Translate

Saturday, January 9, 2010

Siapa Yang Main Api?

Kementerian Keselamatan Dalam Negeri Malaysia bagi pihak Kerajaan sudah awal-awal melarang penggunaan perkataan "Allah oleh Mingguan  Herald Malaysia. Jika Herald Malaysia adalah "genuine" Kristian, mereka tahu bahawa bagi penganut agama Kristian " Jesus is The Lord".

Hakim yang memutuskan hal ini, dan Pihak Mingguan Herald yang berusaha menciptakan kekecohan ini...TURUNLAH KE PADANG DAN AMANKANLAH KEADAAN SEPERTI SEDIA KALA... Jangan bebankan rakyat Malaysia. JANGAN BEBANKAN RAKYAT MALAYSIA...Orang politik yang menjadi sandaran pihak yang mendesak agar perkata ini diungkit dan dibenarkan perlu DIBENAMKAN OLEH RAKYAT MALAYSIA DALAM PRU 13..."RAKYAT MALAYSIA DARI BERBILANG KETURUNAN DAN AGAMA, MAHU KEDAMAIAN. MEREKA YANG "ASAL DAN PUNCA" ADALAH  "ORIGIN" TERUJUDNYA KEKELIRUAN MASYARAKAT MAJMUK NEGARA INI  MEREKA SEBENARNYA KEMARUK KUASA POLITIK YG MESTI DIBENAMKAN...

Sesungguhnya adil yang benar adil BUKANLAH SESUATU YANG mengundang kepincangan dan perpecahan...

ASAL DAN PUNCA MESTI DIBENAMKAN DALAM PRU13.....Rakyat Malaysia tahu siapa mereka. Kuasa asing yang menyelinap di sebalik isu ini adalah MUSUH RAKYAT MALAYSIA YANG NYATA..

Sejak dari AWAL Ketua Pemimpin Pembangkang dan rakan-rakannya adalah BATU API mengenai isu Kalimah Allah ini.. Kenapa DSAI pandai keluar kenyataan mengutuk tindakan ini dalam Blognya? Bilakah dia belajar mengutuk dirinya sendiri?

RELATED.
1. Mystery-peguam-gereja-katholik-ahli- PKR
2. Kalau Bukan Hakim Lau Bee Lan dan Herald The Catholic Weekly: Gereja Tidak Jadi Mangsa

Friday, January 8, 2010

Berubah atau Rebah yang beralih arah.Nafas yang diberi DSAI hanya untuk sementara. Selepas terbang ke KL, semuanya kembali bercakaran.

Psychologically..lihatlah wajah Christina Liew dan Jeffrey Kitingan. Kenapa Kong Hong Ming masih sebagai orang di kanan Thamrin?- Mood gambar ini macam "layu".


Berubah atau rebah yang dahulunya ditujukan kepada UMNO, kini beralih arah ke Parti KeADILan Rakyat keseluruhannya, khasnya PKR Sabah. Konvensyen PKR Sabah yang "meletup" di Sabah tidak membawa makna yang signifikan. Ianya tidak lebih dari kebanggaan sehari. Masalah dalaman dan luaran PKR Sabah semakin manjadi-jadi selepas Konvensyen itu. Ribut semakin kencang dan awan kelabu semakin berarak menutupi mendung PKR Sabah. Kata seorang sahabat PKR.."Nak cakap pasal perubahan...go to hell lah". Maka jadilah kini, PKR, Berubah atau Rebah.

Musuh politik sebenar PKR di Sabah kini bukan lagi BN atau komponen BN atau penyokong BN. BN sudah berhenti dari membalun dan memperkata PKR. Buang masa kata seorang ahli pemuda UMNO. Musuh PKR Sabah kini ialah PKR Sabah sendiri. Kem dengan sebilangan pemimpinnya yang tidak sehaluan dengan barisan pemimpin yang yang ada. Pergelutan menguasai barisan kepimpinan yang menghantui PKR Sabah menggambarkan kepada kita rakyat biasa akan "wadah dan wajah perjuangan" sebenar pemimpin-pemimpin yang hanya pandai "bercakap" mengenai perubahan" tetapi mereka sendiri terlalu "liat" untuk berubah. Kokok sahaja yang berderai-derai, ekornya bergelumang tahi. Posisi dan kedudukan dalam parti lebih diberi keutamaan. Sayangnya bila diberi tanggungjawab, mereka seperti si buta meraba-raba badan si gajah yang seperti ular ekornya dan seperti tiang kakinya. Terpinga-pinga mencari "sahabat sejati" (yang selalu ditipu) untuk mencari formula dan kaedah.

Peringatan berikut ini hanyalah sekelumit amaran dan ancaman yang sekian telah bertimbun dan berlonggok dalam "sampah" politik negeri ini. Peringatan "Please be alert Mr Anwar. Be careful of Dr Jefferey's dirty tactic"[di sini]. Jambatan yang dibakar Jeffrey dan penyataan beramaran kepada DSAI sudah "sebuku".."tidak mahu diperalat pemimpim KL untuk kerakusan kuasa politik",  hanyalah penyataan ketika  merasa TIDAK selesa. Entah apa yang telah terjadi dab "duduknya" prinsip  manusia yang mahu bergelar pemimpin?

Perbalahan kepimpinan PKR Sabah jauh dari berakhir. Biro dalam organisasi PKR sudah mula mencampuri urusan "peperangan". Ini dapat di lihat apabila Biro Penerangan PKR Sabah pula mempersenda Christina  Liew [di sini] dan perbalahan di peringkat Cabang yang tidak berpenghujung [di sini]. Gambaran ini memperlihatkan bahawa campurtangan DSAI semasa dan selepas konvensyen PKR dalam urusan kepimpinan PKR Sabah menjadikan PKR Sabah lebih berkecamuk dan tidak menentu. Lebih condong menanti rebah.

Kini, tanyalah rakyat Malaysia, siapa yang perlu berubah atau rebah? Atau mungkin perlu juga kita meyingkap tabir, melihat gerbang politik tanah air sambil merenung; kenapa Qazaf nak di segerakan sedang liwat di lewatkan-lewatkan atau ditangguh-tangguhkan? Apakah kerana kita melihat KeADILan itu hanya adil bila ianya menyebelahi kita?

Thursday, January 7, 2010

Nizar cedera selepas kereta terbalik


Kerita Toyota Camry yang di Pandu Nizar.  
Gambar mstar & Harakah [di sini]

IPOH: Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, cedera selepas kereta dipandunya terbalik dengan empat tayar ke atas akibat kemalangan jalan raya di Ipoh pada 9.30 pagi tadi. Beliau kini dirawat di Hospital Ipoh. BERITA HARIAN [di sini]

Berhati-hati di jalan raya. Anda mampu mengubahnya.

Related:-
1. Dari My Star
2. Edisi-hangat-kemalangan-nizar-dirancang UMNO....
3. Iktibar kemalangan Nizar
4. Garam-Awani-Delay-Dari-Ipoh-THIS IS A GOOD ONE.PLS READ.

Wednesday, January 6, 2010

KALIMAH :"....Datuk Seri juga amat berdidikasi apabila menyokong penggunaan kalimah Allah dalam semua agama di Malaysia........"(click image to view large image) gambar di sini

Surat ini dipercayai digunakan oleh pihak tertentu untuk melobi jawatan politik, BUKAN untuk keperluan dakwah dan mengukuhkan pegangan agama masing-masing. Itu opinion saya. Saya fikir saya  berhak mengemukan opinion itu.

SIAPA yang perlu dibenamkan?Sudah 52 tahun kita merdeka, isu kalimah Allah hanya menjadi panas dan menimbukan anxiety  rakyat  Malaysia selepas PRU 12. Perubahan landskap politiklah yang mengubah keadaan ini. "Allah" bukanlah "lord' bagi rakan-rakan kita penganut agama Kristian. Para Mubaligh Kristian menolak "Allah is the Lord". Ramai yang memutar belit isu ini untuk kepentingan politik.

Kerajaan telahpun menghalang agar perkara ini tidak terjadi  even semasa era Tun Mahathir kerana ianya menimbulkan ketegangan ummah dan rakyat Malaysia. Ia menjadi punca dan ancama kepada keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang menjadi tunjang kekuatan negara. Kenapa timbul kini?  Siapakah yang perlu dibenamkan dalam PRU13 supaya puak-puak yang mengancam "tunjang kekuatan negara ini" kalah dan di pinggirkan terutama oleh Rakyat Malaysia yang cintakan keharmonian dan perpaduan?

In my opinion, pengendali publikasi Mingguan Herald telah mengelirukan umat Islam dan Kristian di Malaysia. Atas landasan itu, saya fikir permitnya perlu di review/di kaji semula..


Related:
Kontroversi kegunaaan Kalimah

Tuesday, January 5, 2010

You be the judge. Just a reading material....Kenapa Herald Insist?

Allah is never found in the Bible
 1. Contrary to Muslim claims, the word "Allah" is never found in the Bible in either Hebrew and Greek. The closest two words we find are the Hebrew "alah" (which means to curse, mourn or rise, and is never applied to God) and the Hebrew word "Elah" (Strongs 425) which means has been translated either oak or turpentine tree. Isa 6:13. So apart form the superficial similarity in appearance arguing Allah is in the Bible because of similarities, is like saying Mormon is in the Qur'an because it looks like Muslim.
 2. The first Arabic translation of the Bible came into existence about the 9th century. Nowhere is the name of Allah found in the Old or New Testament-[more]
Related:
Is-calling-the-Christian God-Allah-wrong?
  Firman Allah SWT.
  "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu sehingga engkau menurut agama mereka. Katakanlah, "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya pengetahuan kepadamu, maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah sesuatupun yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu." (al Baqarah : 120)

   Monday, January 4, 2010

   Lepas Sensitiviti Kaum, Kini Sesitiviti Agama. Bila Melayu Nak Serahkan Bangsanya?


   Wajah Kuala Lumpur ini adalah lakaran yang diterjemah kerana kegemilangan kuasa Politik Melayu.


   "Orang Melayu ini rakan kongsi yang baik. Dia hanya ambil haknya. Kalau ajak dia makan, dia tak makan lebih-lebih, dia suka beri kita makan dulu walaupun dia yang lebih lapar. Melayu ini beradat dan adat ini yang kami sanjung, adat inilah yang kami suka". Demikianlah pujian bangsa lain terhadap bangsa Melayu.

   Di Malaysia, Bangsa Melayu disanjung bangsa lain kerana "adat" BUKAN kerana bangsanya bukan kerana agamanya. Orang melayu digeruni kerana kuasa politiknya, rajanya dan bilangannya. Ini sudah menjadi adat. Bukan juga kerana bangsanya.

   Bila gagasan "Malaysian Malaysia" yang cuba mengenepikan hak Bangsa Melayu dalam perlembagaan Malaysia dicanangkan, bangsa yang menggegarkan jalanraya ibu kota ialah bangsa Melayu. Seolah-olah mereka menempikkan suara yang bergema menembusi pelusuk kota dan seluruh dunia cyber..."kita serahhhh!!!". Sedikit demi sedikit, orang Melayu mula mengedurkan adatnya. Orang Melayu tega menyerahkan haknya. Sedikit sedikit lama-lama jadi bukit. Bilakah orang Melayu nak serahkan bangsanya?

   Semua tahu terjemahan perkataan "God" dari bahasa Inggeris ke bahasa Malaysia a.k.a Bahasa Melayu ialah "Tuhan" BUKAN "Allah". Kenapa mesti gunakan perkataan Allah dan tidak menggunakan "Tuhan"?. Para Reverange di Amerika malah di negara luar khasnya Negara Barat yang tidak beragama Islam tidak menggunakan "Allah is the lord". Mereka menolaknya. I doubt, saudara-saudara kita yang menganut agama Kristian di Malaysia akan menukar akidah mereka dengan menerima "Allah is our Lord". So, kenapa perkataan "Allah" mesti digunakan?

   Pendakwah dan penegak Islam harus menerima hakikat bahawa bagi bagi penganut agama Kristian dan Bukan Islam "Allah is not Their Lord" pada hakikat yang sebenar-benarnya dalam kontek agama mereka. Walaupun orang Islam berpegang kepada "tali" kalimah "Tiada Tuhan yang di sembah melainkan Allah" tetapi anggapan dan pegangan penganut agama lain selain Islam adalah berbeza.

   Penganut agama Kristian juga tidak semestinya menjadi  kumpulan yang ghairah dengan pekembangan isu kalimah ini. Mereka juga risau mengenai pegangan atau aqidah generasi mereka. Aqidah asas "Christianity" ialah "Jesus is The Lord". Oleh itu mereka juga risau mengenai penggunaan "Allah". Apakah mereka tidak risau bila generasi mereka mula menerima hakikat bahawa "Allah is The Lord" dan bukan lagi Jesus Christ?

   Sejak merdeka, kita berjaya membina negara ini dengan kekuatan perpaduan, harmoni dan semangat toleransi yang hebat. Semangat ini disanjungi negara luar kerana masyarakat Malaysia yang Majmuk hidup rukun dan damai. Negara luar mencemburi kita.

   Pergolakan dan pergelutan menguasai politik telah mengubah "landskap negara" BUKAN sekadar "landskap politik negara". Orang Melayu sudah mula terpujuk dan terbujuk setelah godaan demi godaan untuk melonggarkan "adat Melayu"; tergoda untuk menyerahkan hak mereka sendiri. Kini bukan sedikit orang Melayu yang tidak lagi sensitif terhadap agama. Terbukti dengan isu kalimah yang sedang hangat kini. Ada Melayu yang membela dan mempertahankan agar God itu Tuhan. Ada pihak yang membela dan mempertahankan  God itu Allah yang mahaesa untuk semua walaupun ramai yang tidak seakidah Islam pada asasnya. Mereka dibolehkan menggunakannya dengan izin dan sokongan golongan tertentu.

   Konsep kebenaran menggunakan "Allah" perlu dilihat kesannya yang keliru dan mengelirukan  terutama ke atas generasi masa depan. Exclusivitynya kepada Islam tidak sepatunya dipinggirkan atau dianggap sempit dan kurang ilmu oleh sesetengah pihak yang dibayangi agenda peribadi dan agenda organisasi. "Dakwah politik BUKAN Dakwah Islam. Dalam kontek ini sahaja, Melayu sudah berpecah dan menanti untuk diperintah. Apakah Melayu bangga dengan keadaan ini? Bilakah Melayu menyerahkan bangsanya? Bila sampai saat itu, Tanah Melayu ini sudah tidak lagi bertuan.

   Related
   1. Nik Aziz Tidak Setuju.
   2. Isu Kalimah-Elak Rusuhan Natrah
   3. Individu yang terlibat dengan kalimah Allah.
   The Allah name issue: patronymic nom de Plume or merely ......
   4. Gara-gara-majlah-herald-khalid-samad di desak Keluar dari PAS

   KALIMAH: Hanya sebagai nota.


   Hakim Yang memutuskan bahawa arahan KDN mengenai larangan penggunaan perkataan Allah oleh akhbar Mingguan Herald, Hakim Lau Bee Lan. Gambar sebelah kanan adalah gambar profile FB yang membawa nama Lau Bee Lan.

   Isu penggunaan perkataan "Allah" BUKANlah isu baru bagi ramai pihak. Isu ini sudah berlanjutan lebih kurang sejak dua tahun yang lalu. Paparan saya kali ini hanyalah  sebagai nota untuk kita mengetahui Hakim yang memutuskan perkara ini sehingga mencetuskan ketegangan , kemarahan dan beberapa demonstrasi yang dikhuati akan menjadi besar dan tidak terkawal kiranya langkah-langkah kawalan tidak dilakukan dengan bijaksana.

   Hakim yang memutuskan bahawa arahan Kementerian Dalam Negeri yang melarang penggunaan perkataan "Allah" dalam penerbitan Herald-The Catholic Weeklyse bagai "tidak sah dan batal" ialah Hakim Lau Bee Lan. Pencarian saya menemukan saya dengan potrait beliau dalam internet seperti di atas. Hanya sebagai nota dan makluman.

   Related:
   1. Facebook-Lau-Bee-Lan
   2. Berita mengenai Keputusan Hakim Lau Bee lan
   3. Allahuakhbar PAS menyokong-pihak gereja......
   3. wajib-baca-pembongkaran-agenda-kristian.......
   4. Nik-Aziz dan kristian tidak ada bezanya......
   5. Nik Aziz Tidak Setuju

   Sunday, January 3, 2010

   ISU KALIMAH.   Dunia persekolahan di luar negara membuka lebih luas minda saya mengenai kebebasan yang kita selalu sebut "freedom". Di luar negara, seperti di USA, perdebatan mengenai agama tidak dianggap dan tidak mencetuskan perbalahan. Bagaimanapun, sejak peristiwa 911 keadaan berubah. Umat Islam banyak menerima tekanan dan layanan buruk di merata dunia. Hijab diharamkan dibeberapa negara. Wanita-wanita Islam yang berpakain hijab sering menjadi mangsa layanan buruk. Seorang peguam, peguam wanita Mesir yang sedang mengandung di tikam sebanyak 18 kali oleh bandit di dalam Mahkamah German hanya kerana mempertahankan haknya memakai hijab dan haknya yang dihina.

   Saya pernah menonton video perdebatan antara Jimmy Swaggart dengan Sheikh Ahmaed Deedat (Allahyarham), yang berasal dari Afrika Selatan. Rev. Jimmy Swaggart, adalah pemilik sekolah Evangelist yang terbesar di New Orland, USA. Tajuk debatnya "Bible God's Word?".

   Saya masih ingat kata-kata Jimmy Swaggart, lebih kurang: "every good Muslim is a friend of every good Christian and every good Christian is a friend of every good Muslim". Dalam debat itu bagaimanapun amalan polygami dalam Islam menjadi sasaran Jimmy Swegart. Selepas beberapa bulan debat itu Rev. Jimmy Swaggart tertangkap di sebuah budget Motel di Metaire, Louisiana, New Orland bersama seorang pelacur. Dia bersembunyi seketika dan hampir menghancurkan sekolah Evangelistnya. Bagaimanapun akhirnya, dia muncul dengan kenyataan "I have sinned" dan mengakui dosa dan kesalahannya.

   Dalam debat Jimmy Swaggart-Ahmad Deedat itu, intipatinya,  kiranya bible itu bukan "God words" bermakna iman dan kepercayaan agama orang Christian menjadi sia-sia. Oleh itu dia mempertahankan Bible dan TERPENTING katanya "Jesus Christ is The Lord". Dia tidak pernah mengiktiraf bahawa "Allah is The Lord" terutama bila dia dicabar oleh Ahmad Deedat untuk mengucap Kalimah jika dia berniat memasuki tanah suci Mekah dan menghadap makam Rasulullah S.A.W. Bagaimanapun, Jimmy Swegart tidak mengucap kalimah dan tetap bertegas. baginya "Jesus Christ is The Lord". Dia tidak akan percaya bahawa "Allah is The Lord".

   Kenapa isu perkataan "Allah" harus dijadikan perpecahan ummah? dan BUKANkah "Jesus Christ is the Lord" bagi penganut Agama Kristian? (saya masih perlu belajar dari yang bijak pandai kerana itu lah saya ajukan soalan ini)

   Kata seorang professor kelas World Religion saya semasa di Universiti, (BUKAN kata saya) maksudnya begini "kamu hanya mengetahui agama mana agama yang betul di sisi Tuhan bila kamu telah mati. Mereka yang masuk syurga menganut agama betul dan yang masuk nerhaka adalah penganut agama salah. Sayangnya tiada seorangpun yang akan kembali ke bumi ini untuk memberitahu kebenaran itu. Kalaupun "ada" ianya akan dianggap tidak siuman".

   Bagi kita Umat Islam, penganut sahaja tidak menentukan kita "ahli syurga". mematuhi Perintah Allah  Subhana Wataallah dengan sebenar-benar patuh sahaja yang menentukan tiket kita ke syurga.


   RELATED....
   1. isu-kalimah-ALLAH-pencetus-kebangkitan ahli Sufi?
   2. Tujuan-tersirat-pihak-gereja-Roman Khatolik 

   Sepert Di Duga: Zainal Tak Akan Lepaskan.


   Datuk Dr. Zainal, MP Hulu Selangor-PKR

   Seperti yang saya jangkakan, Datuk Dr. Zainal, MP Hulu Selangor sememangnya menghadapi tekanan untuk mengosongkan jawatannya kerana keadaan kesihatannya. PR lah yang mendesak supaya PRK diadakan tetapi ternyata mereka kempunan. Hajat mengheret PRU ke ambang PRU13 pasti akan terkandas kerana ranjau 1Malaysia pasti menggagalkan setiap usaha mereka dan segala muslihat yang buruk..

   By NOW, kita sudah dapat menilai, golongan mana yang jujur dan setia terhadap kemanusiaan; terpenting untuk agama bangsa dan tanahair.


   RELATED.
   Zainal tidak-lepaskan-kerusi-parlimen-Hulu-Selangor