarai sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia.

3. Walaupun ramai yang mengatakan bahawa Najib akan jadi "kuku besi" dan dibayangi skandal, namun semua tuduhan itu adalah "ciptaan manusia" yang awal-awal lagi meramal malah cuba menafikan keyakin bahawa Najib akan dan bakal jadi Perdana Menteri. Kepimpinan Najib sebagai PM belum dibuktikan dan belum diuji. Namun kepimpinannya sebagai TPM sudah menampakkan bahawa Najib bukanlah pemimpin lembik dan mudah menguap. Dia tidak mudah membiarkan sesiapa memulas tangannya. Najib adalah pemimpin yang sudah menampakkan dan membayangkan bahawa dia memiliki "tangan besi" yang mempunyai ketegasan dan berani mendepani cabaran. Kerana itu Najib digeruni pihak tertentu. Menifistasi dari kegerunan itu, maka Najib awal-awal lagi telah dan sedang dilempari dengan pelbagai cemuhan dan cacian yang lebih jelas bermotifkan nawaitu yang berbaur fitnah dan cemburu yang tidak dikawal dengan minda yang jernih.

4. Apabila Najib mengatakan bahawa azamnya adalah untuk "Menahkodakan Zaman, Melestarikan UMNO" seakan meberikan isyarat bahawa dia akan mengangkat sikap sebagai Nakhoda, "Pahlawan" dan berani melayari lautan politik Malaysia dalam melakukan perubahan. Kenyataan ini sudah cukup untuk "digeruni". Rasanya kecemburuan sudah hampir pasti tidak akan mendapat tempat dan ruang di mana jua dalam era Najib.

Cuti Elizabeth Wong dilanjutkan hingga 15 April- Khalid


Inilah bebanan Rakyat. Tapi gaji buta masih digalak!

Cuti Elizabeth Wong dilanjutkan hingga 15 April oleh MB Selangor. Kalo macam ini lebih teruklah dari gaji buta. Mengapa tidak diberi cuti tanpa gaji? Nampaknya MB Selangor "INDECISIVE" bila berkaitan dengan E.Wong. Kenapa pula seorang anak Melayu Pulau Pinang, Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin, letak jawatan tetapi takde sape nak peduli.... Tak ada pun YAB Lim Guan Eng berkata "cuti dulu".!!!. Kenapa boleh jadi begini?
Related........
LINGKARAN GELAP.....(MESTI BACA......JANGAN TAK BACA)

Monday, March 23, 2009

Cukup. Cukup! Jangan lagi berbohong..

Bila Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin, meletakkan jawatan, Dato Seri Anwar Ibrahim, Ahli Parliment Permatang Pauh dan Penasihat de facto Parti KeADILan Rakyat (PKR) mula berusaha menutup aib kerajaan pembangkang di Pulau Pinang.

Kata Anwar, Mohammad Fairus Khairuddin meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang kononnya kerana hendak melanjutkan pelajaran. Sebaliknya Fairus dipetik sebagai mendakwa beliau mangsa konspirasi dalaman PKR.

Tan Sri Muhydin Yassin telahpun membuat kenyataan bahawa perletakkan jawatan Fairus adalah sebagai bukti kukuh bahawa PRK tidak memiliki kemampuan mentadbir Negeri Pulau Pinang itu.

Anwar sebaiknya janganlah berasa seronok bila terus berbohong dan berbohong lagi....Benarkah Mohammad Fairus Khairuddin meletakkan jawatan kerana hendak melanjutkan pelajaran?