Translate

Saturday, July 4, 2009

AGROPOLITAN DAN JELAPANG PADI KOTA BELUD - KERJA TRANSFORMER ATAU MIDAS TOUCH.

Gambar dari Blog seliu-liu. Mohon dihalalkan.
Apakah suara mereka seramai lebih kurang 1,000 orang, hanya hembusan di angin lalu. Apahal hanta 550 famili yang mendapat faedah?

SABAH’S LARGEST AGROPOLITAN PROJECT TO BE LAUNCHED IN KB
3rd July, 2009

KOTA BELUD: A total of 550 families in Kota Belud district will benefit from a RM70 million agropolitan project which will start this August, said the state Assistant Minister of Agriculture & Food Industry Datuk Musbah Jamli.

He said the project is based on an 820-acre dairy farm in Pintasan, the raising of cattle on 450 acres of farmland for meat at Kampong Rosok and the planting of rubber on 2,000 acres at the same village. “The project, supported by the federal government, is the largest such pioneer venture in Sabah. “It is hoped that the farmers in Kota Belud will be ready to open their minds as to the benefits of this programme and to make the agriculture sector their main income source,” he told Bernama here yesterday.

Musbah also said the ministry was also actively formulating a strategy for the project which among others, offers courses for dairy farming, meat processing and the processing of compost fertiliser.

“There are a lot of benefits to be reaped if the agricultural works can be implemented,” he added.

From: NEW SABAH TIMES

ULASAN SENJALIZA.......

550 families SAHAJA YANG MENIKMATI di Kota Belud? Menikmati projek yang bernilai RM70,000,000. Ini CUKUP fantastik. Kalau mengikut rasio satu famili mendapat faedah dari nilai projek RM 127,272.73 sahaja.

Soalnya wang berjumlah RM70 juta ini adalah wang rakyat. Jika sekiranya kita menggunakan wang rakyat untuk pelabur swasta melibatkan diri, ini sudah sesuatu yang aneh. Kiranya pihak pelabur membawa lembu dan sapinya, atau menjual lembu dan sapinya kepada kerajaan. Ini akan menemui kegagalan. Penyertaan komuniti setempat dan sekitar perlu ditekankan kerana wang tersebut adalah wang rakyat.

Kiranya pihak swasta ingin membangunkan kawasan itu dengan tenusu sekalipun dengan wang dari sakunya sendiri, ianya mestilah mengutamakan penyertaan komuniti setempat. Tanpa penyertaan komunti ini, projek itu akan gagal. Lihatlah projek Aqua Bayu oleh Lion Group, satu syarikat gergasi yang gagal dan mengalami kerugian besar akibat mengenepikan penyertaan komuniti setempat.

Apa sebenarnya yang mendorong projek ini disegerakan dan dilaksanakan dengan mendadak walaupun mendapat tentangan sebahagian besar masyarakat? Adakah kerana peruntukkan tersedia?. Dimana perginya "halatuju" yang mempastikan kerajaan berbelanja dengan "prudent"? Siapa pelabur swasta ini? Oleh kerana ini adalah projek yang dibiayai kerajaan dengan wang rakyat, bila pula tender dipanggil? Kalo diberi pengecualian tender, siapa yang luluskan, Ketua Menteri Sabah kee? atau Perdana Menteri?

Baru-bari ini juga diumumkan bahawa RM1 billon diperuntukkan kepada Jelapang Padi Sabah di Kota Belud. Hebat!!! dan hangat "macam hangat-hangat tahi ayam". Nampaknya Kota Belud sudah "immune" dengan "janji manis di bibir mulut". Kesudahannya kita nampak rakyat semakin tertekan oleh tekanan kemelesetan ekonomi global. Tanah sawah semakin banyak yang bertukar milik. Tidak kurang juga berlakunya kes "land conversion" dari tanah padi ke perumahanan dan jalanraya. Kenapa agaknya masih ada pula yang bangga dengan ura-ura dan uar-uar RM1 billion untuk jelapang padi. Benarkah padi ini yang akan memperkaya masyarakt petani Kota Belud atau mereka bakal melelong tanah sawah mereka untuk menyekolahkan anak mereka ?
.
Kalau tidak silap saya YB yang sama, Pembantu Menteri Pertanian dan asas tani, Musbah Jamli, pernah mengumumkan bahawa jelapang Padi Kota Belud mula dilaksanakan pada November, 2008 (ya. November 2008). Perkara ini tersiar di dada akhbar nasional. Konon akanjuga melibatkan projek tanaman "kenap". Namun sudah hampir setahun berlalu, Jelapang itu tidak kelihatan!!, dan Kenap tak juga tumbuh walau sepohon. Tahniah kepada msyarakat Kota Belud khasnya Kawasan Tempasuk yang amat sabar dengan karenah pemimpin mereka.

Wah.!!! Hari ini 4 julai, 2008. Hanya tinggal lebih kurang 26 hari lagi Kota Belud akan jadi Agropolitan. Ini pasti "SENTUHAN MIDAS @ MIDAS TOUCH" atau kerja "transformer" ciptaan 1Malaysia yang extra ordinary transpormasinya.

Biarlah keluarga saya yang menjadi pembekar sayur segar dari gunung buat kerabat yang tidak akan pernah dilupakan di Kota Belud. Kepada yang lain, jangan umum bahawa ada projek nuklier reaktor di Kota Belud!!!!.

Friday, July 3, 2009

WHO IS THE BOSS?. AMARAN KEPADA dap.

Zulkifli Nordin, Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru dari Parti Keadilan Rakyat (PKR),

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zulkifli Nordin: "Jika hendak meneruskan permuafakatan dengan cara ugutan, ia tidak akan bertahan lama, Pakatan akan berpecah. Jadi saya memberi amaran kepada DAP supaya berhati-hati dalam tindakan mereka, ......PKR dan Pas sudah banyak kompromi dalam pelbagai hal dan DAP perlu bersikap sama dalam isu yang dianggap negatif......."Jika hendak meneruskan permuafakatan dengan cara ugutan, ia tidak akan bertahan lama, Pakatan akan berpecah. Jadi saya memberi amaran kepada DAP supaya berhati-hati dalam tindakan mereka," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, di sini semalam.
Siapa Boss dalam Pakatan?....

Thursday, July 2, 2009

DAP: Dulu Tinggalkan Barisan Alternatif Sekarang Tinggalkan Pakatan.

Apakah Politik Pakatan Rakyat berada di ambang senja?

Marah kerajaan negeri: DAP keluar Pakatan Rakyat Kedah
Oleh G. MANIMARAN

KUALA LUMPUR: DAP Kedah memutuskan untuk keluar daripada Pakatan Rakyat hari ini ekoran tindakan kerajaan negeri itu yang didakwa tidak menyelesaikan siri isu yang wujud sejak selepas pilihan raya umum 2008. Keputusan untuk keluar Pakatan Rakyat Kedah diputuskan oleh DAP sebentar tadi, kata Pengerusi DAP Kedah dan Perlis, Thomas Su ketika dihubungi mStar Online.

"Keluar, kami sudah buat keputusan... ini keputusan mutkamad kami (DAP Kedah)," kata beliau sambil menambah, atas prinsip dan pendirian parti, pihaknya memutuskan tindakan sedemikian. Kata beliau, keputusan itu telah diambil selepas Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) merobohkan rumah sembelihan babi di Kampung Berjaya, Alor Setar petang tadi. Sepasukan anggota penguat kuasa MBAS merobohkan rumah sembelihan babi itu pada pukul 3.30 petang tadi.


Read also...
.
ULASAN SENJALIZA

Apa yang nyata ialah DAP lebih sayang kandang babi di Kedah dari membela rakyat di Kampung Buah Pala , Bukit Gelugur Pulau Pinang. Mereka juga lebih sayang kandang babi dari Pakatan Rakyat Kedah. Walupun hanya satu kerusi DUN, nampaknya semangat lama DAP "kalau menguntungkan" stay kalau "merugikan go" masih diamalkan. Dalam Barisan Alternatif dulu, PAS ditinggalkan apabila DAP mengatakan bahawa keberadaan DAP dalam BA tidak menguntungkan DAP. Kenapa pula PAS di Pulau Pinang masih bertahan? EXCO PAS di Penang hanya dua. Itupun portpolio pencukup korum. Majlis Perbandaran Seberang Prai, Ahli PAS hanya dua orang. NGO diberi 3. DAP 10 dan PKR 9. Namun PAS PASrah. PAS lebih tak penting daripada NGO!!
.
Bila DSAI mengeluarkan kenyataan bahawa "pembangkang akan survive" ini bermakna Pakatan Rakyat kini dilanda Tsunami yang pernah saya katakan bahawa Tsunami Politik bertukar arah. Kini Tsunami Politik membelasah tebing Pakatan Rakyat yang sudah retak menanti belah.
.
Bukankah BENAR bahawa percaturan politk hanyalah antara PAS dan BN khususnya UMNO?. Bila Pemuda UMNO mengadakan perkongsian urusetia Pejabat Pemuda UMNO-PAS, ini menunjukkan Majlis Presiden Pakatan Rakyat memang main "BULLDOZ". Mereka hanya menggagalkan Kerajaan Perpaduan. Tak hairan bila Dr. Wan Azizah sendiri mengatakan bahawa PKR tidak menentang Kerajaan Perpaduan itu.
.
Apakah memangnya DAP sahaja yang menentang Kerajaan Perpaduan itu? dan Benarkah DAP sudah berpuashati dengan memperolehi Pulau Pinang manakala yang apapun pergolakan politik di Malaysia hanyalah "akademik" bagi DAP? Apakah DSAI pula akan bersara politik dan menumpukan seluruh tenaganya mempertahankan Kes Liwatnya?. Atau kini dia sudah insaf dan akan bertaubat (sama seperti kata Karpal Singh) ?.

NOTA:
Andainya saya pencatur utama politik Malaysia, biarkan DS Azizan jadi MB Kedah dan TGHH mengambil alih MB Trangganu yang sering berantakan. Kemudian hidupkan Kerajaan Perpaduan. Akhirmya DAP dan PKR hanya cari "tapak nirwana" yang sesuai.

Wednesday, July 1, 2009

Apa Dah Jadi?: "What is CAT"?

Penunjuk Perasaan Menunjukkan Spanduk antara lain berbunyi-"What is CAT?, Jangan cabul maruah kaum India, Guan Eng 'walk your talk', What is DAP's real agenda, Tukar ADUN Seri Delima dan 'Jom Ubah' Guan Eng cakap kosong".

"Guan Eng jangan larikan diri dan tidak perlu bersembunyi lagi malah kami tidak mahu mendengar kata-kata serta janji manis yang kononnya mahu membela dan mempertahankan hak penduduk kampung......"Mereka sering kata tiada wang tetapi kami difahamkan DAP akan membina ibu pejabat parti yang baru yang dianggarkan bernilai RM4 juta, mana mereka dapat duit ini semua? Daripada pemaju ke? Siapa yang ingin dibela di sini?"

Demikianlah, laungan penunjuk perasaan yang mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng keluar untuk menemui mereka. Mereka menagih janji-janji Kerajaan Pakatan Rakyat yang tidak ditunaikan. Mereka menentang tindakan kerajaan Pulau Pinang yang hendak merobohkan rumah-rumah mereka di Kampung Buah Pala, Bukit Gelugur, Pulau Pinang, kawasan yang mereka katakan telah mereka duduki sejak 100 tahun yang lampau..

Apa dah jadi?

Tuesday, June 30, 2009

KEADILAN ALA DAP. SELEBIHNYA, PASRAH atau PAS SERAH?.

PASrah atau PAS serah saja semua kepada DAP dalam merencana keadilan ala DAP ini?

Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) mempunyai 24 ahli majlis. Mengikut keadilan ala DAP, lantikan ahli MPSP adalah mengikut komposisi berikut:-
  • 10 ahli dari DAP,
  • 9 ahli dari PKR
  • 3 ahli dari NGO dan
  • 2 ahli dari PAS.
Chow Kon Yeow, Pengerusi DAP Pulau Pinang, pula telah mengumumkan bahawa En Johari Kassim, AJK PKR Perhubungan Perhubungan Negeri Pulau Pinang dipecat dan keputusan dibuat pada mesyuarat Exco yang turut dihadiri Timbalan Ketua Menteri I, Mansor Othman, yang juga Timbalan Pengerusi PKR negeri. Seolah-olah TKM 1 ini juga merestui pemecatan ini. Atau sekurang-kurangnya TKM1 ini maklum tapi tak dapat buat apa-apa? Pengerusi PKR negeri, Datuk Zahrain Mohamed Hashim yang bertegas bahawa perlantikan Johari Kassim dikekalkan juga tidak membawa makna. Inilah keadilan ala DAP.

PAS pula hanya diberikan 2 kerusi di MPSP, berbeza satu kerusi berbanding NGO yang diberi 3 kerusi. Alahai!!!. Apa nak di kata, dah ketentuan IllAHi!!!!!!. Terimalah dengan rEdA!!!!!. Itulah nasib di bawah kerajaan ketuanan DAP. PASrah atau PAS serah saja kepada keadilan ala DAP.

Dilapurkan bahawa Johari Kassim menganggap keputusan itu dibuat oleh DAP BUKAN oleh EXCO Negeri Pulau Pinang. Barangkali kerana dia menolak keadilan ala DAP?

Bersedialah menerima keadilan ala DAP kerana juak-juaknya dalam Kelab Penyokong PAS sudah membisikan kata-kata hikmat!!, keramat!!, NikMat!! yang menjadikan sesetengah kita tanpa @ tak sedar PASrah..: "i love you" .

Monday, June 29, 2009

MANEK URAI DAN JUAK-JUAK DAP.Ketua Juak-juak ini di Manek Urai, DAP, telahpun menegaskan agar Tuan Guru Haji Hadi dan Ustaz Nasa ditegah dari menjejaki Manek Urai sepanjang PRK Manek Urai ini.Inilah sebahagian dari anak muda dan sederhana tua ahli-ahli Kelab Penyokong PAS (KPP) yang diresapkan sebagai ahli istemewa Parti Agama Islam SeMalaysia (PAS).
.
Sejarah awal kewujudan PAS adalah disebabkan oleh, salah satunya, gagasan "pemurnian" yang menentang gagasan Dato Onn Jaafar membuka keahlian UMNO kepada semula kaum termasuk bukan bumiputera. Pada hari ini, PAS melakukan innovasi 360 darjah. PAS menerima keahlian Kelab Penyokong PAS setelah mereka dapat menggoda PAS dengan bisikan "I love you".

Mereka akan memulakan tugasan pertama sebagai ahli-ahli sah PAS di Manek Urai. Mereka sebelum ini sudah menjalani "kursus" di Bukit Gantang dan di Bukit Selambau. Barangkali ada di kalangan mereka yang sudah menghafal "Hadis" dan "Surah" untuk dilontarkan di Manek Urai.

Ramai penganalisa melihat, mereka ini secara majoriti adalah tidak lebih dari juak-juak DAP dan sebahagiannya jual-juak yang bertopengkan PKR dan berpakaian uniform PAS. Seorang senior kepimpinan PAS pernah mengatakan semasa Muktamar PAS ke 55, bahawa kalo KPP ini pusing maka "rebah kita", rebahlah PAS.

TGNA pernah mengatakan bahawa bisikan "i love you" KPP ini perlu ditangguhkan untuk diterima kerana "PAS takutkan UMNO". Maknanya takutkan innovasi ini dikritik UMNO.
.
Sebenarnya DAP tidak akan mampu menghalang TGHH dan Ustaz Nasa dari mengambil bahagian dalam PRK Manek Urai. Tetapi sekurang-kurang telah memberikan gambaran kepada kita semua bahawa DAP "merasuki" hal Ehwal dalaman PAS dan seolah-olah PAS tidak menyebelahi Presiden dan Timbalan Presiden mereka sendiri semata-mata "takut rebah" dalam politik. Soal prinsip sering diketepikan, pilihanraya yang pernah dianggap PAS sebagai "proses yang tidak Islamik" diutamakan.

Israelpun melakukan kekejaman dan pembunuhan terhadap rakyat Palestine. Amerika tahu dan faham akan kekejam itu. Bila Israel cuba diancam oleh Negara-0negara Islam khasnya Iran, Syria dan Jordan, Amerika pula, masa itu, masa Bush, Cheney dan Condoreza Rice, mula menghantar ancaman kepada dunia bahawa "sebagai negara sahabat karib Amerika akan tetap melindungi Israel" dari mana-mana serangan antarabangsa dalam apa keadaan sekalipun. Amerika beraksi sebagai polis dunia dan penegak "human right" tetapi dalam kontek Israel, Amerika sanggup jadi "penjenayah" dan melanggar bulat-bulat prinsip "human right".

PAS kata tindakan Amerika itu, tindakan "laknatullah". Dalam kontek KPP, Apakah prinsip dan pegangan PAS kini juga sudah berubah selaras dengan ketakutan mereka "untuk rebah"?.

Sunday, June 28, 2009

Tun M dan Tun A Kata Debat Tidak Molek. DSAI Pula Sudah Sedia "Jadi Jokey Sabung Ayam".

Jokey Sabung ayam di Afghanistan. Pak-Pak Syeikh ini juga jadi jokey sabung ayam tetapi Negeri mereka dijajah kuasa asing.

Tun Mahathir dan Tun Abdullah, kedua-duanya mantan Perdana Menteri, mengatakan debat politik di pentas terbuka seperti yang diketengahkan TGNA adalah "tidak molek" kerana debat ini mengundang lebih perpecahan dari perpaduan di antara sesama Melayu dan yang beragama Islam. Tun M dan Tun A berpendapat bahawa adalah lebih molek kiranya ia dibincang secara musyawarah atau muzakarah. Menteri info, Dato Seri Utama Rais Yatim juga sependapat dengan Tun M dan Tun A. Debat itu tidak akan membuahkan kesepaduan dan persaudaraan dalam Islam dan bangsa. Malah kebenaran yang dicari pun akan semakin jauh.

Bagimanapun, DSAI awal-awal lagi endose debat ini. Sekurang-kurangnya ia dapat dijadikan satu medan pertentangan antara PAS dan UMNO yang merebakkan perasaan saling membenci antara ahli-ahli parti masing-masing, ahli-ahli PAS dan UMNO. Dengan demikian, ia akan menguntungkan pembangkang yang ingin melihat parti pemerintah yang ditunjangi UMNO ditentang oleh Melayu dan Islam. DSAI lebih senang melihat perpecahaan UMNO-PAS sampai ke tahap berpatah arang berkerat rotan. Kalaupun DSAI tidak mengaku sebagai batu api, pasti ramai sudah melihat kesediaannya jadi "jokey sabung ayam".

UMNO SAMA DENGAN AYAHPIN DAN KOMUNIS-NIK AZIZ

Tuan Guru Haji Nik Aziz Nik Mat. Sejak akhir-akhir ini banyak mengeluarkan kenyataan yang merisaukan ramai pihak termasuk penyokong PAS. Suatu waktu dulu, TGNA pernah mengatakan bahawa Tuhan juga mencarut.

Mr. Cool, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin memberikan komen pendik mengenai kenyataan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyamakan UMNO dengan Ayahpin dan Komunis. Sejak akhir-akhir ini TGNA lebih kerap mengeluarkan kenyataan yang merisukan ramai pihak ermasuk penyokong PAS. Menurut Mr Cool, TGNA tidak perlu meminta maaf daripada Umno ekoran kenyataannya menenagi kenyataannya itu, sebaliknya memohon ampun daripada Allah SWT.

“Sebagai ulama dan tokoh agama yang disegani, Mursyidul Am Pas itu sepatutnya lebih mengetahui hukum membuat tuduhan yang boleh mencemarkan imej sesuatu pihak,” katanya mengulas gesaan banyak pihak yang mahu Nik Aziz minta maaf kerana menyamakan Umno dengan Ayah Pin dan komunis.

Kerajaaan yang ditunjangi oleh UMNO telah menggagalkan kegiatan komunis di bumi Malaysia dan menolak kembalinya Cheng Peng ke Malaysia. Kerajaan juga telah memusnahkan struktur pusat kegiatan Ayahpin dan menangkap mereka yang mendalangi ajaran sesat itu. Oleh itu kenyataan TGNA itu menghairankan ramai pihak. Apakah TGNA mula mencarut lagi dalam usianya semakin tua ini seperti katanya Tuhan juga mencarut?
READ MORE........