Translate

Tuesday, June 8, 2010

Jihad Kaum Wanita

Hadith:

Daripada Aishah r.a. katanya, aku berkata, “Ya Rasulullah, kita mengetahui bahawa jihad adalah sebaik-baik amalan. Oleh itu apakah kami kaum wanita tidak boleh ikut berjihad?” Baginda terus menjawab: “Bagi kamu semua (kaum wanita) jihad yang paling baik ialah mengerjakan haji dan mendapatkan haji mabrur.” (al-Bukhari)

Huraian :

Haji juga disebut oleh Rasulullah SAW sebagai ibadah yang darjatnya sama dengan jihad fi sabilillah, kerana apabila seseorang itu mati sewaktu menunaikan ibadah haji, matinya itu tergolong seperti mati syahid.

Rasulullah SAW bersabda: "Jihad orang yang tua, lemah dan wanita ialah menunaikan haji" (an-Nasa'i). Oleh itu setiap muslim harus menunaikan ibadah haji dengan sebaik-baiknya sebagaimana ibadah-ibadah lainnya iaitu ia mestilah disertai dengan hati yang ikhlas kerana Allah dan dalam rangka memperoleh keredhaan-Nya.

Apabila keikhlasan sudah tertanam di dalam jiwa, meskipun pelaksanaannya kelihatan begitu berat dan memerlukan pengorbanan harta, tenaga, waktu, perasaan bahkan nyawa, seseorang muslim akan dengan sendirinya terasa ringan untuk melakukannya.

Sebaliknya, tanpa keikhlasan, bukan sahaja ibadah yang berat seperti tawaf yang memerlukan manusia bersesak-sesak, wuquf di dalam cuaca panas terik, melontar yang bakal dihujani pelbagai risiko dan sebagainya, malah ibadah yang ringan pun akan terasa berat untuk dilaksanakannya jika hati tidak disertai keikhlasan. Itulah sebabnya mengapa haji termasuk dalam konteks jihad dalam beribadah.

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Umno Bahagian Tawau Buka Sembilan Lagi Cawangan


Umno Bahagian Tawau Buka Sembilan Lagi Cawangan TAWAU, 6 Jun (Bernama) -- Umno Bahagian Tawau pada Ahad membuka sembilan lagi cawangan dengan keahlian kira-kira 700 anggota.

Cawangan itu termasuk cawangan Kampung Inderasabah Peringkat II, Kampung Perpaduan Sri Balung dan Kampung Sri Titingan. Majlis perasmian serentak pembukaan cawangan berkenaan disempurnakan oleh Pembantu Menteri Kewangan Sabah yang juga Ketua Umno Bahagian Tawau, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan.Selanjutnya