Translate

Friday, September 12, 2008

Raja Petra ditahan bawah ISA

RPK-Raja Petra Kamaruddin
Pengendali Blog "Malaysia Today"
12
Sep
08
Malaysiakini 12 September 2008
Blogger Raja Petra Kamaruddin telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Negeri (ISA), kata isterinya Marina Lee Abdullah. Menurutnya, 10 anggota polis datang ke rumah mereka di Sungai Buluh pada kira-kira jam 1.10 tengahari tadi untuk menahannya.
Ketika Malaysiakini menghubunginya pada jam 1.25 tengahari, anggota polis masih berada di rumahnya. Raja Petra kemudiannya dibawa polis dari rumahnya pada jam 1.50 tengahari ke lokasi yang tidak diketahui.


Wednesday, September 10, 2008

LESEN SAYA AKAN SAH 17 SEPTEMBER, 2008.

DSAI telah berjanji kepada rakyat Malaysia khususnya dan dunia amnya bahawa PR akan menggantikan BN selewat-lewatnya 16 September, 2008. Ini akan berlaku dengan melompatnya seamai 30 atau lebih PM BN ke PR. Tiada syarat yang dinyatakan DSAI mengenai peristiwa pada tarikh keramat itu malah berkali-kali DSAI mengulangi 16 September 2008 BN akan jatuh sebagai kerajaan Malaysia dan PR akan mengambil alih sebagai Harapan Baru Untuk Rakyat Malaysia.
Saya awal-awal berjanji pada diri saya kiranya pada tarikh 16 September, 2008, janji itu meleset dengan apa jua alasan sekalipun saya tetap menggunakan lesen saya yang saya perolehi dengan berakhirnya 16 September 2008 iaitu "DSAI BERBOHONG".

Sunday, September 7, 2008

LESEN UNTUK MELONTARKAN KATA "PEMBOHONG"

YB Dato'Seri Anwar Ibrahim dan Ybhg. Datuk Datin Puan Seri.
DSAI "Tunggu dulu..selewat-lewatnya 16 September, 2008...."

16 September-Hari Malaysia
Bersamaan Tarikh Menentukan Kebenaran Kenyataan DSAI.

Sabah merdeka melalui Malaysia pada 16 September, 1963. Sabah telah meredeka selama 45 tahun setelah bergabung dengan Malaya atau Tanah Melayu, Sarawak dan Singapura membentuk Malaysia. Tanah Melayu merdeka pada 31 Ogos, 1957. Tarikh 31 Ogos bagaimanapun diangkat sebagai tarikh kemerdekaan Malaysia walaupun banyak di persoalkan sejak akhir-akhir ini setelah sekian lama tidak dipersoal langsung. Malah tarikh itu menjadi tarikh kebanggaan majoriti rakyat Malaysia di segenap pelusuk negara termasuk rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak sejak berpuluh-puluh tahun yang lampau tanpa banyak persoalan.

Selewat-lewatnya 16 Sepember, 2008, adalah tarikh yang telah ditetapkan dan dijanjikan oleh YB. Dato’Seri Anwar Ibrahim sebagai tarikh menerima kemasukan seramai 30 atau lebih Ahli-Ahli Parliment Barisan Nasional untuk “melompat” ke Pakatan Rakyat. Sekaligus membentuk kerajaan baru yang menjadi Harapan Baru Untuk Malaysia. Tarikh hangat ini hanya tinggal kurang dari 9 hari lagi untuk mendapat atau memberi “jawaban” kepada “curiousity” majoriti rakyat Malaysia. Tarikh ini menentukan bahawa DSAI “berbohong” atau bercakap benar.

“Hari ini secara resminya kita ada 82 kerusi parliment”-DSAI.
“yang tak resmi”-Hadirin
“Yang tak resmi..tunggu dulu”..DSAI- diikuti tepukan gemuruh dalam satu perhimpunan selepas PR berjaya menafikan BN 2/3 majoriti kerusi di Parlimen.


Tunggu dulu selewat-lewatnya 16 September 2008. Soalnya, adakah DSAI menjadi “kalis isu moral” sekiranya janjinya tidak menjadi kenyataan?

Penganalisa Politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Mohammad Agus Yusof menyatakan bahawa DSAI tidak akan dapat merealisasikan impiannya menjadi PM menjelang tarikh itu. Kemungkinan ianya dapat direalisasikan kemudian kiranya BN gagal mengadakan refomasi yang dapat mengembalikan keyakinan rakyat. Ini sekaligus bermakna sekiranya pucuk pimpinan BN berjaya merekacipta reform yang mampu meyakinkan dan mengembalikan keyakinan rakyat, maka janji DSAI itu akan tinggal janji. Maka benarlah “bahawa janji politik sama seperti tiada janji langsung”.

Bagi saya, DSAI hanya melakukan “hearsay” bahawa seramai 30 MP BN akan melompat ke PR terutama mereka dari Sabah dan Sarawak dan sebahagian dari Semenanjung Malaysia yang kononnya “muak” dengan pucuk pimpinan UMNO khasnya Pak Lah plus menantunya, Khairy Jamaludin, dan Pak Najib. Namun majoriti MP dari Sabah dan Sarawak berkata sebaliknya. Secara lojiknya siapa yang berkata benar? Para empunya diri atau “hearsay”?.

Tarikh 16 September, 2008 bagai memberi kita “lesen” kelak untuk berkata siapa sebenarnya “pembohong”. Seperti tuan-tuan dan puan-puan, saudara saudari yang dihormati sekalian, sayapun tertunggu-tunggu. Kita akan lihat nanti.