Translate

Sunday, September 23, 2012

MAIJOL SUDAH MULA BATTLE ROYAL MEMBASMI KEMISKINAN?

Battle Royal Pertama: Maijol VS Mandiau

PRU13 semakin hampir. Pertembungan parti-parti merebut kerusi pastinya lebih hangat. Perebutan menjadi calon lebih hangat, malah luar biasa hangatnya. Pergelutan "candidate wannabe" semakin panas membuak-buak bagai Battle Royal atau Survival of the fittest.

Di Sabah, menyedari hakikat bahawa Barisan Nasional telah kehilangan mejoriti 2/3 kerusi parliment, ramai yang beranggapan bahawa Kerajaan kini adalah lemah dan bakal tumbang. Yang tumbang akan berganti. Untung sabut akan jadi YB. Peluang konon terbuka luas. Masing masing masuk "Gelangang Battle Royal".

Battle Royal pertama dalam Pakatan Rakyat di Sabah bermula di Kota Marudu. Dilemma yang sudah diduga  bahawa pergelutan menjadi calon dalam PRU13 akan berlaku dan ianya akan berlaku dengan lebih hebat menjelang pembubaran parlimen untuk memberi ruang kepada PRU13.

Dt. Maijol Mahap mantan senator BN-UPKO dan mantan Naib Presiden UPKO meninggalkan BN-UPKO dengan menjadikan "kemiskinan" sebagai alasan pokok. Apakah dia sudah memulakan kerja membasmi kemiskinan sejak meninggalkan BN-UPKO?

Anthony Mandiau, Ketua cabang PKR Kota Marudu, mengatakan bahawa semasa dia menyertai PKR, meninggalkan BN-PBRS pada tahun 2007 (kerana hendak bertanding PRU12-2008), telah ditertawakan Maijol. Bagi Maijol, langkah Anthony itu adalah satu langkan yang salah. Now let see who is talking!!
“It now seems that my friend [Mahap] has his own plans. He quit BN so that he can contest in the coming election on a Pakatan ticket. “When I joined PKR in 2007, Upko leaders including Mahap laughed at me… they were telling the people of Kota Marudu that my move was wrong as I was joining a political party that had no following. Now they want to join us,”-Mandiau
Senario Battle Royal seperti ini BESAR KEMUNGKINAN akan berlaku di Tuaran, Papar/Kota Belud, Beaufort dan Labuan. Kawasan-kawasan ini merupakan kawasan-kawasan di mana PEMAIN LAMA PENDATANG BARU, seperti DSP Haji Lajim, DT. Wilfred Bumburing, Dt Maijol Mahap, Dt Hj Yahya Lampong dan TS Ibrahim Menudin bertapak dan berhajat besar untuk menjadi calon PRU13.

Dalam PKR besar kebarangkaliannya, Battle Royal menjadi calon akan berlaku dengan hebat. Di kawasan lain jika incumbent Ketua Cabang PKR diketepikan dalam PRU13, Battle Royal ini akan berpanjangan dan hanya "the fittest will survive". Hakikatnya pemimpin-pemimpin PKR ini menyertai PKR UNTUK BERTANDING atau YB Wannabes. Dalam PRU12, bila hasrat mereka tidak dilayan, mereka menentang Pakatan Rakyat dan menyokong lawan Pakatan Rakyat.

APAKAH memang menjadi TRADISI PR khasnya PKR bahawa bila sahaja Parlimen DIBUBARKAN  dan penamaan calon bakal dilaksanakan, PKR turut berpecah?

Pergelutan Maijol-Mandiau mula dilihat parti-parti pembangkang lain sebagai KEGAGALAN PKR menyatupadukan rakyat Sabah. Naib Pengerusi SAPP Kota Marudu, John Mitah Mikat, sudah mula meleparkan tuduhan sedemikian. STAR sudah pasti semakin merancakkan gerakan RISIKANYA memburu calon yang sesuai di mata rakyat kawasan itu. Pertanda SAPP dan STAR akan menyertai Battle Royal menjadi calon semakin jelas kelihatan. Peluang telah terbuka. Sesuai dengan slogan konvensyen STAR, "Kalau Bukan Kita Siapa Lagi, Kalu Bukan Sekarang Bila Lagi"....Ini kali Lah!

Sebagai rekod, boss STAR Sabah, Dr. Jeffrey Kitingan pernah bertanding di MP Kota Marudu atas tiket BN. bagaimanapun, dia kalah di tangan Dr. Maximus Ongkili (PBS). Dr. Maximus adalah "legitimate uncle" kepada  Dr. Jeffrey. Dr. Jeffrey juga pernah menentang "legitimate brother nya, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan di MP Keningau tetapi Dr. J kalah dengan majoriti BN yang besar.

Battle royal yang bermula di Kota Marudu ini adalah satu "keterangan" bahawa ABU-Asal Bukan Umno adalah satu gagasan yang akan menemui kegagalan di Sabah. Opponent PR dalam PRU13 di Sabah BUKAN HANYA UMNO semata-mata, tetapi BN dan komponennya dan parti-parti pembangkang yang lain.

Gambaran Battle Royal (to be) di Sabah ini sebaiknya menjadi tontonan BN di Semenanjung Malaysia.  Apa yang berlaku di Sabah, yang cuba ditayangkan Anwar di Sememnjung Malaysia, adalah satu "political movie with bad ending". Persepsi, Sabah akan diperintah PR selepas PRU13, yang cuba dimainkan oleh Anwar di mana sahaja dia berucap, adalah satu retorik dan persepsi yang "SARAT DENGAN KETERDESAKAN UNTUK MENJADI PM". Hakikatnya, Battle Royal ini hanya akan berakhir dengan "kecederaan parah" di pihak pembangkang. Di penghujung Battle Royal, akan menampakkan bahawa rekod PRU12, most likely will be repeated dalam PRU13 nanti.

Apakah Karpal Singh akan MARAH sekali lagi "bahawa Anwar telah melakukan banyak kebinasaan dalam negara ini" seperti yang pernah dinyatakannya sewaktu Anwar asyik dengan 30 MP Sabah dan Sarawak akan menyertai PR? Apakah Karpal akan marah lagi kerana Anwar sekali lagi asyik menceduk pemimpin yang "luput dan bakal diluputkan" di Sabah?

Sesuangguhnya Battle Royal ini telah melalaikan "pembasmian kemiskinan" atau sememangnya 'rakyat miskin" hanya menjadi alat dan isu untuk merealisasikan "Candidate Wannabe" kalaupun tidak YB Wannabe.