Translate

Saturday, August 30, 2008

KEBEBASAN MEDIA

Kebebasan Media
Tun Dr. Mahathir Mohamad: chedet.com

1. Selepas pengumuman Barisan Nasional kalah di Permatang Pauh pemberita datang ke Yayasan Kepimpinan Perdana dan mendesak supaya saya adakan satu sidang akhbar.

2. Dalam sidang akhbar itu saya secara terus terang berkata sidang akhbar tidak berguna kerana mereka tidak akan dibenar melaporkan jawapan-jawapan saya melainkan yang boleh diputar supaya ternampak saya menyokong Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Kerajaannya.

3. Seperti yang saya jangka laporan yang dibuat berlainan dengan apa yang saya perkatakan.

4. Ditanya berkenaan dengan penurunan harga minyak, saya jawab yang ini ada kaitan dengan Permatang Pauh. Kita patut ada lebih banyak pilihanraya kecil supaya harga minyak dikurangkan lagi.

5. Yang dilapor ialah saya berkata penurunan harga minyak adalah baik untuk rakyat. Itu sahaja.

6. Saya juga ditanya tentang apakah perancangan saya selepas Permatang Pauh. Apakah saya akan kembali ke UMNO?

7. Saya ingatkan mereka bahawa saya keluar UMNO dengan bersyarat. Saya akan mohon kembali ke UMNO jika Dato Seri Abdullah tidak lagi menjadi presidennya, iaitu jika dibenar.

8. Apabila saya kembali saya akan turun padang dan bekerja keras untuk menarik balik bekas-bekas penyokong UMNO dan BN yang telah sokong parti lawan dalam Pilihanraya Umum ke-12.

9. Saya juga jelaskan yang kerja ini memerlukan masa. Kalau kepimpinan bertukar pada Jun 2010, tidak ada masa untuk pulih parti sebelum Pilihanraya Umum ke- 13.
10. Semua ini tidak sedikitpun dilapor dalam mana-mana akhbar atau televisyen. Inikah yang dikatakan kebebasan media yang dijanjikan oleh Dato Seri Abdullah?

READ MORE....
SENJALIZA.
Melupakan pengorbanan dan jasa pemimpin seperti Tun adalah satu yang malang bagi UMNO. Menafikan kebenaran yang Tun katakan adalah sesuatu yang malang buat Negara.

Friday, August 29, 2008

MASIH BERBALAH, MASIH BERPECAH?

Pertandingan dan pemilihan UMNO Bahagian di Sabah masih hangat dan sampai ke tahap berbalah. UMNO yang mencanangkan "Pengukuhan Perpaduan Nasional" dan "merapatkan kesepaduan ahli-ahli" nampaknya tidak menampakkan "Kepimpinan Melalui Tauladan" yang mampu dibanggakan oleh kalangan ahli-ahli. Dari utara negeri Sabah, Pantai Barat, Pedalaman Atas dan Pedalaman Bawah, suara mengkritik, merendah-rendahkan malah menghina sesama pemimpin dalam parti kedengaran semakin lantang di kedai-kedai kopi dan tempat awam.

Khabarnya, hanya beberapa Ketua Bahagian yang tidak mendapat tentangan: Datuk Hajiji Mohd. Noor di Bahagian Tuaran, Datuk Anifah Aman di Kimanis, Datuk Haji Lajim Haji Okin di Beaufort, Datuk Haji Masidi Manjun di Kinabalu dan Datuk Ghapur Haji Salleh di Kalabakan. Pun begitu untuk pertandingan merebut jawatan yang lebih rendah dari ketua bahagian, percakaran terus berlaku. Oleh kerana penamaan calon masih berjalan, pengesahan belum dapat dibuat.

Dalam keadaan UMNO sedang tenat; dalam keadaan UMNO menghadapi saat-saat genting; UMNO Sabah masih kucar-kacir. Di peringkat cawangan berlaku perselisihan dan perbalahan; di peringkat bahagian lebih bercakaran. Tidak perlu kita sembunyikan di bawah permaidani bahawa politik wang berleluasa, janji-janji manis bertaburan para calon menjadi semakin pemurah material dan senyuman buat sementara. Ianya berlaku dan berleluasa.

Pada saat ini, pihak lawan dan musuh UMNO tentunya akan menanguk di air yang keruh. Mereka tentunya "lebih senang" melihat UMNO berpecah. Mereka tentunya akan mengatakan bahawa UMNO adala parti berbalah sesama sendiri dan hidup beresam "survival of the fittest". Sedang UMNO berbalah, mereka tentunya akan "mempromo" dan mendabik dada bahawa mereka adalah "jaguh" perpaduan dan pilihan rakyat yang lebih ideal dan mampu menyatukan pelbagai kaum dan agama dari pelbagai parti; sedang UMNO satu parti, satu ideolgi dan secara majoritinya satu bangsa dan agama; tapi berbalah.

Apakah kerana perbezaan agenda (peribadi?) membawa kepada perebutan kuasa ini? Apakah tanpa memegang jawatan dalam Bahagian sesorang pemimpin atau ahli itu tidak mampu memberikan khidmat dan bakti kepada agama, bangsa dan tanahair?. Apakah kerana pengujudan "camp" dan "team" dalam UMNO Sabah maka UMNO retak menanti belah? Tepuk dada tanya selera..

Pada saat genting dan kritikal bagi UMNO ini, pemimpin UMNO perlu berkorban, menguatkan kesepaduan dan merapatkan barisan pemimpin dan kepimpinannya. Kalau kesedaran ini tidak berlaku, terutama musim ini, UMNO akan gagal dan digagalkan oleh pemimpinnya sendiri. Andainya trend ini terus menjadi amalan, saya khuatir, UMNO akan menjadi parti yang "self destruck". Tunggu dan lihatlah..