Translate

Sunday, May 16, 2010

Self-Destructive?


"Saya yakin selepas ini akan berlaku penghijrahan beramai-ramai pemimpin PKR...tidak payah tunggu Pilihanraya Umum Ke-13 kerana dalam masa terdekat ini saja parti itu akan hancur"-Zulkifli Noordin: MP Kulim-Bandar Baharu
Sudah lama diperkatakan ramai bahawa PKR adalah parti yang self-destructive. Ramai penyokong dan pesimpati PKR mengaharap agar "PKR, Pls don't be a self dstructive party" ..Namun hakikatnya, PKR lebih menghampiri keadaan dan kenyataan bahawa ianya menjadi parti yang hancur dengan sendirinya.

Bekas pemimpin PKR yang dipecat PKR, YB Zulkifli Noordin lebih faham dan tahu keadaan dalaman PKR. Zul dipecat kerana untuk "please" pihak tertentu. Ini menunjukkan bahawa PKR hanya parti alat pihak tertentu sehingga PKR sanggup memecat pemimpinnya yang sebenar. Bila PKR lemah dwn ternyata lemah selemah-lemahnya apabila kecundang dalam PRK Parliment Hulu Selangor, PKR, dalam diam, semakin dianggap lemah oleh "rakan-rakan pakatan". Ahli Parliment Wangsa Maju, YB Wee Choo Keong membenarkan kenyataan ini dengan meninggalkan PKR.

Persoalannya, Bilakah PKR akan hancur dan bilakah PKR akan ditinggalkan oleh rakan-rakan dalam Pakatan? Apakah PKR masih relevant kepada rakan-rakan dalam Pakatan atau PKR mula dilihat sebagai "liability" dalam Pakatan Rakyat? Siapa faktor utama penyebab kepada kehancuran PKR ini?

2 comments:

life is not a fairy tale dude said...

Buat apa lagi dalam PKR. PKR tu hanya membela seorang peliwat. Bukan membela nasib rakyat.

Is MCA a DAP in disguise?

ISAC said...

Bakal meletakkan Ketua Pembangkang di Parlimen, tanpa MP dari kalangan ahli parti sendiri?