Translate

Sunday, November 4, 2012

Najib VS Hadi di Pekan.

 Najib vs   Hadi
Presiden PAS,  Dato Haji Hadi Awang  telahpun menyatakan hasratnya untuk bertanding merebut kerusi MP Pekan menjelang PRU13.

Kawasan MP Pekan adalah kawasan yang disandang oleh DS Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Sebagai Presiden PAS, sudah pasti Haji Hadi mempunyai kuasa pemutus untuk merealisasikan hasratnya. Hanya Allah SWT saya yang mempu menentukannya.

Bagi golongan Anwarinas dan Parasit PAS dalam PAS, sudah pasti hasrat Haji Hadi itu mereka sambut dengan girang. Mereka tahu dan faham bahawa Haji Hadi merupakan ketua kelompok yang lebih condong kepada golongan ulamak dan sepasukan dengan Mantan Timbalan Presiden, Ustaz Nasaruddin Mat Isa. Haji Hadi dan Nasaruddin pernah menjadi kontroversi berkait dengan isu "Kerajaan Perpaduan".

Tentunya DAP kini tersenyum simpul. Haji Hadi telah menyatakan sesuatu yang selama ini DAP tunggu-tunggu. Mereka meragui Kumpulan Haji Hadi akan menentang dan belot kepada perjuangan Pakatan Rakyat setelah melihat transformasi Najib yang ternyata berjaya merobah kekuatan UMNO dan Barisan Nasional.  Malah Najib telah mencipta landskap politik baru dalam negara dan telah mampu meredakan Tsunami politik yang melanda dengan ganas semasa PRU12.

Sekurang-kurangnya bagi Haji Hadi, DAP perlu perlu yakin bahawa mantan "ketua kumpulan" Kerajaan Perpaduan yang sering menghantui keutuhan pakatan politik mereka kini sudah sanggup menentang Perdana Menteri di kawasan kubu kuatnya, padang permainannya.

Apakah benar Haji Hadi ikhlas menunaikan hasratnya menentang Najib di Pekan atau sekadar gimmik politik? Apakah penyataan Haji ini sekadar "please" DAP atau menyenangkan hati DAP? 

Datuk Abdul Rahman Dahlan, MP Kota Belud dan Setiausaha BN Sabah, ketika ditanya mengenai hasrat Haji Hadi bertanding di kawasan MP Pekan menyatakan - "why would he prefer to retire wt humiliating defeat?". Maksudnya "Kenapa Haji Hadi memilih untuk bersara politik dengan kekalahan yang memalukan?"

Sebagai rekod, dalam PRU12, Kawasan MP Pekan telah dimenangi oleh DS Najib dengan majoriti 26,464 berbanding 22,922 semasa PRU11. Bernakna meningkat hampir empat ribu.

P.85 PEKAN-Pahang: Jumlah Pengundi: 58,217
Peratusan Kaum: M: 92.96% C: 2.88% I: 0.91% L: 3.25%

1. Datuk Seri Najib Tun Razak (BN) (36,262)
2. Khairul Anuar Ahmad Zainudin (PKR) (9,798) Majoriti: 26,464
Jumlah undi: 47,321
Peratus mengundi: 81.28%
Undi rosak: 1,261Penyandang: Datuk Seri Najib Tun Razak (BN)
(Majoriti: 22,922 undi)


Hasrat Haji Hadi untuk bertanding MP Pekan turut direstui Mursyidur Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat. Ini bermakna halangan kepada hasrat Haji Hadi sudah nyata "clear" dan tiada melainkan jika penyataan hasratnya sekadar "main-main" atau ada maksud tersirat yang akhirnya dia tidak menunaikannya. Jika ini berlaku bagaimana pihak lain untuk menerima "hasrat" pemimpin seperti Haji Hadi di lain waktu?

Ramai pihak yang sudah mencabar Haji Hadi untuk terus menunaikan hasratnya jika dia benar "anak jantan". Presiden UMNO vs Presuden PAS sudah pasti akan menjadi tumpuan perhatian, bukan sahaja di Malaysia tetapi di peringkat global. 

Presiden PAS tidak perlu gentar dengan rekod kekalahan pembangkang di MP Pekan pada PRU12. Rekod itu satu hakikat dan satu catatan sejarah. Presiden VS Presiden juga satu sejarah dalam politik Malaysia. Jika Haji Hadi menarik diri dari bertanding di MP Pekan, ianya juga akan menjadi catatan sejarah. Sejarah di mana 'hasrat" menjadi satu perkara lelucon dan bahan ketawa umum yang tidak mempunyai apa-apa nilai positif.