Translate

Thursday, January 13, 2011

PKR Sabah Tukar Kepala lagi...

Thamrin Haji Jaini dan Dr. Jeffry Kitingan: Selepas PRK Batu Sapi, Dr. Jeffrey pula yang meninggalkan PKR. Kenapa BUKAN Thamrin sebagai anak jati Sandakan dan Pengerusi Perhubungan PKR, Sabah?

Bila Thamrin Tidak di Calonkan di PRK Parlimen Batu Sapi Sandakan, nyata dengan jelas, sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Sabah yang berasal dan berakar umbi di Sandakan sudah tidak diberi kepercayaan oleh pucuk pimpinan PKR Malaysia. Kecil hati Thamrin hanya dia dan Tuhan sahaja yang tahu.

Sahabat rapat SL yang berjuang dalam PKR sebagai 'tank-tank" secara diam-diam, tanpa mengumumkannya di media, telahpun awal-awal meninggalkan PKR. Katanya kerana "kecewa dengan keputusan pucuk pimpinan PKR yang tidak menghargai SUARA AHLI DAN KEHENDAK BAHAGIAN". Puncanya kerana DSAI tetap berdegil mencalonkan Haji Ansari Abdullah di Parliment Batu Sapi.  Kenapa BUKAN Thamrin sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Sabah dan anak jati Sandakan masa itu yang dicalonkan?.

Adakah "suara rakyat biasa" akan didengar oleh pucuk pimpinan PKR jika mereka sendiri mentah-mentah menolak suara ahli parti dan pemimpin mereka di peringkat Bahagian?

Dr. Jeffrey telah membuat keputusan, entah keputusan yang keberapa, mengubah haluan politik meninggalkan PKR diikuti oleh ramai "tank-tank" dalam PKR meninggalkan parti yang mendapat jolokan Parti Kencing Rakyat masa itu.

Pemimpin KDM telah meninggalkan PKR. Pemimpin suku kaum Bajau-Brunei seperti Awang Ahmad Sah  Datuk Haji Ag Sahari telah juga meninggalkan PKR.

Terkini Thamrin Haji Jaini, sebagai Pengerusi Perhubungan Sabah telah pula digantikan pemimpin baru,  Encik Pajudin Nordin, BUKAN Ketua Bahagian, tetapi didokong oleh kemp tertentu. Ramai pemerhati politik menyatakan bahawa Azmin Ali dan Tn. Haji Ansari Abdullah adalah antara individu di belakang tabir penstrukturan ini.

Kempimpinan Thamrin yang didokong oleh Datuk Kong Hong Ming sudah goyah dalam PKR. Apakah suku Kaum Cina yang diketuai Kong Hong Ming akan meninggalkan PKR...? Apakah Pajudin Nordin dapat menyekat mereka yang meninggalkan PKR kali ini? Apa jadi dengan Datuk Kalakau Untol yang kini kehilangan pemimpin KDM dalam PKR? Adakah Kalakau selesa dalam PKR atau semakin kepanasan?

Penstrukturan ini menampakkan lagi "Sistem Kuku Besi"  yang diamalkan pucuk kepimpinan PKR. Jika beberapa ketika yang lalu 30 Pemimpin suku kaum bumiputera KDM meninggalkan PKR dan dikuti beberapa pengikut suku kaum Brunei dan Bajau yang sehaluan dengan Ahmad Sah, apakah pandangan pucuk pimpinan PKR Pusat terhadap pemimpin dan rakyat Bumiputera Sabah? Thamrin dari Bumiputera suku Kaum Suluk dilucutkan jawatannya sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Sabah. 

Apakah Baru Bian sebagai pemimpin bumiputera Sarawak tidak akan diperlaku seperti  pemimpin bumiputera Sabah oleh pucuk pemimpin PKR pusat?  PKR..Janganlah jadi Parti Kepimpinan Rakus-PKR.

RELATED
-Alamak! PKR Sabah Tukar Kepala Lagi..
-Perpecahan inilah Yang PKR Akan Bawa Ke Sarawak.