Translate

Saturday, January 2, 2010

MP SAKIT. Siapa Berpesta mau PRK!

Yang Berhormat Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad, Ahli Parliment kawasan Ulu Selangor sedang sakit, namun ramai YB. PR "berpesta" melayan keinginan dan keghairahan mereka untuk membalas dendam dari kekalahan PRK yang lalu di DUN Bagan Pinang Negeri Sembilan. keghairan ini bagaikan tidak terkawal lagi. Mereka seakan tidak langsung mendoakan sorang yang sedang sakit untuk kembali pulih dan sembuh. TGNA pernah mengatakan bahawa ADUN PAS, YB Osman Sapian Adun Kempas sedang dirawat di Hospital Pakar Damansara, yang juga sedang sakit, tidak perlu meletakkan jawatan untuk memberikan laluan PRK. TGNA kata tindakan mendesak PRK seolah-olah mendoakan kematian.

Francis Xavier Subramaniam, Ketua Penyelaras PKR kawasan Rasa, awal-awal sudah mula menggunakan  istilah "rakyat" sebagai mengharapkan DSAI akan mengumumkan perletakan jawatan Datuk Dr. Zainal. Apakah bukan kemnya sahaja BUKAN rakyat perse yang terlalu ghairan untuk diadakan PRK? Apa ertinya ini.? Ambillah penyataan TGNA di atas!

Pendapat yang mengatakan bahawa PR akan mengheret PRK sehingga ke ambang PRU 13 agaknya ada kebenaran jika DSAI "memaksa" untuk mengakhiri tempoh khidmat orang yang sakit ini. Adalah kurang logik jika perletakkan jawatan Datuk Dr. Zainal telahpun diserahkan kepada DSAI. Apakah perletakan jawatan secara proper diserahkan kepada speaker atau DSAI? Mungkin diwakilkan kepada DSAI? Tetapi bukankah ini mengundang spekulasi bahwa dia dipujuk atau dibujuk?

KEPUTUSAN PRU 12, PAR,IMENT P.94-SELANGOR
P94 - HULU SELANGOR (63,593)
 Melayu: 53.9% Cina: 26.7% India: 19.0% Lain-lain: 0.4%

Datuk G. Palanivel Govindasamy (BN-MIC) 22,979

 Zainal Abidin Ahmad (PKR) 23,177
Majoriti: 198
Jumlah Undi: 47622
Undi Rosak: 1,466
% mengundi: 74.89

Perkara yang tidak boleh dipandang ringan ialah, Dr. Zainal adalah mantan Timbalan Menteri Besar Selangor dalam era Barisan Nasional yang menyertai Parti Keadilan Rakyat. Dalam PRU12, dia pernah dikatakan telah kalah namun akhirnya mendapati sebenarnya dia menang dengan majoriti yang amat tipis. iaitu 198 undi sahaja. Masa itu isu "penyapu" hangat diperkatakan di Ulu Selangor. Calon yang diletakkan BN jua adalah calon "tolak ansur dan toleransi". Manakala isu terhadap PKR tidak dapat dijelmakan kerana masa itu PKR "baru merangkak dan belum tumbuh tanduk". Kini? Tanduk sudah panjang dan tembelang mula dibongkar dari Pulau Pinang hinggalah ke Kelantan.

Keghairah mendesak PRK pastinya akan meninggalkan kesan yang besar tehadap penyokong peribadi Dr. Zainal dan ahli keluarganya. Keadaan kini tentu sekali sudah jauh berubah dan berbeza. Kerajaan Negeri Selangor juga sudah goyah dan dikhuatiri akan menyusul selepas Perak. Hubungan sesama parti-parti dalam PR sudah sukar disembunyikan keretakannya. Isu-isu terhadap PR juga sudah berlambak dan terserlah di mata rakyat.

Jika ada pihak yang perlu merasa ghairah untuk PRK di Ulu Selangor, sepatutnya BNlah  kerana semua tahu bahawa Ulu Selangor adalah kubu kuat BN suatu suatu masa dulu yang ingin mereka rebut semula. Kenapa PR harus ghairah sedangkan mereka adalah penyandang. Lebih dari itu, penyandang masih hidup dan kesembuhannya masih di tangan Illahi, Allah Azzawazalla. Doakanlah agar dia pulih dan sembuh. Janganlah ada mana-mana pihak yang cuba mendoakan kamatiannya semata-mata kerana kerakusan politik.

-noreen PJ.

Wednesday, December 30, 2009

GAGASAN KERAJAAN DUA PARTI: Antara Despirasi, aspirasi dan kompilasi.

(Senjaliza mengangkat  posting ini sebagai penutup tirai tahun 2009). Kepada rakan blogger sekalian dan seluruh masyarakat dunia cyber, Senjaliza mengucapkan Selamat Menyambut Tahun 2010 dan Maju Jaya.

 
DSAI memegang 31 Muka Surat dan empat bahagian resolusi PR yang tersurat. Apakah maksud yang tersirat? Hanya orang politk yang lebih memahami. Dalam politik maksud tersirat lebih penting dari yang tersurat.


Beberapa siri Konvensyen Pakatan Rakyat yang diadakan bermula pada 19 December, 2009, memang memukau. Tambahan lagi bila ianya re-enforced dengan tepukan gemuruh audiance yang dipandu oleh barisan “sparket”(kadang disebut pom-pom girls). Sparket ini berusaha sedaya upaya membakar semangat pemainnya agar terus menjadi pahlawan, sedang kesudahan perlawanan masih terlalu jauh dan kabur. DAP lah yang kelihatan amat bersungguh-sungguh dalam proses pembakaran semangat ini bagi menjamin misi mereka tercapai dan kiblat mereka terus dituju.

Dasar PR yang setebal 31 muka surat yang mengandung 4 bahagian sarat mengandung dengan kompilasi isu-isu yang menghangatkan suasana politik tanahair sejak era kelahiran gerakan reformasi. Tiada “exitement” terbaharu melainkan susunan perkataan dan pengkategorian agar ianya mudah difahami. Semuanya digalas dari impian lama untuk merintis jalan merampas Puterjaya yang sekian lama tidak kesampaian. Menyusuri jejak ke Taiwan bagi merealisasi impian 916, gagal dan muslihat Bujet 2010 di parlimen juga tewas. Apakah “Gagasan Sistem Dua Parti merupakan pertanda despirasi bagi mencapai matlamat ke Puterajaya?

“Bermuafakat Dalam Perbezaan” bagaikan menjadi tema Konvensyen PR yang menjadi pra syarat mengujudkan Sistem Dua Parti. Tema ini adalah intipati PR untuk memenuhi idaman menggantikan Kerajaan Barisan Nasional menjelang PRU13. Walaupun tema ini hanya 3 perkataan mudah, namun ianya cukup bertenaga untuk menafikan sesetengah isu pokok yang menjadi tunjang ideologi kepada perjuangan parti-parti dalam PR khasnya prinsip PAS dan DAP.

“Bagi PAS tidak semua haiwan yang belakangnya menghadap langit boleh dihalalkan”. Bagi DAP menerima dan menghormati “hudud” adalah memaksakan “ketakutan” yang mengancam dan menebal di kalangan penyokong DAP. Bagi PKR, terutama yang menganuti fahaman strategist parti, Tian Chua, PAS harus dibiarkan mensesasaikan dan memperjuangkan “hudud” asalkan amalan yang selaras dengannya tidak direalisasikan atau dipraktikan. Bagi majoriti Rakyat Malaysia malah masyarakat dunia, penafian idealisma sesebuah parti siasah samalah dengan “membohongi diri sendiri”.

Menafikan “idealisama sesebuah parti dalam Pakatan Rakyat” hanyalah satu strategi “matlamat menghalalkan cara”. Ianya tidak lebih dari tindakan “superficial” yang berusaha menyembunyikan masalah pokok di bawah timbunan permaidani, mengabui mata rakyat agar terus menjadi penyokong akur dalam kealpaan. Mana mungkin “perbezaan idealisma dapat diperguna membina foundasi yang kukuh” oleh itu tema konvensyen PR "Bermuafakat dalam perbezaan" tidak lebih dari retorik tulin yang diselaputi pesona dan keraguan.

Apakah rakyat Malaysia menerima “bulan di dada Karpal Singh” adalah satu hakikat dan kebenaran? Apakah sudah terukir dan terpahat nama Karpal Singh di sanubari setiap ahli PAS? Apakah kejayaan DSAI menyatukan tiga parti dalam Pakatan Rakyat merupakan kejayaan DSAI menyatukan semua rakyat Malaysia yang majmuk ini? Atau apakah benar penyatuan tiga parti dalam PR wujud pada hakikat yang sebenar-benarnya? Apakah PR bersungguh-sungguh mengelakkan diri dari politik perkauman sempit lalu menyelar Barisan Nasional sebagai Parti yang mengamalkan perkauman? Jawapan yang sejujurnya kepada persoalan inilah yang yang menjadi penentu utama samada resolusi Konvensyen PR adalah retorik politik semata-mata.

Apakah pula sistem Dua Parti itu bererti Kerajaan Perkongsian antara BN dengan PR? Apakah ianya Perkongsian parti-parti dalam PR? Kenapa dua Parti parti mana yang tersingkir?. Melihat “temtasi” dan aoura gerakan PR, perkongsian dengan BN jauh sekali dari matlamat mereka. Apa yang mereka harapkan ialah PRU13 harus dimenangi dan selepas itu impian melihat “katak-katak emas” berpusu-pusu menyeberangi bahtera mereka menjadi realiti tanpa perlu menjejaki mereka di Taiwan. “Soal idealisma parti”, masa itu bolehlah dilupakan dan dianggap tidal lagi relevent. Bukankah ini impian yang liar?

Transformasi yang dimekarkan selepas peralihan kuasa kerajaan dari Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi ke DS Mohd Najib bin Tun Razak telah berjaya memadamkan ketakutan kepada “bayang-bayang PRU12”. Tsumani politik yang ditiupkan Lim Kit Siang dalam politik Malaysia sudah ditenangkan. Konsep 1Malaysia sudah mematikan konsep “Malaysian Malaysia” yang didendangkan PR. KPI-Key Performance Index dan NKRA-Bidang Keberhasilan Utama Negara telah berjaya menghidupkan semangat juang dan keyakinan rakyat Malaysia bahwa mentari mula terbit di ufuk timur.

Pendekatan Najib yang mesra rakyat, sederhana dan mengutamakan pencapain adalah jelmaan dari seruan “mendengar degup jantung 27 rakyat Malaysia”: Golongan remaja yang berpendidikan sudah mula memahami erti “retorik politik”. Bukanlah kerana Kursus Bina Semangat melalui program BTN, tetapi mereka adalah golongan dinamis. Bukanlah mereka mendambakan perubahan sekadar untuk berubah. Tetapi mereka mendambakan perubahan ke arah yang positif dan realistik. Mereka adalah pelapis dan pewaris yang mengutamakan soal pembinaan ideologi yang kukuh dalam mencapai aspirasi negara yang cemerlang akan datang. “Critical success factors”nya adalah dari tindakan dan keputusan mereka hari ini.

Siapa di antara kita yang lupa mengenai Rundingan Kem David yang ditaja Amerika dan kuasa-kuasa besar dunia. Rundingan itu adalah mengenai keamanan dan Pelan Damai di Asia Barat khasnya di antara Palestine dengan Israel yang berusaha mengenepikan dan TIDAK menyentuh “masalah pokok”, Baitul Makdis, Masjid Al-Aqsa dan bumi Palestine yang di rampas Isreal?. Apakah kita menafikan kegagalan perundingan demi perundingan di mana Negara Mesir menjadi perantara dan disertai kuasa-kuasa besar dunia adalah berpunca dari penafian masalah pokok ini? Oleh itu apakah tema “Bermuafakat Dalam Perbezaan” yang melaungkan System Dua Parti itu satu gagasan yang berjaya? Atau memangnya berjaya tetapi hanya pada hari Konvensyen itu sahaja?. Atau ketika pagi hening, kemilau embun menitik dan akan hilang bila mentari mula memancar?. Allahuwallam.


RELATED:-

Tuesday, December 29, 2009

Tropical Yuletide at national level Xmas open house


Revellers got to experience fake snow at the national-level Christmas open house at Padang Merdeka in Kota Kinabalu on Tuesday. - 29 December, 2009

Sabah Yang Di Pertua Negeri Tun Ahmadshah placing a star on top a Christmas tree during the national-level Christmas open house at the Padang Merdeka in Kota Kinabalu. Looking on are Najib, Musa and Dr Rais.


 Christmas 1 Malaysia di Padang Bandaran Kota Kinabalu, Sabah.
ham Yau Kong
"Cina nyayi lagu Malayu,India nyayi lagu Cina,Malay nyayi lagu India....mana ada lagi negara lain yang begitu KONGSI hidupan?? Itu lah SATU MALAYSIA ...."

“Let us always keep in mind such values as Christmas should be more than just having a good time,” Najib More


Serahkan Jawatan MB Kepada Anuar Tan


Pengerusi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali hari ini mengalu-alukan Datuk Nik Aziz Nik Mat menyerahkan jawatan Menteri Besar kepada Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Anuar Tan.

Ahli Parlimen Pasir Mas itu berkata, jika Mursyidul Am Pas itu benar-benar ikhlas terhadap kenyataannya dan bukan hanya gimik politik, beliau seharusnya meletakkan jawatan dan memberi laluan kepada Anuar.[Selanjutnya]

Related Stories:
1. Pisahkan Keluarga Dengan Pentadbiran-Husam
2. Utamakan Keluarga atau Kerajaan?
3. Blog: Nik Azizi Mahu Gugurkan Dua Setiausaha

Setiausaha Akhbar Dan Setiausaha Politik Nik Aziz Letak Jawatan


(Gambar: Nik Aziz dalam sidang medianya petang ini. Di kiri dan kanan beliau adalah Datuk Mohamad Daud-ketua dewan Ulama megeri dan Nik Amar - Timbalan Pesuruhjaya III)-Harakah

Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mengesahkan setiausaha politiknya, Annual Bakhri Haron dan setiausaha akhbar beliau, Mohd Saiba Yaakub, telah meletakkan jawatan kerana masing-masing tamat tempoh kontrak dan bukannya kerana diberhentikan atas sebab tertentu ekoran kemelut politik dalaman Pas sejak kebelakangan ini.

Menurutnya kedua-dua jawatan itu adalah jawatan politik dan boleh diganti bila-bila masa dengan orang lain apabila sampai tempohnya.

"Saya boleh mengesahkan Annual Bakhri sudahpun menyerahkan surat peletakan jawatannya dan saya baru menerima pagi ini, begitu juga dengan Saiba," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Harian Pas Kelantan di sini hari ini. Selanjutnya

RELATED STRORIES:....
1. TGNA Serahkan Jawatan MB kepada Anuar Tan?
2. TGNA nafi Husam letak-jawatan dan dua pegawainya dipecat
3. Blog: Nik Aziz Mahu Gugurkan Dua Setiausaha.

Monday, December 28, 2009

HAK DEMOKRASI: Gambar yang mana satu pilihan anda?


Gambar A

Gambar B

Gambar C

gambar D

Gambar E
RELATED..

MESSAGE UNTUK RAKYAT MALAYSIA: SEBUAH PENGHARGAAN KEPADA DEMOKRASI OLEH PAKATAN RAKYAT CLAN..


Berpadu dulu lepas itu berubah jadi ghost buster baru ada berkat bila tiga tinggal dua sebab "Whisper"  yang satu lagi disingkir. Siapa ghost sehingga tinggal 2 parti untuk mencapai angan-angan membentuk Kerajaan Sistem Dua Parti!

Salam

Buah kuinin enak rasanya
Mari tengok kereta Limo
Dulu kini dan selamanya
Kera Umngok asyik berdemo
Kutip sabut salai kelapanya
Berok masuk BTN kursus
Umngok reput dari kepalanya
Umngok busuk sampai ke usus
bukti badut2 penyamar ahli PAS:

- tiada sekor pun berkopiah.
- tiada sekor pun berbaju melayu.
- tiada sekor pun bertopi PAS.
- tiada sekor pun membawa bendera PAS.
- tak nampak pun logo PAS kat semua banner2.
- pakai kertas manila jak.hahahaa
- banyak ekor malu tunjuk muka.
- hanya sekor muka mcm biawak.
- Macam sial jak mamat semua tu.hahaha

Ini demo ada permit ke tak ni?.
Mana FRU, POLIS2 yang berbangga dengan watercanon?.
Ni lah demo tajaan UMNO ngok. lawaklah demo nie. hahahahKOMEN:
"Bila mereka berada dalam bahtera yang sesak dengan predator yang ganas, lapar dan kehausan darah, maka "kopiah" pun berterbangan. Masa itu,  "hahahaah" dipenghujung message di atas sesuai jadi lagu". Mcm kisah pelayaran Nabi Noh (a.s). Nak tunggu "Bulan Gerhana Penuh" kee dalam Pakatan?

RELATED....
PAS Perlu Merdeka Dari Pakatan Rakyat

Kumpulan Desak PAS Tinggal Pakatan Pembangkang Bukan Anggota Parti, Kata Salahuddin: Bagaimana hak demokrasi mereka?Ketua Kumpulan ini mendakwa sebagai ahli PAS. Apakah dia menghadapi hukuman "pecat" jika didapati keahliannya benar? Bagimana dengan kebenaran memorendum mereka?

PAS menafikan bahawa kumpulan yang menggelarkan diri sebagai Gerakan Penyokong dan Pengundi PAS Selangor (GPPPS) adalah anggota parti itu. Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata kumpulan berkenaan tidak wujud dalam parti, sebalik ditubuhkan bertujuan untuk memfitnah parti tersebut.[selanjutnya]

Sebelumpun  GPPPS ini melakukan demonstrasi, ramai pihak yang sedia maklum mengenai rancangan itu. .Malah pemimpin PAS sendiri awal-awal lagi menyarankan supaya Hasan Ali jangan terima-memorandum itu supaya mengelak ahli-ahli kumpulan GPPPS tidak merasa diberi perhatian atau merasa menang di peringkat permulaan. Soalnya, kenapa PAS tidak saja mendepani GPPPS ini bagi mempastikan "kebenaran" samada mereka ahli PAS atau penyokong PAS atau kumpulan yang ditaja lawan? Memanglah kumpulan GPPPS ini tidak wujud tetapi bagaimana dengan ahli-ahlinya, apakah status keahlian mereka dalam konteks parti siasah? Apakah mereka tidak berhak bersuara tanpa keahlian itu?

Agaknya GPPPS ini sengaja tidak dilayan supaya lawan dapat dicemuh dengan pelbagai tuduhan dan kecaman seperti mengatakan UMNO sudah tua dan nyayok bersandiwara dan pelbagai lagi sehingga pemimpin tega mengeluarkan perkataan dan "bahasa ibunda" a.ka. bahasa mencaci mereka. Mungkin ada pihak yang meroyan kerana kehilangan "kuasa"!

Sebaiknya kumpulan itu tidak dihalang PAS atau oleh Pakatan Rakyat, yang asasnya lebih cenderung berdemo, sebagai tanda bahawa mereka lebih terbuka, dan bersedia mendengar suara rakyat kendatipun  bilangannya hanyalah 21 orang. Sudah pasti kredit akan menyebelahi PAS kerana mereka bertindak lebih terbuka dan dapat menunjukkan ketinggian sikap lebih menjunjung asas demokrasi., jika GPPPS itu dilayan dengan lebih professional.

Sebenarnya, demi meletakkan hak-hak kebebasan bersuara dalam sistem demokrasi, di tempatnya rakyat biasa tanpa mengira anutan parti atau tanpa parti sekalipun perlu diberikan hak dan kebebasan  menyampaikan memorendum, menyuarakan kehendak  mereka, kumpulan mereka, asalkan mereka tidak bersikap ganas, menyentuh hal-hal yang sensitif, mendatangkan kerugian dan kemudaratan kepada negara atau melakukan jenayah..


 Dapatkah gambar ini "refresh" ingatan anda mengenai krisis Hassan Ali-Ronnie Liew?. Bagaimapula kes Hassan Ali dengan SELCAT?

Sebenarnya isu yang merka bawa BUKANLAH isu yang baru. Pemimpin-pemimpin PAS dan PR sendiri  sebelum ini pernah menyuarakan ketidak puasan hati mereka terhadap cara "governing" Kerajaan Selangor masakini. Ramai yang maklum  tentang YB. Dr. Hassan Ali  yang baru saja dihadapkan ke Badan Displin partinya kerana menyuarakan ketidak puasan hati terhadap cara  kerajaan Selangor diurus tadbir. YB. Zulkifli Nordin pernah menyanggah dengan tegas tindak-tanduk yang bercanggah dengan prinsip perjuangannya dan Islam. barangkali dengan menyebut krisis Hassan Ali-Ronnie Liew dan Krisis Zulkili Nordin-Sivarasa, akan dapat "refreh" ingatan anda.

Apakah GPPPS tiada hak demokrasi?  Apakah ketua kumpulan itu yang mengaku sebagai ahli PAS Gombak adalah ahli palsu?. Jika benar ahli-ahli GPPPS yang berdemo itu terbukti ahli-ahli PAS, apa kah pimpinan PAS akan memecat mereka dari Parti? Fikir-fikirkanlah.

-noreen PJ-

Sunday, December 27, 2009

JOKE RPK: HI DUDE!


Pic: RPK manipulated. Dia dikatakan berada di London dan hidup mewah!.

Hi Dude.. gambar ini bukanlah gambar terkini Raja Petra Kamaruddin. Tetapi sesuai dengan imejnya yang dianggap sebagai orang buruan. Saya kataan "dianggap sebagai orang buruan" kerana dia sebenarnya bukanlah manusia yang "sedang diburu" seperti memburu haiwan. Dia bebas dan masih memiliki hak kebebasan...

Jika dikatakan dia hidup mewah di London, rakyat Malaysia harus besyukur,!! sekurang-kurangnya dia tidak mengemis atau melacur di perantauan. Pelik memang pelik, kerana dia sekejap di London Sekejab di Brisbane. Sekejap ada sekejap takde..macam Chokolate Chipmore!.

Cuma RPK pengecut kerana tidak berani menghadapi trial di Malaysia. Agaknya dia ada undang-undang sendiri. Bukankah dia aktivist yang besedia untuk duduk di penjara demi keadilan?

Dia adalah pengedali blog "Malaysia Today" dan tidak menulis mengenai Malaysia hari ini, sebaliknya dia menulis mengenai Malaysia yesterday, long time ago dan Malaysia Tommorrow menyebabkan dia melanggar adab "Malaysia Today atau hari ini" ? he he

RPK..Hi dude.. Didn't you miss the Sambal Belacan in Malaysia? Anyway have you paid your due to a Uni Professor who sued you for a defarmation last time? So long dude.Take care..
-noreen PJ-

RELATED-----
1. Raja Petra Boleh Kena Akta Imigresen
2. GAP Sahkan Kalimullah Jaga Raja petra Di London

Presiden Ghana sanggup tolak hadiah Krismas takut rasuah


Presiden Ghana, John Atta Mills

ACCRA: Presiden Ghana, John Atta Mills enggan menerima sebarang hadiah yang biasa diberi ketika sambutan Krismas tahun ini kerana gusar ia adalah cubaan merasuah beliau, kata jurucakap kerajaan. Di Ghana, adalah menjadi kebiasaan bagi seseorang atau ahli perniagaan memberi hadiah dalam bentuk hamper kepada rakan dan kenalan dalam kerajaan ketika sambutan atau musim perayaan tertentu.


Akan adakah Cek seperti ini menjalang pesta menyambut 1 Januari, 2010?
 
INIPUN SATU PERKARA YANG PERLU KITA BANDING BANDING DENGAN PEEL  PEMIMPIN, "UDANG RIMAU" ,  "KETAM BATU" DAN PENGHUNI NEGARA KITA....Selanjutnya

Banding Banding Dulu.


Gagasan System Kerajaan Dua Parti:  Ramai yang masih tidak faham namun tidak kurang yang sekadar mengiakannya.

Perumpamaan Melayu menyebut "Periuk Mengusik Belanga kerana buntut belanga hitam" dan "si ketam mentertawakan si udang kerana kulit si udang menjadi merah saga bila direbus". Oleh kerana keterlaluan "perang usik mengusik" ini, terkadang, belakulah sikap "kentut dibasuh tetapi berak tidak". Kesilapan sekecil zarah di perbesar besarkan sebesar gajah dan kesilapan besar disapu ke bawah "carpet".

Pembangkang mengatakan bahawa "Sistem Kerajaan dua parti adalah satu paradigma baru dalam politik Malaysia yang berpotensi dan ideal untuk diamalkan di Malaysia. Bila diselami gagasasn PR ini, kita akan temui bahawa gagasan kerajaan system dua parti itu hanyalah "among" parti-parti dalam Pakatan Rakyat yang TIDAK bersaing atau berlawanan sesama mereka merebut taktha kerajaan. Retorik? Tak perlulah kita tanya kerana retorik ada amalan biasa parti-parti politik di Malaysia. Kadang-kadang "Bukan Sekadar Retorik" itulah sebenar benarnya "retorik tulin". Lihat saja janji 916 dan koridor kiri kanan dan timur barat!!. Apa yang menjadi kenyataan ialah 999 di Perak Darul Redzwan, berita menyayat hati Kg Buah Pala, Pulau Pinang dan mengheret kepala lembu berkaitan dengan isu kuil di seksyen 22 di Selangor dan banyak lagi peristiwa yang tergelincir dari norma politik tanah air..

BN dan PR ada dua komponen parti yang bersaing dan berlawan merebut taktha pemerintahan. Jika dilihat dalam kontek definasi yang konvensional, dua komponen parti inilah yang memenuhi kreteria membentuk Kerajaan Sistem Dua Parti kerana mereka sering bersaing dan sering berlawanan. Lebih dari itu mereka mempunyai displin whip masing-masing yang saling bersaing, saling bertentangan.

Tuan Guru Nik Azizi Nik Mat mengatakan "sangat jijik menghampiri UMNO". DSAI mengatakan bahawa lawannya melakukan "kerja musuh jahat, celaka dan sial. Lawan habis-habisan" Dari penyataan ini, jelasah bahawa Kerajaan Sistem Dua Parti yang dikatakan sebagai langkah besar Pakatan Rakyat itu hanyalah antara meraka dan tidak lebih dari gagasan yang "dibesar-besarkan". Pakatan Rakyat adalah gabungan 3 parti, PAS, PKR dan DAP. Jika Kerajaan Sistem Dua Parti diperjuangkan PR, manakah satu di antara 3 parti ini yang akan disingkir atau tersingkir?.

Kita banding banding dulu. Kata Periuk PR, belanga BN Rasuah. Samada kecil atau besar, rasuah tetap rasuah.. Kata Periuk PKR, Belanga BN melakukan rasuah PKFZ dan ada black magic mengupayakan "Engin Jet Pejuang TUDM terbang sendiri ke Argentina!!!!" dan etc etc.

Kata belangan BN, TGNA batal naik haji kerana kedapatan "ekornya" dan menantunya terpaksa meletak jawatan dari PMBK setelah menerima desakan demi desakan dari pelbagai sudut kerana 'rasuah". Tambah belanga BN ini, YB DAP di Selangor pakai peruntukkan ADUNnya seperti menggunakan wang dalam poketnya sambil mengira komisyen.untuk DAP dan etc etc.

Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negara ini, kita patut merasa bimbang akan penyusupan anasir-anasir asing dan survetif ke kancah pertembungan politik dalam negara kita. DSAI dalam Konvenyen PR 19 Dec ada menyebut mengenai peranan 20 consultant, terutamanya syarikat Yahudi, APCO dalam gagasan 1Malaysia. Namun Satu Malaysia tahu dan maklum mengenai hubungan erat DSAI dengan pemimpin-pemimpin Yahudi Amerika, ahli-ahli korporat Yahudi malah dengan Badan Badan dan Oganisasi Inter-Faith di luar negara yang ditentang PAS. Terakini pembongkaraan anasir asing yang menuduh mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad membazirkan RM200 billion dana negara. Kenapa kini dan tidak semasa kempen PRU12? Kenapa anasir asing lebih tahu Tun membazir?

Banyak perkara yang perlu dibanding banding. Namun di sini terakhir yang nak saya banding banding ialah kemakmuran rakyat dan pembangunan. Adakah Rakyat Negeri Kelantan (di Kelantan) yang di Perintah PR-PAS, lebih makmur berbanding dengan rakyat negeri jirannya seperti Terangganu dan Pahang? Adakah Perak selepas PRU12 di bawah PR lebih maju dan membangun dengan lebih pesat berbanding sebelum dan setelah BN mengambil alih pemerintahan negeri itu?. Adakah pacuan ekonomi Selangor dan kemakmuran rakyatnya lebih ligat kini di bawah PR berbanding sebelumnya? Dan yang terakhir kita perlu bandingkan ialah adakah semangat perpaduan yang menjadi kekuatan negara ini semakin kukuh selepas PRU12 berbanding sebelumnya atau anxiety rakyat semakin meningkat?

At the end of the day, semua tahu, dunia tahu, matlamat sebuah parti politik atau badan siasah ialah "kuasa". Yang membezannya hanyalah siapa yang "rakus" dan siapa yang menjadi teknokrat yang meletakkan kepenting nasional dari pangkat, harta dan kuasa semata-mata. Banding bandinglah dan fikir fikirkanlah.

Selamat menyambut tahun 2010.

-noreen PJ-
RELATED....
1. Inilah-negeri-di-bawah-pakatan-rakyat.
2. Worth comparing This SEXcallency with CSL and Elly Wong!!
3. Angin-politik-darul-aman.
4. Guan Eng , Lim Kt Siang Cuba Tutup Penyelewengan dan salaguna kuasa