Translate

Friday, November 20, 2009

The "old trick used by crook in Corporate Sector" Akhirnya Nak Di Perjelaskan Dengan Telus.

Anwar Beri Jaminan Urusan Ambil Alih Hutang Talam Akan Dilakukan Secara Telus & Terbuka

PETALING JAYA: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata hari ini, parti itu akan memastikan sebarang pemindahan wang kerajaan negeri dalam urusan pengambilalihan hutang Talam Corp Bhd dengan anak syarikat PKNS yang berjumlah RM 391 juta oleh Kerajaan Negeri Selangor akan dilakukan secara telus.

Malah katanya, segala urusan berkaitan isu itu terbuka untuk penelitian awam.

Sehubungan dengan itu katanya, para pemimpin dalam PKR berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berhubung perkara tersebut.

“Tuntas dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban, Tan Sri Khalid Ibrahim memberi jaminan bahawa transaksi tersebut terbuka untuk penelitian awam,” kata Anwar dalam laman blognya hari ini. Berita selanjutnya.

Berita ini seakan membenarkan ramalan SL beberapa hari lepas bahawa kerajaan Selangor mengikut telunjuk Penasihat Kewangannya yang "underpaid". Apapun nanti "DSAI the Underpaid Economic Advicer", Tak Boleh Di Persalahkan Dalam Isu RM392 Juta Tambahan Khas Budget Selangor 2010".

Thursday, November 19, 2009

Malaysia calls for halt to hostile actions against Saudi Arabia


Datuk Seri Najib Tun Razak, The Prime Minister of Malaysia.
 
KUALA LUMPUR: Malaysia wants an immediate halt to all hostile actions against the Kingdom of Saudi Arabia and condemns any intervention which supports the Houthis rebels, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

The Prime Minister said: "We denounce firmly the perpetration of violence by Houthis rebels along the borders of Saudi Arabia. "This brutal act, which resulted in civilian deaths and injuries, is unjustified," he said a four-paragraph statement released here today. Najib said Kuala Lumpur recognised the legitimate right of Riyadh to defend its sovereignty and territorial integrity and to protect the regional security of the Gulf Cooperation Council (GCC).

"The people of Malaysia express our solidarity with Saudi Arabia and its people in defending its independence, sovereignty, homeland security and way of life," he added. -- Bernama

Sokongan Generasi Muda Ke Atas PAS Merosot?Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasaruddin Hassan. Dia memikul tanggungjawab yang amat berat setelah isu keganasan Pemuda berlaku di Bagan Pinang. Apakah dia sendiri adalah punca sokongan pemuda merosot ?

Dewan Pemuda PAS membentuk kumpulan khas bagi mengenalpasti punca persepsi negatif dan kemerosotan sokongan dari kalangan generasi muda .Ketuanya, Nasrudin Hassan (Gambar) berkata, kajian tersebut dikendalikan oleh sebuah institut kajian dasar dan isu-isu semasa bawah dewan itu, Institut Kajian Polisi (IPS)."Kita telah tubuhkan satu kumpulan pengkaji dalaman. Pandangan ahli akademik luar itu satu aspek. Tetapi kita mahu dapatan lebih terperinci dari sudut angka, faktor dan kedudukan generasi muda sekarang," katanya.

"Kalau faktornya disebabkan politik, maka kita ambil pendekatan politik. Kalau disebabkan imej, kita betulkan imej," tambahnya.

Dihubungi Malaysiakini hari ini, Nasrudin berkata, pertemuan dengan beberapa ahli akademik terkenal seperti Prof Dr Abdul Aziz Bari, Prof Dr Abu Hassan Hasbullah dan Prof Dr Mohammad Agus Yusoff merupakan sebahagian usaha mendapatkan maklumat untuk membantu kajian tersebut. Seterusnya....

senjaliza.blogspot.com

Saya tertarik dengan kenyataan berikut: "Kalau faktornya disebabkan politik, maka kita ambil pendekatan politik. Kalau disebabkan imej, kita betulkan imej,".Ketua Dewan Pemuda PAS.

Soalan saya pula ialah: Kalau faktornya ialah kerana PAS terlalu bersekongkol dengan DAP dan PKR sehingga menjadikan PAS terikat dengan idelogi kumpulan erdogan  dan dakyah politik DAP, lalu bagaimana? Adakah PAS akan meninggalkan kumpulan itu? Atau PAS bersedia meninggalkan dan membiarkan golongan muda yang dinamik pergi dari PAS semata-mata mempertahankan kemahuan DAP dan PKR? Ini adalah fakta yang terbentang di hadapan mata PAS masa kini yang menjadi cabaran kepada pucuk pimpinan tertinggi PAS. Walahuwallam.

Wednesday, November 18, 2009

"DSAI Underpaid, Tak Boleh Di Persalahkan Dalam Isu RM392 Juta Tambahan Khas Budget Selangor 2010"


 Gambar terkini PM dengan DSAI.
"Dato Seri PM, Kalo engkau nak ambikalih Kerajaan Selangor ambilklah, Dorang  bayar aku gaji RM1.00 sebulan. Tak patut. Aku advice dia cukup-cukuplah. RM392 juta tuu ahh. Engkau ambilah Selangor tu balik. Perak tu kira gone case ahh"

Belum sampai sebulan Dato Seri Anwar bin Ibrahim menjadi Penasihat Ekonomi Kerajaan Negeri Selangor, sudah kedengaran "dentuman" menghentam dan mempersoal keupayaan DSAI merobah keadaan Ekonomi Selangor. Tun Mahathir Mohamad, bekas boss DSAI sudah memulakan pandangan sinisnya dengan mengatakan bahawa DSAI hanyalah pakar berhujah tetapi bukan pakar ekonomi. Bagi Tun Mahathir,  “Jika kamu mahu lihat negeri Selangor muflis, dia (Anwar) seorang penasihat yang bagus untuk itu,”  .Tun M merujuk formula yang diketengahkan DSAI berhubung dengan tindakan IMF dan kegiatan spekulator matawang yang ladeni George Soros pada tahun 1997-98, tahun krisis ekonomi Malaysia, akibat angkara penyangak dan spekulator matawang.

Nyatanya Tun M, dalam soal ini, memang tidak sependapat dengan Margaret Thatcher, semasa menjadi PM Britain, yang pernah mengatakan bahawa jika dia diberi kebebasan memilih Penasihat Kewangan Kerajaan Britain, sudah tentu dia pilih DSAI. Barangkali juga kerana Margaret Thatcher menyedari bahawa dia tidak memiliki kebebasan itu maka dia berseloroh mengungkapkan perkataan yang mustahil sekadar untuk mengusik atau menyenangkan hati DSAI dan rakyat Malaysia di Britain dan di Malaysia.

Budget Kerajaan Negeri Selangor 2010 sudahpun dibentangkan. DSAI pun sudah ditauliahkan sebagai Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor dengan gaji RM1.00 sebulan sebelum itu. So, jika DSAI sendiri TIDAK perform sewajarnya, rakyat dan Kerajaan Negeri Selangor TIDAK boleh menyalahkan DSAI kerana gaji itu tidak memadahi. Malah lebih jauh rendah dari gaji pembantu rumah Indonesia, Nirmala Bonet, yang pernah di dera majikannya di Selangor. Dengan gaji RM1.00 (Ringgit Malayia: satu sahaja) sebulan, biasakan DSAI dipersalahkan jika berlaku sesuatu yang "kurang enak" dalam ekonomi Selangor?. Tugas berat dengan permainan yang lecek!

Pembentang Budet Negeri Selangor menyaksikan Datuk Mohamed Satim bakal dihadapkan ke SELCAT kerana mengungkit hutang Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebanyak RM66.6 juta kepada Bank Islam. Soal ini dikaitan dengan keputusan Kerajaan Negeri Selangor " to buy over " hutang Talam Corporation yang bernilai RM392 Juta kepada agensi-agensi kerajaan Negeri Selagor. Kalo Mohamed Satim diusulkan untuk diadili SELCAT, dia pembangkang. Samada memang privillegenya atau tidak, kerajaan Selagor memang sengaja cari alasan untuk menyahkan dia dari DUN Selangor..

Bagaimanapula dengan cerita ini. Setiausaha Agung PKR, Datuk Sallehuddin Hasyim yang membuat kenyataan berikut::-


"We must get Khalid to answer," .."Was this matter ever discussed in detail with PKR state exco? This is an old trick used by the crooks in the corporate sector. Are we using them as consultants?" ...."Have we totally forgotten our promise to the rakyat? Or is it politics as usual for us who promised change and yet perpetuate old tricks? ...."I am embarrassed even for this matter to have seen the light of day. Either we are totally ignorant or we don't care!"-Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim. Datuk Salehuddin sendiri pernah diuar-uarkan dan dispekulasikan meninggaklan PKR sedikit masa lalu.

Jika orang kuat PKR sendiri menuduh tindakan Abdul Khalid itu sebagai "old trick used by crook" dalam sektor korporate, apakah dia juga akan terpaksa dihadapkan ke SELCAT?. Atau barangkali  Mr. Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor telah memberikan nasihat ekonomi yang silap kepada Kerajaan Negeri Selangor.  Dia sudah tentu TIDAK boleh dipersalahkan kerana dia underpaid, RM1.00 sebulan!!.

Tuesday, November 17, 2009

Kebebasan Bersuara Patah: "Privileges Committee" Yang Tiada "Privilege"


Media massa telahpun meuar-uarkan tuntutan Bank Islam ke atas MB Negeri Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengenai hutangnya sebanyak RM66.6 juta yang diperolehinya semasa membeli saham Guthrie Group pada tahun 1998. Perkara ini dibawa ke Persidangan DUN Selangor oleh YB. Datuk Momamed Satim semasa perbahasan Belanjawan Kerajaan Negeri Selangor.

Bagaimanapun, Mohamed Satim bakal menghadapi kemungkinan dihadapkan Priviledge Committee DUN Selangor, SELCAT atas tindakannya dan berkemungkinan bakal digantung dari menghadiri Sidang DUN Selangor. Sekaligus segala kemudahan alaunnya akan dinafikan. Mohamed Satim sebenarnya hanya mempersoalkan kredibiliti MB Selangor itu sebagai seorang yang disyaki tidak melangsaikan hutang yang menjadi tanggungjawabnya kepada Bank Islam dan rakyat yang melabur dalam Bank berkenaan.

Alasan MB Selangor hanyalah kerana dia telah memperolehi kebenaran Mahkamah untuk menjawab tuntutan Bank Islam itu dan dia merasa diaibkan. Kes itu pula "pending" di mahkamah.

Beberapa hari yang lalu, kita telah mendengar tuduhan Tian Chua, MP Batu ke atas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Shafie Afdal di Parliment Malaysia. Namun kita tiada terdengar Tian Chua dihadapkan ke Priviledge Committe di atas tuduhan liarnya. Manakah kes yang lebih serius dan liar antara tuduhan Tian Chua ke atas Shafie dan komen Datuk Mohamed Satim terhadap Khalid?

Sebelum ini kita juga telah mendengar Kes MP Puchong, Gobind Singh Deo telah digantung dari menghadiri Dewan Rakyat setelah committee yang serupa mengambil tindakan menggantungnya dari menghadiri Dewan Rakyat selama setahun. Gobind ju dinafikan alaunnya sebagai MP. Gobind bertindakbalas dan memenangi kesnya dan dibayar alaun yang dia layaki. Kesnya lebih kurang serupa dengan apa yang diimpikan Priviledge Committe DUN Selangor. Kenapa perkara seperti ini masih dijadikan senjata?. Akah Mantan MB Selangor, Dr Khir Toyo dan empat lagi ADUN BN di Selangor yang diambil tindakan serupa seperti Gobind tidak berhak dihakimi seperti Gobind?

Jika selama ini kita dihidangkan dengan isu kebebasan bersuara (yang tidak melampaui batas), apakah "Priviledge Committe" pula berfungsi untuk menyekat kebebasan ini?. Di manakah ketelusan yang cuba diperjuangkan oleh semua terutama Pakatan Rakyat yang melaung-laungkan "kebebasan dan ketelusan agar tiada ketirisan" di segenap pelusuk negara? Di mana pula kebebasan bersuara dikuburkan oleh DUN Selangor melalui Priviledge Committe ini? Apakah privilege committee means no previlege at all? Apakah Selangor memiliki special privilege memegang "Licence to Kill" yang tidak boleh dimiliki DUN lain atau Dewan Rakyat?

Trend mematahkan privilege Wakil Rakyat ini untuk bersuara dilihat tidak selari dengan konsep "Kebebasan Bersuara dan Ketelusan Berkerajaan". Malah ianya tidak selaras dengan konsep kebebasan bersuara antarabangsa. Jika trend ini berterusan dan menjadi amalan pengurusan kerajaan, maka akan kembalilah kita ke era kuku besi yang berteraskan hukum rimba, bagai enau dalam belukar. melepas pucuk masing; survival of the fittest. Di manakah tapak kita akan kuburkan demokrasi yang dilaung-laungkan oleh sebilangan besar pemimpin kita jika Priviledge Committe sendiri dibiarkan menghambat privilege untuk bersuara?

Monday, November 16, 2009

Kerusi Kota Siputeh Diisytihar Kosong, Mahkamah Perintah Pilihan Raya Baru


Keputusan PRU 12 DUN Kota Seputeh, Kedah

Pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi di sini pada hari Isnin.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini . Seterusnya

Dalam pada itu Suruhanjaya pilihanraya-SPR diberitakan telah memohon penangguhan bagi pelaksanakan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Anwar isytihar perang pertahan S'gor


Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengisytiharkan perang terhadap Presiden Umno

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengisytiharkan perang terhadap Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang bercita-cita untuk merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat. "Serangan daripada pusat, Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) kata nak rampas, walau tidak secara langsung tapi maksudnya begitu. Najib bukan saingan kepada menteri besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.. "Sekarang silakan Najib. Masuk sahaja dan sentuh Selangor, kita bertempur habis habis-n," katanya....Selanjut

Rasanya siapapun jadi PM dalam kerajaan BN pasti DSAI akan tentang  dan serang habis-habisan. Dulu dia serang Pak Lah. Najib, semasa jadi TPM juga dia serang habis-habisan sebab Najib bakal jadi PM. Apa pasal,  jawatan PM itu milik peribadi dia kee?.

Jangan Sekat Golongan Muda Dan Profesional Sertai Umno - Shafie


Shafie Haji Afdal, Naib Presiden UMNO.

Pemimpin-pemimpin Umno di semua peringkat diingatkan supaya tidak menyekat mana-mana golongan muda dan profesional daripada menyertai parti.

Naib presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pemimpin-pemimpin Umno sebaliknya perlu menggalakkan penyertaan golongan ini kerana kehadiran mereka akan membawa banyak manfaat kepada parti dan negara dalam jangka masa panjang.

Beliau berkata pindaan perlembagaan Umno baru-baru ini mempermudahkan lagi permohonan mana-mana pihak menganggotai parti, di mana seseorang itu hanya perlu mendapatkan tanda tangan ketua Umno bahagian, pemuda wanita dan puteri untuk menjadi anggota.

"Jika ada sekatan yang menghalang mana-mana pihak yang nak masuk Umno di mana-mana cawangan, mereka diminta menghantar borang permohonan terus ke ibu pejabat supaya proses urusan keanggotaan dapat dipercepatkan," katanya selepas menghadiri program bersama rakyat di sini pada hari Ahad. Selanjutnya