Translate

Thursday, October 29, 2009

DEMOKRASI ATAU NO TEARS NO GOODBYE?


“saya telahpun membakar jambatan saya..."I can always do something else."-Jeffrey


Tiada niat saya untuk memperkecil kepimpinan mana-mana individu, Niat saya hanyalah ingin mengetengahkan demokrasi yang dilaung-lalungkan sesetengah pemimpin tetapi dibunuh dengan zalim kerana kuasa dan mandate ada di tangannya. Suara cabang-cabang/bahagian-bahagian sudah tidak dihiraukan dan dihormati.

DSAI, deFacto  Leader PR, mengguanakan segenap liang lingkup kuasanya membunuh demokrasi yang dilaung-laungkannya.; tetapi bila yang dibunuhnya tak mati maka memujuk rayulah DSAI.

DR. Jeffrey Kitingan dan Christina Liew @ Oi Liew Jin, dua pemimpin senior PKR Sabah, yang dikatakan mendapat sokongan 18 dari 25 Cabang /Bahagian PKR Sabah yang mencadangkan Jeffrey menjadi Pengerusi Perhubungan PKR Sabah telah diketepikan tanpa perundingan awal. Dan Kini mood bahagian-bahagian ini muram dan bakal memberontak malah mereka "menghentak meja".

DSAI memujuk dan mambujuk Jeffrey supaya terus bertuankannya  sambil menawarkan plan damai. Namun Jeffrey yang sudah "cedera" dan popular dengan tindakan “tiada pusingan u” tidak lagi berpaling. Lalu, Anwar hantar bekas pemimpin SUPP, Micheal Bong, dari Sarawak ke Kota Kinabalu untuk memujuk Jeffrey dan menawarkan plan damai, namun Jeffrey membalasnya dengan “pulang paku buah keras’. Jeffrey mengatakan bahawa “saya telahpun membakar jambatan saya”…” . “I may decide sooner before the three months end,” ...."I can always do something else." . Merujuk kepada tindakannya ”bercuti-cuti politik” sehingga pertengahan Januari tahun depan.

DSAI juga cuba menghubungi Jeffrey melalui telefon tetapi gagal. Jeffrey tidak menjawabnya . Dia sekadar memberi jawaban sinis, “law battery” dan lupa charge. Bagai  "skel low batt" bila dihubungi oleh mereka yang tidak dikehendaki". Tetapi dengan tegas Jeffrey mengatakan bahawa “Anwar himself has not been in contact with me for some time,…. “We are no longer going to be used by these people (in Kuala Lumpur) for their own politics.”

Menyentuh mengenai sokongan cabang-cabaf/bahagian-bahagian PKR Sabah yang menyebelahi Jeffrey, Jeffrey mengatakan bahawa “mereka tetap akan bersama saya ke mana saja saya pergi”.

Demokrasikah ini atau "no tears no goobye", seperti datangmu tidak diundang dan pergimu tidak dipersila...?

LAYARI JUGA... .....
http://www.sabahdaily.com/2009/10/jeffrey-quits-as-vp-sabah-pkr-sinking/

PAKEJ UNTUK PAKATAN RAKYAT.


Pakej ini dikatakan adalah kejutan yang bakal dikirim dari Sabah. Ia kemungkinan mengandungi bahan bahan "Harapan Baru Untuk Rakyat Malaysia Di Sabah yang musnah" di Bumi Di Bawah Bayu.

Awal hari ini berita mengenai seorang ADUN Pakatan Rakyat dari PKR meninggalkan parti itu dan bertindak menjadi ahli yang berhormat "Bebas" Mesra Barisan Nasional berlegar di udara Cyber. ADUN Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah meninggalkan parti itu setelah didesak ketuanya, Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim untuk menjawab surat tunjuk sebab. Kandungan surat tunjuk sebab dikaitkan dengan "non performace" yang konon dituduh oleh pihak MB Selangor itu.

Cakap-cakap di luar dan di dunia cyber mengatakan bahawa ADUN Pelabuhan Klang itu mula bertindak sekutu dengan kumpulan Hassan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor yang tidak berpuas hati dengan cara dan style MB Selangor itu "berkerajaan". MB itu juga mendesak supaya ADUN itu meletakkan jawatannya supaya PRK dapat diadakan. Sebenarnya berita mengenai ADUN meninggalkan PKR ini sudah lama diudarakan di dunia cyber. Tetapi ianya hanya bertiup sepoi-sepoi.

Dengan tindakan ADUN Pelabuhan Klang itu keluar dari PKR maka hilanglah hak MB Selangor untuk mengkotak katiknya. PRK pun bukanlah hak MB itu untuk mengadakannya.

Walaupun kemelut ini berlaku dalam rumah Parti KeADILan Rakyat, namun ombak kemelut ini melimpah memenuhi ruang Pakatan Rakyat.

Di Sabah, tindakan Dr. Jeffrey Kitingan dan Christina Liew pasti akan disusuli kejutan. Ada terdengar keluhan bahawa mereka berdua dituduh merancang untuk meninggalkan PKR sebelum ini dan akan bersama "Parti Lain" di Sabah. Namun ini tidak patut menjadi sandaran pucuk pimpinan PKR. Berita sedemikian  mungkin berupa fitnah dan perlu usul perisa. Tetapi kalau semenangnya hanya sekadar mencari alasan maka cukup memadahilah sebagai strategi mengenepikan Jeffrey dan Christina.

Sebagai pemimpin senior dalam PKR Sabah, Jeffrey dan Christina, sudah pasti mempunyai penyokong-penyokong mereka yang merasa tergamam dan terhiris. Ibu Christina terutamanya. Khabarnya mereka sedang giat mengumpul dan membungkus pakej yang bakal dihantar kembali ke pucuk pimpinan PKR Pusat.

Sebagai ahli komponen PR, pakej kepada PKR ini pastinya sarat mengandung dengan serpihan-serpihan harapan untuk rakyat Malaysia di Sabah yang  bakal dikongsi bersama Pakatan Rakyat. Bak kata Jeffrey " kasi balik saja di KL lah".. Kita akan tunggu pakej ini dibuka untuk melihatnya isinya dengan terang dan nyata.

Sungguh tak sangka, rupanya "Harapan Baru Untuk Malaysia" itu rupanya adalah juga "perishable goods"!!!

IKUTI JUGA CERITA INI...
http://warisan2057.blogspot.com/2009/10/adun-pkr-pelabuhan-kelang-istihar-bebas.html
http://www.sabahkini.net/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=2546:pkr-pedalaman-bergolak-bantah-thamrin&catid=37:politik&Itemid=41
http://www.sabahkini.net/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=2544:jeffry-resigns-as-anwar-tries-to-untangle-sabah&catid=37:politik&Itemid=41

PKR Sabah: Apakah kejutan dalam kotak "Hadiah Selamat Tinggal" yang bakal diserahkan


Apakah kejutan dalam kotak "Hadiah Selamat Tinggal" yang bakal diserahkan Dr. Jeffrey dan Christina Liew ini? Adakah ianya hanya kotak kosong seperti janji-janji yang pernah didendangkan kepada mereka? Atau bugkusan ini bererti "Return to Sender"


Telah lebih Sembilan tahun Christina Liew bersama PKR dan tetap setia sehingga nama “Pakatan Rakyat” tercipta walaupun sebenarnya wujud hanya pada nama. Dia telah mengorbankan masa dan hartabendanya kerana sayangnya pada PKR. Cintanya pada PKR mendapat restu ibunya yang tersayang.

Dia pernah bertanding di DUN Luyang menentang Melanie Chia tetapi katanya “saya tidak kalah. Cuma saya belum menang”. Inilah kata-kata "semangat berjuang" Christina yang sukar dilupakan begitu saja. Kegigihanya sebagai wanita kerana berpresidenkan seorang wanita tetap terserlah. Melanie yang menang atas tiket BN sudah lama meninggalkan Barisan Nasional. Tetapi Christina Liew yang belum menang tetap setia kepada PKR. Setianya setia kerana restu ibunya.

Ternyata “Politik is the game of possible” adalah benar. Christina yang setia dengan komitmentnya selama Sembilan tahun tersingkir. Sokongan ke atasnya semasa PRU12 tidak diambil kira. Dia digugurkan sebagai orang no2. PKR Sabah dan digantikan dengan mantan orang kuat LDP yang pernah menentang bossnya, Chong Kah Kiat dan mantan ADUN Tanjung Kapur Kudat yang berhijrah ke DUN Seri Tanjung, Tawau. Seri Tanjung pula dimenangi DAP melalui calonnya Jimmy Wong,

Dalam PRU 12, Christina menentang Dr. Yee Moh Chai seorang yang sudah lama berakar umbi pengaruhnya di kalangan PBS dan pengundi DUN Api-Api. Namun Christina hanya kalah dengan 174 undi. Dia juga sekaligus berhentap di Parliament Kota Kinabalu pada ketika itu menentang gergasi politik dari DAP dan BN yang kuat dalam serba serbi, namun dia hanya kalah 106 undi di tangan DAP. “Saya tidak kalah Cuma saya belum menang”. Barangkali inilah juga alasan Christina selepas PRU12.

Pengaruh dan sokongan ke atas Christina Liew ini semuanya tidak diambil kira oleh PKR Pusat. PKR Pusat tidak perlu risau kerana kawasan ini bakal ditandingi oleh rakan lain dalam Pakatan Rakyat seperti DAP menjelang PRU13. Pengorbanan dan perjuangan Christina Liew dengan mudah dilupakan. Bak kata orang tiada PKR, ada DAP. Apakah atas dasar itu Christina Liew disingkirkan?. Apakah persepsi rakyat diketepikan bulat-bulat?

Dalam politik alasan memang mudah diberikan namun setiap “kejujuran ada harga dan nilai  yang bermaruah  an beretika masih dipandang oleh rakyat” . Jika dasar itu diguna pakai “apakah Jimmy Wong dari DAP-DUN Seri Tanjung akan digugurkan pada PRU13 dan diganti dengan Kong Hong Ming dari PKR?

Rakyat Sabah di kalangan penyokong PKR terutama dari KDM, tidak mudah melupakan pengorbanan Dr. Jeffrey. Road Show seluruh Sabah kebanyakannya atas usaha Jeffrey dan penyokongnya. Malah dia mengalami kemalangan jalanraya yang telah mencederakannya semasa road show ini. Dia terlantar di Hospital dan dilawati abangnya DS Pairin Kitingan. Saya tidak ingat samada Datuk Seri Wan Azizah, Presiden PKR ada melawatnya semasa dia terlantar di hospital.

Impian Jeffrey untuk menjadi Pengerusi Perhubungan Sabah bukanlah rahsia yang tersembunyi. Namun impiannya itu kini berkecai. PKR Pusat telah melantik Encik Ahmad Thamrin Haji Zaini sebagai Pengerusi PKR Sabah menggantikan Azmin Ali.

Ekoran dari itu Jeffrey dan Christina liew telah merasa terkilan. Jeffrey meletakkan semua jawatanya dalam PKR manakala Christina Liew meletakkan Jawatannya sebagai Ahli Majlis Tertinggi PKR Pusat. Apakah ini bukan "amounted to" meninggalkan PKR?

Walaupun Jeffrey dan Christina masih mengekalkan keahliannya dalam PKR, namun setiap yang meneliti dan menilai perkembangan terkini ini pasti membuat kesimpulan bahawa mereka akhirnya akan meninggalkan PKR. Hanya masa yang menentukan.

Perginya nanti Jeffrey dan Christina pasti akan membawa “orang-orang mereka” bersama. Apapun alasan Kong Hong Ming yang mengatakan bahawa peletakkan jawatan Jeffrey dan Christina tidak memberi kesan kepada PKR Sabah, itu hanyalah “alasan politik”. Pengaruh Jeffrey dan Christina dalam PKR sudah teruji dan berakar umbi. Lihatlah nanti, Jeffrey dan Christina pasti melakukan satu kejutan sebagai reaksi terhadap perkembangan politik PKR ini. Malah jika pemergian mereka benar-benar terjadi, ianya pasti merupakan “ombak tsunami” bukan saja kepada PKR malah kepada Pakatan Rakyat. Apakah pengikut mereka berdua dapat disekat dengan mudah oleh Pakatan Rakyat?

Ramai yang melihat bahawa penyingkiran Chrstina Liew adalah “durian runtuh” kepada DAP tetapi penyingkiran Jeffrey adalah kepedihan kepada KDM. Apakah ada tangan-tangan ghaib yang menusun strategi ini demi kelangsungan DAP?. Masihkah anda ingat sikap Jeffrey memberi amaran kepada Teresa Kok supaya tidak mencampuri urusan politik pembangkang di Sabah di ambang PRU12 dulu?

Teka-teki masih bermain di fikiran kita. Ke mana arah Jeffrey dan Christina membawa penyokong mereka. Masihkah mereka mahu sekapal dengan pihak yang menyingkir mereka? Atau mereka bersama penyokong akan menyerahkan “hadiah selamat tinggal”, bukan sahaja kepada PKR tetapi kepada Pakatan Rakyat?

Apakah nanti mereka berkata “wahai rakyat, lihatlah kami yang berjuang dengan seluruh tenaga, masa dan harta benda kami, namun kami disingkir..apakah jaminan bahawa kamu tidak diperlaku seperti kami?”

Wednesday, October 28, 2009

Apa sudah jadi dengan PKR?


Dr. Jeffrey dan Christina Liew. Kedua-duanya masih mengekalkan keahlian dalam PKR.

PKR Sabah menghadapi satu lagi tamparan, dengan ketua bahagian Kota  Kinabalu Christina Liew mengumumkan peletakan jawatan sebagai anggota majlis tertinggi parti hari ini, mengikut jejak naib presiden PKR Datuk Dr Jeffrey Kitingan. Liew, yang telah digantikan bagi jawatan timbalan pengerusi PKR Sabah, berkata bagaimanapun beliau kekal sebagai anggota parti dan mengekalkan jawatan ketua bahagian Kota Kinabalu. "Saya akan menyerahkan surat peletakan jawatan saya kepada presiden parti hari ini," katanya kepada Bernama.


Liew berkata selama ini beliau percaya yang parti itu adalah adil dan telus sehingga pelantikan Datuk Kong Hong Ming sebagai timbalan pengerusi PKR Sabah dan Ahmad Thamrin Jaini sebagai ketua parti yang baru di Sabah. "Ibu saya terpaksa berdepan dengan pandangan serong orang ramai kerana saya telah digantikan (sebagai timbalan pengerusi) atas alasan yang tidak diketahui. "Saya telah bekerja keras selama sembilan tahun untuk mempromosikan PKR Sabah. Oleh kerana parti tidak menghargai sumbangan saya, saya berundur dengan bermaruah sekarang," katanya.

Dr Jeffrey telah meletakkan jawatan sebagai naib presiden PKR, anggota majlis tertinggi dan anggota biro politik, memberikan tamparan hebat kepada cubaan PKR untuk memperkukuhkan parti itu di Sabah. Dr Jeffrey, yang dijangka menghantar surat peletakan jawatan ke ibu pejabat parti menjelang hari ini, akan kekal sebagai anggota biasa parti, menurut bekas pembantu kanannya Kanul Gindol.


Dipercayai majoriti ketua bahagian termasuk Dr Jeffrey sendiri, kecewa dengan keputusan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik Ahmad Thamrin sebagai ketua parti yang baru di Sabah. Ahmad Thamrin, anak kelahiran Sabah dinamakan sebagai ketua PKR negeri yang baru pada hujung minggu lalu selepas ketua-ketua bahagian menyatakan tidak yakin dengan naib presiden PKR Azmin Ali untuk menerajui PKR negeri.

Di TAWAU, Kong berkata beliau terkejut dengan keputusan Dr Jeffrey untuk meletak jawatan sebagai naib presiden parti, menyatakan Dr Jeffrey telah bersetuju dengan keputusan berhubung pelantikan Ahmad Thamrin sebagai pengerusi perhubungan PKR Sabah yang baru. "Saya menghormati keputusan (Dr) Jeffrey meletakan jawatannya sebagai naib presiden PKR, namun tidak bersetuju dengan andaian bahawa pelantikan pengerusi perhubungan PKR Sabah yang baru sebagai tidak mengikut kehendak ketua-ketua cabang (bahagian)," katanya.

Mesyuarat perhubungan PKR Sabah yang diadakan pada 22 Okt lalu di Kota Kinabalu, yang dihadiri semua pemimpin 25 cabang parti dan perhubungan negeri termasuk Dr Jeffrey, bersetuju supaya isu pelantikan pengerusi perhubungan PKR negeri diserah kepada presiden parti, katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan anggota dan ketua cawangan PKR zon Tawau.

"Kita anggap isu pelantikan pengerusi perhubungan PKR negeri dalam mesyuarat malam itu sudah selesai. Jadi keputusan yang dibuat Dr Jeffrey ini memang di luar jangkaan saya. "Sebagai pemimpin berpengalaman, kita harus hormat keputusan mesyuarat rasmi," katanya. Kong bagaimanapun yakin keputusan Dr Jeffrey tidak akan menjejaskan kekuatan parti. BERNAMA

Tuesday, October 27, 2009

Janda tuntut mas kahwin - Pramugari MAS minta rumah banglo, kereta Mercedes Benz C200

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS


AISHAH sepatutnya mendapat sebuah rumah banglo
di kawasan perumahan berhampiran Bandar Utama, Damansara sebagai mas kahwin.SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam menetapkan 21 Mac depan bagi mendengar kes seorang pramugari yang menuntut bekas suaminya, seorang bekas ahli politik bergelar Datuk, menjelaskan tunggakan mas kahwin berupa sebuah banglo dan hadiah pernikahan sebuah kereta Mercedes Benz C200 yang tertangguh sejak empat tahun lalu.Hakim Syarie Abu Bakar Mohd. Daud memutuskan tarikh itu apabila wujud keraguan berhubung bidang kuasa mahkamah dalam mengendalikan kes berkenaan selepas mendapati dokumen pengesahan tempat tinggal plaintif, Aishah Abu Bakar, 33, tidak lengkap.

Aishah yang hadir semalam diwakili peguam syarie, Azmi Mohd. Rais manakala defendan, Datuk Saidi @ Ramli Suari, 55, yang tidak hadir kerana kurang sihat diwakili peguam syarie, Moeis Basri.

Dalam penyata tuntutannya, Aishah yang bekerja dengan Penerbangan Malaysia (MAS) menuntut defendan membeli dan menyerahkan rumah banglo berhampiran Bandar Utama di Damansara secara pemilikan sempurna atau memberikan sejumlah wang yang sama nilai dengan banglo itu.AISHAH terpaksa memfailkan tuntutannya di Mahkamah Syariah bagi mendapatkan mas kahwin yang dijanjikan bekas suami.

Selain itu, defendan juga dituntut supaya membayar tunggakan pemberian Mercedes Benz C200 sebanyak RM144,000 untuk menebus harga belian (jumlah pinjaman) kereta bernombor plat pendaftaran WMY 75 berkenaan. Defendan turut diberi pilihan untuk membayar segala hutang dan ansuran bank ke atas kereta Mercedes Benz sehingga selesai.

Selain itu, plaintif dalam tuntutan yang difailkan pada 31 April 2008 itu juga mahu defendan, bekas Ketua UMNO Bahagian Bandau, Kota Marudu, Sabah menanggung semua kos mahkamah serta sebarang perintah atau relif yang patut dan wajar diputuskan mahkamah.Aishah yang ditemui wartawan berkata, pihaknya tidak berpuas hati apabila mas kahwin iaitu sebuah banglo seperti dijanjikan bekas suaminya dan direkodkan dalam sijil perkahwinan ketika mereka bernikah di London pada 4 Februari 2005 belum ditunaikan.

-KOSMO

JEFFREY MISSION IMPPOSIBLE ENDED?
By: THOMAS LAJINUN
FIRST of all we, a loyal members of PKR would like to congratulates Ahmad Thamrin for being appointed as Sabah State Chief. Well, as per camp J requisition, to have a truly Sabahan to hold the post of State Chief, so the President has granted their request by appointing Ahmad Thamrin. Excellent job Dato' Seri President!

According to PKR's constitution, President has every right to appoint whoever that he/she likes to be the State Chief. So there shouldn't be any doubtful about it, eventhough camp J has claimed that they got 3/4 supports from the Divisional Chiefs. As a party member we should obey with the President decision. If anybody or whoever reluctant to bear the decision made, they are welcome to pull themselves out from PKR in block. 

Read More....... 
1. JEFFREY MISSION IMPPOSIBLE ENDED?  

Monday, October 26, 2009

PENYATAAN LIM KIT SIANG BERSALUT MUSLIHAT?

Apakah Lim Kit Siang sebenarnya tunjang kekuatan Pakatan Rakyat? Atau sekadar tauke laga ayam?

To restore public confidence in Pakatan Rakyat, PR component parties should make a 10 or 20-year commitment to abide by the PR common principles and impose discipline among their leaders to uphold and protect PR image and integrity
- Lim Kit Siang


Apakah maksud tersirat Lim Kit Siang dalam menyatakan syornya seperti tersebut di atas?

LKS sebenarnya meminta supaya ahli-ahli komponen PR berikrar taat setia kepada kemahuannya dan kemahuan DAP. Lebih ketara, penyataan LKS itu ditujukan kepada PAS dan kepimpinannya yang selama ini menampakkan pertentangan dari segi idelogi dengan DAP. LKS tahu benar PKR akan menyebelahinya jika syor ini diketengahkan. Bila ada komitment seperti yang dia syorkan, setidak-tidaknya dia dan DAPnya ada senjata dan alasan supaya PAS patuh kepada tuntutannya dan kemahuan DAP seperti akur janji dalam komitment 10-20 tahun. Jauh di sudut hatinya, dia percaya PKR akan tetap meyebelahinya kerana dalam PKR sudah tumbuh subur tamanan idelogi dan orang DAP di dalamnya.

Syor ini hampir sama dengan syor Israel kepada Hamas dan Fatah di Palestine supaya "restore order" tetapi dalam masa yang sama Israel mengatur strategi untuk menyerang dan membunuh rakyat Palestine dengan sewenang-wenangnya.

Jelas kepada kita bahawa, di saat-saat PAS menghadapi krisis kepimpinan, DAP pula berusaha mengenakan berbagai kondisi kepada kepimpinan PAS supaya melakukan komitmen. Seolah-olah komitmen ini berbau ugutan bahawa jika tiada "komitmen" seperti yang dia syorkan maka jangan mimpi DAP akan menyokong atau menyebelahi pemimpin PAS yang sedang menghadapi krisis kepimpinan.

Akan adakah pemimpin PAS yang akan menyambut syor LKS dan DAP ini semata-mata hendak mempertahankan dan mengekalkan kedudukan atau posisi mereka dalam PAS? Atau menganggap LKS lebih suci dari UMNO?

Penyataan LKS ini tidak lebih dari "menanguk di air yang keruh", mengambil kesempatan pada saat-saat rakan dalam PR mengalami masalah dalaman maka dia mengharap akan sujud padanya meminta bantuan tetapi bantuannya "bersyarat". Syaratnya buat komitmen dengan berikrar 10-20 tahun patuh dan akur pada kehendak PR yang dipandunya bagi menjamin DAP mendapat sokongan PAS dan tetap dekat di hati ahli-ahli PAS sekurang-kurang 10-20 tahun mendatang.

Komitment 10-20 tahun adalah satu muslihat politik yang perlu anda ketahui maksud tersiratnya. Atau sememangnya LKS tidak percaya pada PAS dan kepimpinannya atau sudah mula terhidu bau penolakkan dan penentangan PAS ke atas ideolgi DAP?

noreen

Thamrin ganti Azmin Pengerusi PKR Sabah. Fakta Yang Silap.

Thamrin ganti Azmin Pengerusi PKR Sabah (dari Utusan Malaysia)

KUALA LUMPUR 25 Okt. - Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mengumumkan pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Libaran (Fakta yang silap), Thamrin Zaini sebagai Pengerusi PKR Sabah menggantikan Azmin Ali yang juga naib presiden parti itu.

Perkara itu diumumkan presidennya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail setelah bermesyuarat selama empat jam bersama kepimpinan PKR di ibu pejabat parti itu di Tropicana di sini hari ini. Mesyuarat itu turut memutuskan penubuhan Majlis Integrasi Nasional untuk Sabah dan Sarawak yang antaranya disertai Timbalan Presiden, Dr. Syed Husin Ali dan Naib Presiden, Datuk Dr. Jeffrey Kitingan,-DARI UTUSAN MALAYSIA..

SENJALIZA.

Fakta yang silap ialah: Thamrin Zaini atau nama sebenar Ahmad Thamrin Haji Zaini BUKANlah ADUN Libaran seperti yang dinyatakan dalam Utusan Malaysia dan DUN Libaran sebenarnya tidak wujud di Sabah. Libaran ialah Kawasan Parlimen di Daerah Sandakan, Sabah yang diwakili oleh YB. Datuk Juslie Ajirol. HARAP DISEDARI.

Sunday, October 25, 2009

KETUA PERHUBUNGAN PKR SABAH YANG BARU ADALAH ORANG LAMA.

Dr. Jeffrey tidak dilantik sebagai Ketua Perhubungan PKR Sabah. Apakah masa depannya dalam PKR? Apakah dia akan bertahan? (gambar: Sabahkita..dengan izin)

Azmin Ali pada dasarnya telah menyatakan bahawa perlantikannya sebagai Ketua Perhubungan PKR Sabah adalah bersifat sementara. Sejak awal Dia dijangkakan akan meletakkan jawatan itu dengan sesegera mungkin kerana dia sendiri merasakan bahawa kedudukan itu tidak sesuai dipikulnya. Cuma bila kredibilitinya dicabar dan dipersoal, dia pasti akan melenting dan mempertahakan dirinya sebagai orang politik.

Terkini, Azmin telah mengotakan janjinya. Dia meletakkan jawatan sebagai Ketua Perhubungan Sabah. Cuma uar-uar mengatakan bahawa Dr. Haji Hamzah Amir yang kononnya dinamakan Azmin sebagai bakal penggantinya tidak menepati ramalan awal. Penganalisaan awal juga yang mengatakan bahawa Dr. Jeffrey Kitingan, Naib Presiden PKR Kebangsaan adalah bakal pengganti Azmin, yang disebut-sebut secara meluas, juga diberitakan tidak menjadi kenyataan.

Orang yang menjadi pilihan PKR bagi mengetuai PKR Sabah dikhabarkan oleh sumber terdekat dalam PKR ialah Setiausaha Perhubungan PKR Sabah, Tamrin Haji Zaini manakala Ajis Abdul Hamid diberikan peranan sebagai Ketua Umum PKR Sabah.

Persoalan yang akan timbul ialah, apakah kepimpinan Dr. Jeffrey Kitingan dalam PKR Sabah akan betah. Apakah dia akan bertahan sebagai Naib Presiden PKR Malaysia?. Keputusan PKR melantik Tamrin Haji Zaini, seorang veteran USNO dan Bekas pejuang UMNO, atau orang lama dalam politik Sabah, sebagai Ketua Perhubungan PKR Sabah dapat menjelaskan kepada kita bahawa langkah PKR ialah menjurus dan mensasarkan kerusi-kerusi BN dari Parti UMNO. Apakah PRK akan kehilangan sokongan KDM jika Jeffrey meninggalkan PKR atau ada maksud tersirat dalam penyusunan agenda PKR?