Translate

Saturday, August 15, 2009

SIAPA KATA DAP SUKA POLIS DAN SPRM?

Dia mungkin tak menyukai Polis dan SPRM. Kenapa?

DAP tidak pernah menyukai Polis dan PSRM. DSAI pernah sekali saya mendengar DSAI memuji polis dalam media apabila diberi permit dan mengawal keadaan. "Cerah masa depannya" kata DSAI. Namun rakan-rakan DSAI dalam DAP tidak menyukai polis. Malah kehadiran lebih ramai polis dalam mana-man function pun sering dipersoal DAP. "Kenapa ada rusuhan kee?" demikian pandangan DAP. Ronnie Liu sendiri pernah membuat kenyataan media bahawa beliau tidak menyukai polis dan SPRM.
.
Agaknya DAP mahu supaya Ketua Polis Negara, Pesuruhjaya SPRM diketuai orang DAP barulah mereka menghormatinya, KPP Imigresen, Gabenor Bank Negara, CEO Kastam dan CEO Pendaftar Pertubuhan diketuai orang DAP, barulah mereka menghormatinya. Apakah intipati dari keengganan DAP menghormati Pihak Keselamatan dan Penguatkuasa Awam. Jika kemahuan DAP menguasai semua institusi sedemikian, apakah segenap rakyat Malaysia sudah bersedia menerimanya?
.
Saya terbaca lapuran media (Al Jazeera) yang mengatakan bahawa Bosnia Hezargovina kemungkinan terterumus ke ambang perang saudara semula kerana perbuatan orang politik yang mengapi-apikan penduduk Croat dan Bosniak dengan isu-isu perkauman yang melampau. Dalam masa yang sama pemimpin politik itu menolak segala tuduhan mengenai peniupan sentiment perkauman itu. Namun dalam diam mereka melakukannya. Secara senyap-senyam mereka meniupnya.

Apakah ini yang juga berlaku di Malaysia apabila orang politik berselindung di sebalik "human right" dan hak. Berselindung di sebagi pertubuhan dan persatuan sukarela atau NGO.
.
Melakukan dan menyuburkan sentiment perkauman untuk kepentingan politik adalah langkah yang dibantah Anwar Ibrahim suatu waktu dulu. Dia menyifatkan (lebihkurang) "perbuatan meniupkan isu perkauman dan politik berasaskan perkauman sekadar memberikan kemenangan buat sementara, namun kekalahannya akan berpanjangan dan kemusnahannya sukar diperbaiki". Kenapa Anwar bersekongkol dengan pihak yang meniupkan sentiment perkauman ini. Anehnya DSAI melemparkan tuduhan bahawa Melayulah yang rasist! UMNOlah yang rasis! Sedangkan BN mencanangkan dan mempraktikkan "bersatu dalam kepelbagaian". Saya lihat kebersamaan Melayu, Cina, India dan Peribumi dalam Barisan Nasional lebih serasi dan ikhlas. Sedang dalam PR mereka saling curiga pada hakikat sebenarnya walaupun cuba menggambarkan dan menayangkan bebersatuan dan kesefahaman mereka. Saya menghormati dan menyanjung kebersatuan orang PAS dalam PAS. Namun, PAS-DAP-PKR terlalu longgar dan jauh dari meyakinkan.
.
Anwar sudah lanjut umur. Kiranya dia terus melaungkan prinsip yang pernah ditentangnya; kiranya dia terus bersekongkol dengan golongan yang rasist ini; sesalnya tak akan sudah kerana besar kemungkinan dia tidak lagi menjadi sebahagian dari pemimpin yang terpaksa melakukan "pembenaan semula jambatan perpaduan nasional" di bumi tercinta ini kelak.
.
Jangan ada di antara kita mengakhiri hayat sebagai penderhaka dan pengkhianat.

PAKAR MOTIVASI, ARAK DAN ronnie. Siapa Basi?


Dr Hassan Ali sudah mengubah pendiriannya. Mulanya dia membuat kenyataan bahawa dia sanggup dan bersedia dilucutkan jawatan jika EXCO Kerajaan Tempatan , Penyelidikan dan Pembangunan, ronnie liu, tidak meletakkan jawatan atau dilucut jawatannya bersabit dengan tindakannya mencampuri urusan MPPJ yang merampas arak dari kedai serbaneka di Shah Alam. Bukan sahaja UMNO menyokong tindakan Dr Hassan malah YB PKR Zulkifli Nordin juga menyokong tindakan itu. Bukan sedikit orang Islam dari PAS dan UMNO mengutuk Ronnie.

Setelah pihak media melapurkan isu arak yang ditentang Dr Hassan kerana dianggap menghina dan mengenepikan kepentingan umat Islam sebagai penduduk dominan dan majoriti di Shah Alam, Pakatan Rakyat mula gelisah. Dr Hassan, seorang "pakar motivasi" menjadi tumpuan.

Dr. Hassan bermotivasi dan berhujah bahawa dia tidak akan bertolak ansur terhadap kepentingan Umat Islam dan soal-soal menyentuh soal haram dalam Islam. Dia sanggup kehilangan jawatan kerana Islam, kerana menegakkan soal-soal hukum Islam. Zulkifli Nordin . ADUN PKR Selangor menegaskan hukum Alla SWT yang bermaksud arak sebagai "mother of all evils", atau raja kepada segala kejahatan.

Namun akhirnya apa sudah jadi. Dr. Hassan bagaikan tunduk kepada kemahuan Dajjal. Zulkifli Nordin tidak bersuara. Dr. Hassan pakar motivasi pula menggunakan segala kepakarannya membelitkan kata-kata. Berikut ini puter belit kata-kata itu:-

"...tetapi dalam picture yang lebih besar, dalam gambar yang lebih besar...kalau dibandingkan dengan yang kita tidak bersama dengan yang kita bersama lebih banyak yang kita bersama....""....imporoving our performance kepada yang lebih baik lagi....the strength is already there, and we are gaining strength after strength, after strength after strength.."- Dr Hassan Ali...

Pakar motivasi jenis apa kah Dr ini? Motibasi atau basi ?.

Thursday, August 13, 2009

"....Saya Rasa Malu Dengan Orang Melayu..."

Apakah kerana Malu dengan Perangai Melayu, TGNA "thumb Up" dengan Lee Kuan Yiew . Zaman Jahiliah dulu, musuh bertandang juga diberi penghormatan.
.
"Kenapa nak serang batang tubuh orang. Sepatutnya seranglah dasar PKR. Saya rasa malu dengan orang Melayu sekarang yang menyerang batang tubuh orang," TGNA.

Demikianlah seru Mursyidur Am PAS. Satu seruan yang agak lama tidak kedengaran. Dulu bila Anwar membalun pemimpin terutama Mantan Perdana Menteri dari Tun Mahathir dan Tun Abdullah dan kini Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak, seruan seperti ini tidak pernah kedengaran. (memang target DSAI serang PM jee). Kenapa agaknya?

Kini bila DSAI dilabel sebagai Pengkhianat Negara, Pengkhianat perjuangan Melayu dan Pengkhianat bermacam-macam lagi, TGNA pula merasa "malu dengan orang Melayu". Maksudnya malu dengan perangai orang Melayu? (Correct me if i'm wrong). TGNA tak segan silu kata "Tuhan itupun mencarut". Dia hanya segan dan silu mengatakan pemimpn DAP itu menghina Agama Islam atau mencarut!!

Perangai orang DAP seperti Loke Siew Fook, Ronnie Liew dan Jeffry Ooi yang jelas memperkecil dan menghina Islam, mendakwa Islam pengganas; dan di sokong pula YB Senior, Teresa Kok yang mengatakan Rony itu hero; semuanya TGNA tak rasa malu. Ronny kata meng"halal"kan Beer TGNA tak juga rasa dimalukan dan dihina. Barangkali kerana mereka bukan Melayu. Bagi TGNA Melayu saja yang membuat dia malu. Teruk sungguhkah Melayu ini di mata TGNA?

Barangkali TGNA fikir Melayu itu mudah dijual beli dan diseru supaya mengundi DAP. "Melayu itulah yang mudah dirayu" dengan "kata-kata hilkmat TGNA supaya melayu mengundi DAP, PKR atau PAS. Melayu saja, "none other", dicap sebagai memalukan bagi TGNA bila batang hidung rakan-rakan Pakatan Rakyat terkena.

Aganya Melayu diseru TGNA menyerang tubuh badan UMNO dan NGO yang menyokong UMNO dan ISA supaya TIDAK MEMALUKAN. Selain itu, terutama "saudara-saudara TGNA dari DAP dan PKR, " jangan orang Melayu sentuh. Memalukan! atau memalukan Bangsa Melayu.

Ada ura-ura sedikit masa lalu mengatakan TGNA hendak bersara. Bila agaknya......? Malu Melayu.

Wednesday, August 12, 2009

Pakatan Rakyat Di Ambang Senja Yang Merah

Pada saat-saat populariti Najib meningkat, krisma dan populariti Anwar Ibrahim semakin merudum. Pakatan Rakyat pula semakin mendekati gigi senja.
.
Anwar Ibrahim hanya ingin mempastikan ia berada di pelantar PAS untuk meneruskan perjuangannya. Bila dia berada di atas pelantar itu, dia hanya perlu mempastikan bahawa ia menhafal nas-nas dan surah yang dapat menaikkan bulu roma penyokong-penyokong PAS untuk melayakkannya dilihat sebagai ”bayang-bayang ulamak” yang dikagumi dan dihormati anggota PAS. Ramuan hujahnya tidak akan lengkap dan ”menaikan telinga” dan amarah penyokong PAS jika tidak digubah dengan cacamerbanya membalun UMNO dan Perdana Menteri dengan cercahan zalim dan rasuah terutama kepada rakyat Kelantan, serambi Mekah, dan PAS dan orang Melayu. Pak Lah tidur, Najib Moggolia!. dan korek! korek!

Kini semua itu sudah ”tidak lagi upaya”. Kini Anwar lemas dan lemah. Ketua Umum Pakatan Rakyat ini bagai harimau sakit gigi yang tak terubat dan tanggal kukunya. Kredibilitinya sebagai Ketua Umum merudum mendadak bermula dari disuruh taubat oleh Karpal Singh, diikuti perangainya seperti lipas kudung menghalang Kerajaan Perpaduan yang disokong isterinya Datin Sri Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR, Keputusan PRK Manek Urai dan kegagalannya menunjukkan kepimpinan dalam mengawal kebejatan kepimpinan DAP.

Bila DSAI meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, itu pertanda umum yang besar bahawa DSAI sudah melupakan politik Sabah. Sekurang-kurangnya dia tidak dianggap gagal memimpin kerana PKR Sabah masa itu dan kini bagaikan tidak wujud.

DSAI menumpukan pula perhatiannya ke Sarawak yang bakal mengadakan PRU. Ramai yang membuat penilaian bahawa kekalahan PKR dalam PRK di Batang Ai dengan teruk adalah disebabkan oleh kehadiran DSAI. Ternyata DSAI berada di situ sekelip mata sahaja dan pulang ke Bukit Gantang. Sarawak telah mengenalpasti misi DSAI untuk Sarawak yang hanya berpaksikan kepentingan peribadi; sebagai pencukup kepada ramuannya untuk jadi Perdana Menteri dan bukan untuk kepentingan Nasional. Jauh sekali untuk keberadaan Malaysia di pelantar pembangunan Negera di peringkat global. Apakah kehadiran DSAI di Sarawak pada PRU yang akan datang ini benar-benar diperlukan atau dia yang desperado simpati Sarawak? Para dermawan dan taycoon Sarawak sudah membaca semua ini. Mereka tahu, DSAI tidak berkuasa dan tidak berupaya membantu mereka.

Pengerusi Penyelaras PKR bagi Sabah dan Sarawak, Dr. Jefrey Kitingan pula sudah diketahui umum kepakaran dan corak kepimpinannya. Lemah selemah-lemahnya. Kalau Sabah dia tidak dapat kawal, mustahil dan jauh ke beras dekat ke ubi dia dapat menyelaras PKR Sarawak dan Sabah. Bila isu bumiputera dilanyak DAP, pertanda besar Sarawak akan menghukum Pakatan Rakyat dengan langkah pahlawan Najat, sumpit berbekalkan bario dan terubuk di asap,...Pakatan Rakyat.....Lupakan saja...!

”Saya sangat kecewa dengan keputusan YAB Tan Sri Menteri Besar Selangor yang menolak usul yang dikemukakan oleh PAS Selangor supaya dilaksanakan larangan menyeluruh ke atas penjualan arak di kedai serbaneka dan peruncitan di Shah Alam khususnya, dan Selangor amnya. Ianya telah menukar status Selangor daripada negeri Darul Ehsan kepada Selangor Darul Khamar!!”- YB Zulkifli Nordin ADUN PKR di Selangor, salah seorang ahli dari pasukan Peguambela DSAI dalam Kes Liwatnya yang Pertama.

Ini adalah suara pemimpin PKR Selangor kapada MB Khalid Ibrahim-PKR, pemimpin emas dan kanan DSAI. Derau ombak ini, seluruh Malaysia telah dengar. Retak tebing Pakatan Rakyat semakin merkah dan menanti belah. Agaknya Tsunami Politik Lim Kit Siang telah berubah ke arah benteng Pakatan Rakyat!

“Tugas PAS-Hasan Ali bertambah berat apabila PAS di peringkat pusat juga tidak akan mencampuri urusan pentadbiran kerajaan Selangor dalam isu pengharaman arak, seperti yang ditegaskan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali”- (Anwar sudah songsang, tidak relevent- Blog Belantan http://belantan.blogspot.com/2009/08/anwar-sudah-songsang-tidak-releven.html)

Sebenarnya bukannya PAS tidak mahu camputangan, tetapi keadaan di Selangor sudah tidak dapat dikawal DSAI sebagai Ketua UMUM Pakatan Rakyat dan pada hakikatnya amat mengecewakan seluruh ahli-ahli PAS. Sekurang-kurangnya menguris luka hati mereka.

Perbuatan segelintir pemimpin DAP dan DAPPKR yang dimulai dengan dengan kes bogel Elizabeth Wong, disusuli oleh Perbuatan Ronnie Liu yang menghadapai tuduhan melindungi kegiatan pelacuran dan kini berhadapan isu arak dan dominasinya dalam DUN Selangor semakin mengeruhkan keadaan. Lebih pedih lagi bila segelintir ADUN-ADUN DAP mula tumbuh tanduk dan gigi taring dengan menghina kesucian agam Islam dan Raja-Raja Melayu. Pihak yang menerima padah dan parah ini ialah PAS sebagai ahli Pakatan Rakyat. Semua tahu, duniapun tahu bahawa PAS bagaikan bom jangka yang akan meletup bila-bila sahaja.

DAP sebenarnya sudah bersedia. Mereka memiliki Pulau Pinang dan Selangor tanpa PAS. Soalnya di mana kepimpinan Dato Seri Anwar Bin Ibrahim? Mengejar jawatan PM di Sarawak?

Demonstrasi anti ISA menunjukkan bahwa perjuang sebenar Pakatan Rakyat hanyalah bergantung penuh kepada sokongan dan dokongan PAS. Di mana DAP dan pemimpin dan penyokongnya masa itu? Sebok mengumpul wang?

Kiranya Anwar dicap sebagai “Pengkhianat Perjuangan Melayu” di Tanah Melayu, bumi tanah tumpah darahnya sendiri, saya fikir Bumi Kenyalang pasti akan menganggap DSAI hanyalah sebagai pemimpin yang akan memudaratkan peluang pembangkang di Bumi Kenyalang, Sarawak itu. Sabah is a gone case.

Kredibiliti Dato Seri Najib Tun Razak yang lebih mendepani pimpinan nasional dan meninggalkan DSAI jauh ke belakang menyebabkan Pakatan Rakyat lebih tersepit. Eratnya Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dengan Najib semasa Najib melawat Kelantan sedikit masa lalu lebih meyakinkan bahawa mereka rela “mayat mereka dilangkah dulu sebelum Islam dan Melayu dikorbankan”.

Dalam saat genting inilah kepimpinan DSAI diadili dan diperhitung. Namun cahaya di hunjung terowong semakin jauh dan semakin tidak kelihatan. Yang ada hanyalah Pakatan Rakyat di dada langit di hunjung senja yang merah.
.
MORE........

Tuesday, August 11, 2009

BACULPUN DIANGGAP HERO..ANGGUK SAJALAH TUKANG ANGGUK..

Loke Siew Fook (Ketua Pemuda Kebangsaan DAP) Hina Sultan Pula Selepas Hina Islam dan Pendakwa Cina Islam. (BACA DULU KEMUDIAN klik link ini).

Saya lihat ini bagaikan "Tsunami Perpaduan" yang ditiupkan oleh DAP. Kenapa agaknya mereka terlalu bacul. Sedang pemimpin-pemimpin senior DAP semua senyap sepi kecuali Teresa Kok yang bersuara menganggap Ronnie Beer Liu @ Qui Kung sebagai hero. Hero beer dan hero pelacuran. Apakah ini kerana terlalu dimanjakan Anwar sebagai Ketua Pembangkang? Atau mereka sudah menyusupi PAS melalui kader-kader Kelab Penyokong PAS?.
.
Ingat, dalam sejarah Islam, Muawiyah tunduk kepada Khalifah Ali a.s. dalam peperangan. Muawiyah dan pengikut-pengikutnya meletakkan Al Quran dihujung senjata mereka sebagai tanda menyerah dan sanggup bekerjasama dengan Khalifah Ali a.s. Bagaimanapun, setelah menyusupi kumpulan dan pengikut-pengikut Khalifah Ali a.s., Muawiyah berpaling tadah dan menyerang Khalifah Ali a.s. yang tidak bersedia.

Apakah tiada iktibar yang boleh diambil dari peristiwa itu?. Apakah pula para bacul yang beria-ia menghafal surah dengan penuh kepura-puraan diangkat sebagai "pemimpin" dan disanjung sebagai orang yang dipercayai. Bukalah hati, bukalah mata.
.
Ingatlah firman Allah Taala:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآيَاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ (118) هَا أَنْتُمْ أُولَاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّهِ وَإِذَا لَقُوكُمْ قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْأَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ (119)

Sunday, August 9, 2009

"You Don't Understand..This Is China Town"

Bila Member kata "Jangan Jual Arak kat sini"..
Dia barangkali jawab "You don't understand..this is China Town"
.
Saya pernah menonton movie jenayah yang berkisar mengenai jenayah pengedaran dadah, penyeludupan manusia secara haram untuk pelacuran dan pelbagai kegiatan perniagaan kongsi gelap. Bila "kader-kader" penjenayahnya tertangkap oleh pihak berkuasa, keganasan dipertingkatkan penjenayah. Akhirnya pihak keselamatan di "confrant" oleh BOSS penjenayah. Perkataan yang diungkapkan ialah..."You.. you don't understang...This is China Town"!. Saya terlupa tittle movie itu...

Di Selangor, Ronnie Liu DAP dan EXCO Kerajaan Negeri Selangor yang bakal menghadapi tuduhan Oktober ini kerana melindungi kegiatan pelacuran dengan menghalang PBT menjalankan serbuan ke Hotel 3Bintang di Puchong seakan sama dengan movie itu. Dia merasakan dirinya "untouchable". Dia tak suka polis, tak suka SPRM dan pendiknya tak suka ada undang-undang kerajaan. Agaknya dia pengamal undang undang "China Town"!!?

"Pulangkan minuman keras"-Rony nak, Peruntukkan ADUN melalui pejabat Daerah-Roni tak nak..Ikut Prosedur perbelanjaan ADUN Pandamaran dan kawasan BN yang dikawalnya-Ronnie tak mahu patuh......: sesuailah kalo "You don't understand...this is China Town"...
.
INI LAGI SATU.....
“Ronnie Liu boleh diibaratkan masyarakat bukan Islam di negeri ini sebagai ‘hero’ yang menyuarakan suara serta keperluan rakyat,” kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan negeri, - Teresa Kok Suh Sim.
.
READ MORE.......

Alcohol Issue

Muslims Should Assess How Pas Handles Alcohol Issue
By: Ramjit

SUNGAI PETANI, Aug 8 (Bernama) -- Muslims should assess the way the Selangor government handles the issue concerning the sale of alcohol in Muslim-majority areas, Umno vice-president Datuk Seri Shafie Apdal said.

(Gambar Hiasan: Cara wanta ini ialah minum, lebih baik botol besar supaya minuman ini habis!!)

The people should also take a closer look at how PAS was taking the latest development on the matter following yesterday's decision by the Selangor government not to ban the sale of alcohol in Muslim-majority areas."Being part of the state administration, let us see what PAS is going to do about it... this (sale of alcohol) is under the state's jurisdiction," he told reporters after opening the Sungai Petani Umno delegates' meeting here on Saturday.

As PAS is a partner in the Selangor administration, he said, the people would want to see if the party would condone the sale of alcohol in those areas.Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim announced yesterday that convenience stores would be allow to practise self-regulation to prevent the sale of alcohol to Muslims and teenagers.
.
For a start, the self-regulatory concept would be enforced in 52 premises and convenience stores in Shah Alam.On Tuesday, Selangor PAS commissioner Datuk Dr Hassan Ali demanded that Abdul Khalid reviewed the position of one of state executive councillors, Ronnie Liu, for his statements on the sale of alcohol in Muslim-majority areas.

Shafie said when Selangor was under the Barisan Nasional's rule, MCA and MIC had never interfered in matters sensitive to Muslims."Now we can assess PAS and its struggle in the opposition pact," he said.Earlier, he called on party leaders and members to work sincerely for the party and not because of other reasons such as lobbying for posts.He said that if Umno wanted to win back Kedah in the next general election, its leaders and members should give priority to serving the people well.-- BERNAMA