Translate

Saturday, October 18, 2008

TUBUH SURUHANJAYA DI RAJA: BILA MUSANG BERBULU AYAM.

Tidak semestinya musang terus menerus
menang melawan keluarga ayam.
.
Bila politik sudah menjadi hidangan sarapan, makan tengahari, dan makan malam akibatnya perut telah masuk angin rasa kenyang bagai telah menjamu selera di hari raya terbuka hari pertama. Tidurpun bagai dibuai mimpi berada di taman, dengan anak-anak sungai mengalir riang, sedang bidadari dengan bau wangi-wangian memenuhi udara yang cukup nyaman dan mengasyikkan.

Cuma barangkali, bagi orang politik hyper dan sewel pasti akan merasa boring berada di sana kerana bidadari akan tetap enggan memasang poster “undilah saya” atau memasang banner “tubuh suruhanjaya di raja”. Orang politik pasti akan marah dan menghentak meja. Tanpa tak sedar dia menghentak kepala isterinya yang tidur lena di sisinya. Astagfirullah ilaziim.. Teruknya orang politik.

Dalam Kes Video Linggam dulu desakan pernah dilakukan agar satu Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan bagi membersihkan Badan Kehakiman dan sistem judiciari yang lebih terus. Sudahpun tertubuh dan laporan Suruhanjaya telahpun dibuat. Namun kesannya semakin banyak klip video di net yang dimulakan dengan “CORRECT, CORRECT, CORRECT”. Rungutan terhadap Badan Kehakiman tidak juga terhenti. Barangkali inilah yang dikatakan “mulut manis, hati lain-lain” . Maka membuat helahlah si musang. Musng berbulu ayam.

Kalau niat untuk membersihkan nama YAB Dato Seri Najib Tun Razak, bakal Perdana Menteri; maka Suruhanjaya Diraja ditubuh, seperti syor Lim Kit Siang, konon agar Perdana Menteri Malaysia tidak jadi bahan lelucuan dunia, amat ketara di depan mata kita “niatnya adalah lain-lain”. Maaf saya katakan kiranya itulah niatnya, membersihkan nama Najib, itu adalah niat “kura-kura”. Siapa yang mencemar Najib?. Hatta, tiba-tiba orang BN lain yang jadi Perdana Menteri, misalnya Dato Jamluddin Jarjis sekalipun, pasti dicaci dan dikata oleh orang-orang seperti LKS dan cyber troopernya (CT). Mereka tidak akan pernah puas. Barangkali, andainya Lim Guan Eng jadi perdana Menteri barulah LKS an CT bernada lain.

Perkara ini tidak lebih dari helah mereka yang subscribe kepada budaya “musang berbulu ayam” disangka rakan sebaya tetapi sebaliknya pemangsa yang licik. Saya kira lebih tepat niat disebalik kemahuan dan desakan menubuhkan Suruhanjaya Diraja tersembunyi niat dan persoalan “kenapa Najib jadi PM bukan Anwar”. So, sila siasat. Jangan nanti suruhanjaya menjadi "suruhaniayah".
.
Jawaban saya amat ringkas dan padat-"Anwar dan PRnya kalah dalam pilihanraya kerana itulah Anwar tidak jadi Perdana Menteri. Kalau kalah jangan buat-buat menang".
.
Najib tidak terlibat dengan kes Altantuya dan telah bersumpah. LKS tak akan faham makna “sumpah” kerana ketebalan keraguan dihatinya.

Kalau video Linggam masih “korek, korek, korek”, kes Altantuya tetap akan jadi “Mongolia, Monggolia, Monggolia”. Akhir ul kalam tidak banyak berubah. Sebaiknya jangan dipersenda suruhanjaya di Raja dek ketagihan, kecanduan, dan kerakusan politik. Bina maruah, bina bangsa dan tanahair yang merdeka, bermaruah dan bertamadun.

Friday, October 17, 2008

Apakah Salah Malaysia Pada Anwar?

Rakyat Indonesia Anti Malaysia di Indonesia suatu waktu dulu. Apakah mereka dipenasarankan?

Lawatan kerja DSAI ke Indonesia baru-baru ini menampakkan kita bagaimana DSAI mengerjakan Malaysia. Dia mengupas Malaysia menggunakan pisau tumpul dan berjeriji. Malaysia yang menjadi pilihan sebilangan besar rakyat Indonesia untuk mencari peluang ekonomi dengan pekerjaan digambarkan DSAI sebagai “negara pasung” tempat rakyat Indonesia didera dan diekploitasi. Kegembiraan, nikmat hidup yang lebih baik, dan ketinggian keinginan rakyat Indonesia untuk menjadi penduduk tetap Malaysia tidak langsung disentuh. Pendiknya, hanya gambaran yang negatif mengenai rakyat Indonesia yang bekerja di Bumi Malaysia diberikan keutamaan dengan cara mercikkan api kemarahan rakyat Indonesia kepada Kerajaan Malaysia.

Pada hari berikutnya, ternyata rakyat Indonesia di bumi Indonesia tiba-tiba menjadi “penasaran” kerana baranya ditiup DSAI.

Akhbar-akhbar di Indonesia mula menyiarkan rakyat negaranya yang teraniya di Malaysia. Digambarkan kanak-kanak bawah umur dibiarkan menjadi buruh memungut buah kelapa sawit di Malaysia. Digembar-gemburkanlah beberapa pembantu rumah yang didera majikannya. Kesemuanya digambarkan seolah-olah seluruh warga Indonesia mendapat layanan yang tidak berperikemanusiaan di bumi Malaysia. Seolah-olah tindakan tidak berperikemanusiaan oleh segelintir para majikan yang zalim adalah tindakan Malaysia. Seolah-olah Negara Malaysia adalah Negara yang kejam dan zalim terhadap rakyat Indonesia.

Apakah salah Malaysia terhadap DSAI dalam kes ini?. Bukankah semakin hari semakin ramai rakyat Indonesia yang menginginkan untuk bekerja di Negara ini. Kalau boleh mereka memohon untuk diberi kerayaatan Malaysia. Bukankah ini gambaran bahawa mereka lebih senang berada di bumi Malaysia.

Rakyat Indonesia yang ditimpa kemalangan apabila tongkang/boat/kapal yang membawa mereka karam semasa cuba menyusup secara haram ke Malaysia adalah insiden malang yang mampu jadi iktibar. Ini menunjukkan ada segelintir pihak yang menjalankan aktiviti yang menyalahi undang-undang di kedua-dua negara, Malaysia dan Indonesia, yang cuba mengekploitasi rakyat Indonesia. “Ada pembeli maka adalah penjual; ada permintaan maka adalah penawaran”. Tetapi aktiviti ini bukan aktiviti Kerajaan Malaysia. Boat bukan boat rakyat Malaysia.

Amerika, Australia dan England adalah negara-negara yang telah maju. Isu pendatang tanpa izin masih mereka hadapi. Presiden mereka silih berganti namun masalah pendatang tanpa ini berterusan. Apakah dengan DSAI menjadi PM maka negara ini bebas dari pendatang tanpa izin? aApakah pula kata-kata pujian Gus Dur terhadapa DSAI mampu mempengaruhi rakyat Indonesia?

Mudah-mudahan hubungan baik negara dan rakyat kedua negara ini tidak mampu dipenasarankan oleh mana-mana pihak.

Ingat catatan sejarah. Sejarah bilamana batalion tentera elite Indonesia mendarat di Kalabakan Sabah dalam usaha “mengganyang Malaysia”. Setibanya mereka di situ tiada siap yang “ingin berperang dengan mereka” kerana sebenarnya Kalabakan masa itu aman damai. Apa yang berlaku hanyalah gestapo di Indonesia yang diterajui oleh mereka yang berfahaman komunis. Meraka berjaya mempanasarankan tentera elite Indonesia lalu meninggalkan buminya dan akhirnya tidak dapat mempertahankannya kerana mereka di Kalabakan.

Penjelasan Kepada Fitnah Mengenai IMF

Sejak peristiwa mengangkat sumpah ini, janji-janji semakin banyak ditabur tetapi bertebaran. Strategi apa sehingga Tajuk lain Isi lain pada artikal bertajuk di atas? Turut kelihatan Ialah Dato Sei Nazri Azizi dan YB Zaid Ibrahim yang belumpun meletakkan jawatannya sebagai Senator sehingga kini.

Penjelasan Kepada Fitnah Mengenai IMF
http://anwaribrahimblog.com/2008/10/16/penjelasan-kepada-fitnah-mengenai-imf/

Saya melayari blog DSAI kerna tertarik mengenai tajuk "Penjelasan Kepada Fitnah mengenai IMF. Saya juga ingin mengetahui kalau-kalau ada alasan ataupun penjelasan DSAI mengenai hubungan baiknya dengan Barat sehingga dia di sambut dengan lebih terhormat dari seorang Perdana Menteri suatu waktu dulu.

Saya mula menggeleng kepala apabila yang saya temui dalam melayari tajuk besar ini ialah TV PAS yang menerangkan janji DSAI mengambil alih kerajaan Persekutuan...."jangan risau mengenai 16 September (2008), tidak minggu ini , minggu depan, tidak minggu depan minggu yang satu lagi....kita berada di atas landasan...mungkin dua tahun lagi..mungkin sebelum Aidiladha......"

Saya mengambil pendirian bahawa DSAI hanya ingin menggunakan Tajuk Besar ini, tetapi isinya TV PAS. Seakan-akan menguatkan lagi kebenaran kenyataan saya bahawa DSAI "menumpang" kredibiliti YAB. Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat untuk menggoda kepercayaan masyarakat Melayu bagi memperbaiki imejnya yang remuk dan lumat dek pendustaan. Apa tidaknya Tajuk mengenai isu IMF, isi TV PAS.

Ungkapan demi ungkapan DSAI dalam TV PAS terutama mengenai "pengambilalihan Kerajaan Persekutuan" cukup menampakkan degree ketidak yakinan yang tinggi DSAI sendiri dengan apa yang beliau ungkapkan.

Dari seri menepati tajuk posting, saya nyatakan bahawa isi kandungannya benar-benar keluar tajuk namun saya tidak hairan. Sedangkan janjinya lebur, apatah lagi menepati tajuk utamanya. Saya merasa bagai terperangkap dek muslihat tajuk ini.....
Update: 17 Okt.
Baiklah. TQ sebab Video sudah tukar.

Thursday, October 16, 2008

Nik Aziz yakin tubuh kerajaan baru pusat, Pakatan setuju pilih Anwar

Saya yakin bahawa kenyataan dalam artikal ini adalah BUKAN kenyataan Tuan Guru yang sebenarnya dan sepenuhnya. Hanya Tuan Guru yang dapat mengesahkannya.

Bila saya terbaca tulisan bertajuk tersebut di atas yang tersiar di blog DSAI, saya terus saja melihat Harakah Daily Online. memang saya suka membaca Harakah. Saya mula mencari kenyataan seperti tajuk tersebut di atas. Agak terkejut saya kerana tajuk besar seperti ini tidak langsung terdapat dalam Harakah Daily. Beberapa persoalan bermain di kepala saya. Apakah ini pernyataan sebenar Yang Mulia Yang Amat Berhormat Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat?. Saya semakin menjadi "curious". Saya terus melayari beberapa blog yang lebih cenderung menyiarkan penyataan Tuan Guru, namun saya tidak menemui penyataan ini.

Akhirnya saya kembali meneliti dan membaca dengan detail artikal ini dalam blog DSAI. Ianya adalah tulisan Oleh G. MANIMARAN, satu nama yang terlalu asing bagi saya yang sering membaca akhbar tempatan. Akhirnya saya mula meragui seragu ragunya penyataan dalam artikal ini. Saya pasti meragui sesuatu itu adalah hak saya.

Pada hemat saya, setelah sekian lama DSAI berjanji mengenai mengambil alih kerajaan persekutuan, satu janjipun belum pernah dikotakan. Kini DSAI berjanji lagi dan akan mengotakannya pada bulan December, 2008 di ambang Aidil Adha dan menegaskannya sebagai "bukan olok-olok". Namun bagi saya dan bagi rakyat kebanyakan, janji itu tidak lebih dari janji palsu dan janji "terang bulan".

Ramai pemerhati dan para pesimpati terhadap perjuangan PKR, mula melupakan PKR dengan mengatakan bahawa sebenarnya mereka tidak bersetuju dengan pengumuman berulangkali mengenai MP BN Lompat PKR dan tarikh mengambil alih Kerajaan Persekutuan seperti digembar-gembur DSAI. Lebih-lebih lagi apabila janji itu gagal ditunaikan DSAI dan sering berubah-ubah. Kini lebih ramai para professional dan para kader-kader PKR mula meninggalkan PKR. Mereka sebenarnya kecewa kerana mengharapkan PR menjadi "Check and balance" dalam urustadbir negara. Namun mereka kecewa kerana anggapan dan harapan mereka meleset. Saya pernah duduk semeja dengan mereka, kerana itu saya berani berkata demikian dan yang terpenting saya TIDAK berbohong mengenai soal ini.

Saya memberanikan diri bertanya seorang individu yang dianggap sebagai "konsultan" PKR dan seorang lagi bekas AMT PKR samada terdapat 30 + MP BN melompat PR; dia menjawab dengan yakin "sebenarnya tidak ada, mana ada" sambil menadah tangan kosongnya. Katanya lagi, dia pernah menjalankan rundingan dengan Para MP Sabah, namun tiada seorangpun yang berminat melompat ke PR atau PKR. Atas dasar inilah saya yakin dengan sebenar-benarnya yakin bahawa DSAI telah berbohong dan akan berbohong lagi.

Dari itu, di sini saya menyimpulkan bahawa artikal mengenai penyataan Tuan Guru ini adalah satu artikal yang tidak dapat dipercayai dan telah diputarbelitkan. Artikal ini bagi saya adalah merupakan satu muslihat penulis yang hanya berniat mengheret Tuan Guru dalam kancah pendustaan DSAI dan berniat membuat kenyataan yang seolah-olah benar agar rakyat mempercayai DSAI yang selama ini membuat janji palsu. Penulis menggunakan Tuan Guru kerana bagi saya dan umum tahu bahawa Tuan Guru tidak berbohong seperti DSAI.

Saya kira, kiranya posting itu adalah satu kenyataan sebenar Tuan Guru, ianya pasti menjadi tajuk "Muka Depan Harakah" ataupun ditulis oleh mereka yang lebih rapat dan memahami secara dekat akan Tuan Guru. Ini satu "topik besar" dan "Breaking News". Malangnya ia disiarkan dalam Blog DSAI dan di tulis oleh orang yang saya kira hanya taksub dan fanatik PR.

Kiranya ini satu kenyataan yang diputarbelitkan, alangkah tambah malang bagi PKR dan PR dalam membuat keputusan menyalahgunakan "kenyataan" Tuan Guru. Bukankah ini sebagai satu tindakan "desperado" atau terdesak dan bakal menambah kebencian atau memadamkan kepercayaan terhadap agenda DSAI samasekali. Malah mencemar nama baik Tuan Guru, Mursyidul Am PAS yang saya amat hormati.
.
Read more...

Sunday, October 12, 2008

KETUA PEMUDA UMNO; MUKHRIZ GO GO..BERANI BERUBAH

BERANI BERUBAH.
Bakal Ketua Pemuda UMNO Malaysia,
Dato Mukhriz Tun Mahathir

Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir terus mendahului pencalonan Ketua Pemuda Umno dengan memperoleh 27 pencalonan, berbanding saingan terdekatnya, Naib Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin yang mendapat 14 pencalonan sehingga jam 10 malam tadi.
UPDATE
13 OKT, 2008.
Jumalh Pencalonan kelayakan=38 Bahagian.
Mukhriz : Pencalonan = 40

Jerlun, Besut, Kimanis, Alor Star, Cameron Highlands, Kota Melaka, Tasek Gelugor, Bukit Gelugor, Teluk Intan, Pagoh, Pasir Gudang, Kalabakan, Langkawi, Kuantan, Rasah, Jelebu, Jempol, Ipoh Barat, Lipis, Bentong, Tenggara, Padang Rengas, Subang, Kampar, Kota Belud, Tuaran, Permatang Pauh, Bagan, Pokok Sena, Batu Pahat, Padang Serai, Setiawangsa, Simpang Renggam, Kulai, Tebrau, Bakri, Sepanggar, Beaufort, Gombak dan Kuala Selangor.
NOTA:
Kimanis, Kalabakan, Kota Belud, Tuaran, Sepanggar dan Beaufort adalah antara "core" UMNO Sabah.

Khairy : Pencalonan = 19
Machang, Pengkalan Chepa, Ketereh, Silam, Bandar Tun Razak, Bagan Datoh, Beruas, Bachok, Raub, Rompin, Bagan Serai, Gelang Patah, Pontian, Parit Buntar, Kota Kinabalu, Johor Baharu, Bayan Baru, Keningau dan Sepang.

Dr Mohd Khir : Pencalonan = 12
Tumpat, Kapar, Cheras, Taiping, Masjid Tanah, Mersing, Shah Alam, Hulu Langat, Kuala Langat, Nibong Tebal, Sungai Siput dan Kinabatangan.

Zahidi : Pencalonan 1
Padang Besar
NEWS:
Rais: Populariti Mukhriz menunjukkan Pemuda mahu perubahan
....................................................................................................

Penghargaan kepada Chedet atas petikan berikut:-

KHAIRI'S DILEMMA

1. I feel so sad about the plight of Khairi Jamaluddin, one of the candidates for head of UMNO Youth. He says that he is being prevented from meeting UMNO youths. This might result in his losing the race for the much coveted post.

2. I would advise him not to be disheartened. There are so many other ways of influencing Pemuda than meeting with them. I will not enumerate them as he will know how to use these other ways.

3. If I remember correctly he won the post of Deputy Chief of Pemuda without anyone casting any votes. He won it uncontested. Apart from UMNO Youth chief Hishamuddin Hussein who gave other possible candidates a tongue lashing - telling them in no uncertain terms that they must not contest the position because it was reserved for the Prime Minister's son-in-law, others suspected of having ambitions to contest for the post received phone calls from family members of the PM and other influential supporters not to do anything to spoil the ambition of this first time UMNO member with absolutely no track record from winning uncontested.

"PERDANA MENTERI MALAYSIA MENJELANG AIDIL ADHA"

Iklan Kempen Mencegah Demam Denggi "saya sokong" . Tapi Janji Palsu saya bantah.

Yang Berhormat Dato Seri Anwar bin Ibrahim berjanji lagi. Kali ini katanya bukan lagi olok-olok. (jadi yang lepas-lepas itu olok-olok?). Ini ungkapan janji-janji ke berapa ribu kali..sukar dibilang kerana terlalu berkali-kali diulang, diungkit dilaungkan dan sebaginya.

Kali ini dengan formula yang sama yang lapuk, MP BN lompat, DSAI kata December 2008, Dia bakal jadi perdana menteri. BN KONON akan jatuh dan PR naik dan DSAI jadi PM. Jadi barangkali rakyat Malaysia akan "bakal" merayakan Hari Raya Aidil Ahda dengan "Perdana Menteri Malaysia Dato Seri Anwar Bin Ibrahim"!!!!.

Mudah-muahan saya diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan murahkan rezeki. "Saya nanti dapat melihat 'PERUTUSAN AIDIL ADHA SEORANG PERDANA MENTERI" di kaca TV.

Astagfirullah ilaazim. Ini janji ke berapa oiii? Ini Janji Bulan Purnama yang ke berapa?. lebih Istimewa kerana "Janji ini bukan janji olok-olok ok. Janji dulu memang olok-olok. Kali ini bukan olok-olok. Ingat ya, kali ini bukan olok-olok. Dengar baik-baik BUKAN OLOK OLOK. Janji dulu memang olok-olok. Tapi janji kali ini (eja baik-baik) BUKAN OLOK OLOK, December ...Ya December kerajaan Baru, PM baru..". Cuma "memuakkan" Tambah memuakkan lagi bila DSAI menyatakan agar tiada siapa yang mempersoal "kemahuannya". "Don't question my credibility" http://www.malaysiakini.com/news/91107. Saya teringat tulisan Tuan Haji Subky Latif mengenai kerajaan ".....raja Firaun dan Namrud...." yang tidak boleh dikritik dan dipersoal. Andainya inilah kenyataannya, saya khuatir "demokrasi di negara ini akan mati" dibunuh.


Saya pohon kepada Tuan Guru, "Yang Mulia Yang Amat Berhormat Tuan Guru Dato Nik Aziz Nik Mat..Tolonglah nasihatilah orang itu. Jangan sampai dia tergelicir jauh. Lidahnya memang sejak lama dulu tergelincir". Terima kasih.