Translate

Wednesday, October 29, 2008

MB Selangor, Sudah Jadi Kerbau Dicucuk Hidung

Ronnie Liu-DAP dan Tian Chua-PKR mengapit Khalid Ibrahim. Mana Orang PAS?
Dulu KI dijadikan alat mengemukakan Bantahan Toll. Kini dia jadi alat untuk lantik pegawai kesukaan mereka tanpa menhiraukan PAS, Tanpa Menghiraukan Hiraki Pegawai.

Ada kumpulan yang cuba bermain isu perkauman dengan menyatakan bahawa tindakan MB Selangor melantik Pn. Low Siew Moi sebagai pemangku GM PKNS, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, mendapat tentangan atas dasar bahawa "kerana Pn Loh Siew Moi adalah berbangsa Cina".
.
Dengan mengatakan demikian maka akan timbul kerisauan atau ketegangan bahawa orang yang berbangsa Cina ditindas atau diketepikan haknya maka orang-orang Cina akan jadi penasaran atau marah. Itulah yang diharapkan oleh kumpulan ini. Dengan demikian mereka akan dapat sokongan dari orang-orang Cina kerana kononnya Bangsa mereka dinafikan hak mereka semata-mata kerana mereka itu Cina.
.
Kumpulan ini tidak kisah mengenai fakta. Cukup andainya mereka dapat meniupkan isu perkauman. Dalam masa yang sama mereka akan menuduh bahawa orang lain bersifat perkauman sedangkan "mereka adalah yang sebenar-benarnya bersifat perkauman". Bagai sibelanga menuduh buntut sikuali terlalu hitam"' Khalid Ibrahimpun bagai kepala kura-kura keluar masuk dari tempurungnya. Takut dituduh MB racist oleh orang-orang yang racist.
.
Apabila orang-orang PAS, khasnya Selangor Pas commissioner Datuk Dr Hasan Mohamad Ali, membantah perlantikan Lo sebagai Pemangku GM PKNS oleh MB Khalid Ibrahim, PAS pun dipersoal, "Merit doesn't count", colour matters...are we heading backwards?". Sekaligus satu tamparan kepada PAS yang dituduh berfikiran mundur.
.
Mengapa dua Pegawai Melayu yang hirakinya lebih tinggi dari Loh tidak dilantik?. (Timbalan Pengurus Besar (Pentadbiran dan Pembangunan, Tuan Haji Md. Nasir bin Md. Arshad PPT AMN dan Timbalan Pengurus Besar Teknikal, Encik Abdul Ghani bin Hashim).
.
Ternyata Khalid Ibrahim kini bagai kerbau dicucuk hidung yang hanya sekadar ikut kemahuan orang tertentu dalam PKR dan DAP. Dulu KI lah orang yang "juara diperalat" mengemukan kertas kerja orang lain membantah TOLL. Kini dia juga juara diperalat dan tulang belakang utama melantik Loh dengan menafikan dua pegawai "Melayu? yang lebih tinggi hirakinya dalam PKNS.
.
Apakkah MEMANG BENAR BAHAWA PKR HANYALAH KUDA TUNGGANGAN DAP?.. Dan inilah sebabnya bantahan PAS sekalipun sebagai rakan kongsi dalam PR, sudah tidak perlu didengar oleh Khalid Ibrahim? Apakah Khalid Ibrahim sudah bersedia mengenepikan PAS? Manakala PKR dan DAP juga sudah bersedia menghalau PAS dari Pakatan Rakyat?
.
Bagaimanapula semangat rakyat Selangor, Apakah mereka sekadar menjadi penonton dan menjadi mangsa sehingga terbuai oleh dodoian Sang Penglipur Lara yang menjanjikan "Keadilan", dihypnotise dengan janji tukar kerajaan.
.
Commond.. Rakyat Malaysia kita tidak mampu untuk menghancurkan keharmonian yang dibena sekian lama kerana ketamakan pangkat..
.
Katakan pada Ronnie Liu kita anti "pelacuran",. Katakan pada Khalid kita tak mahu pemimpin "Kuda tunggangan" dan seperti "kerbau dicucuk hidung", Katakan pada Tian Chua main isu basikal ke parlimen tak laku.
.
Apa kata mereka yang arif..
'
PAS opposed the appointment of Mdm Low as the new GM of PKNS on the grounds that she was part of the management team which caused PKNS to lose Billions of Ringgit. In order to ensure an effective change, a new management made up of new people needs to be appointed. PAS’s opposition is NOT based on race.
Read more......
..
Pas Unhappy With Siew Moi's Appointment As PKNS Boss
http://www.bernama.com.my/bernama/state_news/news.php?id=367743&cat=ct

Tuesday, October 28, 2008

PERTANDINGAN KETUA PEMUDA UMNO

Mukhriz, Khairy dan Dr Khir Toyo.
Apakah P.O.L.I.T.I.K adalah lesen untk memperkecil-kecilan dan menghina mereka?

PERTANDINGAN MEREBUT PEMUDA UMNO: KATA ORANG PAS.

Rengkasnya beginilah kata orang PAS; mereka yang bertanding khasnya Khairy dan Mukhriz BUKAN orang marahen. Dr. Khir pula tak dapat lawan Teresa Kok. Bila Mukhriz diumum layak bertanding, semua bersorak; tetapi bila Khairy diumum semua boo. Konon yang lebih layak bertanding adalah orang yang tidak bertanding seperti Mokhzani, abang Mukhriz, kerana beliaulah yang aktif politik sebagai bekas Bendahari Pemuda UMNO. Semuanya tak kena dengan pencalonan ini dari kacamata orang PAS.

Terkadang, sokong Khairy supaya mereka bisa membalun Khairy yang mempunyai rekod terbanyak dalam simpanan “peti balun” di stor PAS. Mukhriz pula dicop sebagai “menang sorak” di samping Tun Mahathir yang “menyalak”. Manakala Dr. Khir hanya kelam, ada pancing sejengkal yang tak mampu berhujah dengan Teresa Kok. Akhirnya, Khairy pula disuruh “bungkus awal” bila PM, Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi melepaskan jawatan tahun 2009.

Semua ini kerana politik. Semua orang UMNO tak layak. Yang layak orang PAS, orang PR. Di Perak bila ada kes “sedekah sex” dan rasuah yang dipersalahkan BPR; manakala hukum Allah SWT tidak diperkatakan dan dikaitkan denga kes itu. Semuanya kerana P.O.L.I.T.I.K.

Ternyata isi dan kandungan tulisan ini berintipatikan bahawa semua “contenders” tak layak. Lalu mereka seharusnya konon berbalah sesama sendiri agar orang PAS dapat menonton mereka “live” bergaduh sesama sendiri. Rupanya kerana P.O.L.I.T.I.K. juga bisa menjadikan manusia kurang rasional. Apapun, orang luar dari UMNO dan tiada kaitan dengan UMNO tidak wajar menjadi pencatur kepada pertandingan dalam UMNO. Mereka sekadar penonton “pertandingan” tanpa membeli tiket. Mereka memang sah tidak layak menjadi pengadil atau memberi kritikan sebagai mempengaruhi “efundi”.

Cuma yang harus mereka lakukan ialah berwaspada agar “jangan terlebih”. Pada pengamatan saya mereka “terlebih sudah” kerana mereka langsung mengenepikan nilai-nilai yang positif seorang insan, malah mereka menjadi “penghina”. Apakah amalan menghina insan lain itu salah satu amalan yang disyorkan oleh PAS dalam kepimpinannya? Atau kerana P.O.L.I.T.I.K. si penulis mendapat lesen sah lalu “examted” dari dosa walaupun perbuatan memperkecil-kecilkan dan menghina insan lain? Apa pula hukuman bagi melaga-lagakan orang lain?

Read....

Mukhriz hanya menang sorak

Puteri: Rosnah 'rampas takhta' pencalonan

YB. Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.
Pemilihannya sebagai Ketua Puteri UMNO Malaysia akan bakal merapatkan integrasi Nasional antara Sabah dan Kerajaan Pusat.

Naib Ketua Puteri, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin kembali mendahului pencalonan bagi jawatan Ketua Puteri UMNO Malaysia dengan jumlah keseluruhan pencalonan sebanyak 59

PEMILIHAN.

Melihat kepada situasi politik Malaysia kini, Rosnah merupakan pilihan yang lebih wajar memandangkan Rosnah mampu merapatkan hubungan antara Sabah dan Negeri-Negeri di Semananjung Malaysia melalui Pergerakan Puteri. Ini tidak bermakna calon-calon yang lain tidak berkebolehan atau berkelayakan. Mereka semua mempunyai ilmu dan pengalaman yang dapat dibanggakan. Rasanya Rosnah dapat membawa puteri Malaysia untuk melihat Malaysia dalam prospek yang lebih besar bila puteri melebarkan sayapnya ke Sabah. Ramai yang belum pernah ke Sabah, malah barangkali enggan ke Sabah kerana anggapan dan secara statistikal "Sabah adalah Negeri Termiskin" di Malaysia. Namun itulah yang seharusnya menjadi perangsang kepada golongan muda, para puteri, untuk menembangkan sayap ke Sabah.

Jejakilah Sabah bila Rosnah menjadi Ketua Puteri. Lihatlah bertapa anggapan itu tidak semuanya benar belaka.

Read more....
http://agendadaily.com/cmspreview/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_e226cbb9-7f000010-1ab7a890-19f4aeb6