Translate

Thursday, September 6, 2012

"Hancur Peliwat", "Hidup Rakyat" "Hancur Hancur, Hancur PKR"

Kumpulan Barisan Bersatu Nambikki mengadakan demo pada 5 Sept 2012 di hadapan  Ibu Pejabat PKR-Pakatan Rakyat
Mereka melaungkan "Hancur Peliwat", "Hidup Rakyat" "Hancur Hancur Hancur PKR".mesej utama yang hendak disampaikan ialah bantahan terhadap Anwar Ibrahim yang dianggap sebagai individu yang menggalakkan pengibaran Bakal Bendera Republik Malaysia oleh ahli-ahli dan penyikong AMK-Angkatan Muda KeADILan PKR.

Mereka tidak mengganas atau merosakkan harta benda awam seperti yang dilakukan penunjuk perasaan Bersih3. Mereka terus ke Ibu Pejabat PKR di PJ untuk menyuarakan bantahan mereka.

"ANWAR TIPU RAKYAT" itulah perkataan yang terpampang di atas banner mereka. Mesej itu khas ditujukan kepada Anwar sebagai individu dan PKR-Paakatan Rakyat sebagai organisasi ang diketuai Anwar.

Mereka ini sebilangan besar terdiri dari bekas pengikut Anwar dan PKR-Pakatan Rakyat. Kini, mereka menentang Anwar dan menentang PKR-Pakatan Rakyat.

Dulu tidak terdapat penentangan terbuka secara berdemo terhadap PKR-Pakatan Rakyat seperti ini. Dalam keadaan itu PKR-Pakatan Rakyat tidak berupaya menumbangkan BN untuk merebut dan menguasai Putrajaya. Kini, penentangan kerhadap PKR-Pakatan Rakyat datang dari berbagai sudut, apakah ini peranda bahawa PKR-Pakatan Rakyat sedang mengalami swing ke bawah atau semakin menurun?

Jika dinilai keterdesakan Anwar mendapatkan sokongan Pemimpin politik dari Sabah, kemerosotan PKR di Semenanjung Malaysia dapat dirasakan. Pemimpin yang bakal diblanko namanya pada PRU13, masih diterima dan tetap anjung sanjung Anwar di pentas-pentas ceramah PKR-Pakatan Rakyat. Anwar dan PKR-Pakatan Rakyat tampak terdesak menerima untuk menyertai parti pembangkang khasnya PKR.

Namun demikian, Lajim, Bumburing dan Maijol belum dan tidak terburu-buru menyertai PKR-Pakatan Rakyat. Lajim mula memeningkan Anwar dan PKR-Pakatan Rakyat. Skandal RM50 juta sekolah Islamiah Beaufort, peojek yang tidak wujud, mula terbongkar dan tersebar.

Bumburing pula semakin mengeruhkan politik PKR-Pakatan Rakyat di Tuaran. Jika dia mendesak untuk bertanding di Tuaran (MP) atau Tamparuli (DUN), ianya akan hanya memudahkan lagi BN untuk memenangi dan mempertahankan BN..

Maijol pula terpaksa berdepan dengan pergeseran dengan pemimpin-pemimpin PKR-Pakatan Rakyat di Kawasan Marudu. Silap perhitungan , mereka akan bertanduk sesama mereka.

Apakah langkah Anwar di Sabah ini akan membangkitkan lagi kemarahan DAP khasnya Karpal Singh, seperti yang berlaku dengan kes "I have the number" (30 MP BN yang diuar-uar Anwar akan menyertai PKR-Pakatan Rakyat)?

Apapun yang berlaku, jelas kelihatan bahawa PKR-Pakatan Rakyat dilanda "decay syndrome". Semakin ramai yang meninggalkannya semakin ramai yang menentangnya.

No comments: