Translate

Sunday, February 23, 2014

Kajang O Kajang II: Mampukah Ia Menyelesai Kemelut Pakatan?

Datin Paduka Chew Mei Fun mantan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia. LIHAT di sini
Kajang O Kajang, PRK Kajang, telah memperlihatkan kepada umum mengenai pendekatan, formula dan ramuan Ketua Umum PKR-KUP menyelesaikan kemelut dalaman kepimpinan PKR. Kemelut kepimpinan PKR ini mesti diselesaikan KUP dengan apa juga kos. Wang rakyat bagi mengendalikan PRK Kajang dan harga bagi mantan ADUN Kajang Lee Chin Cheh untuk meletakkan jawatan yang baru sahaja dimenanginya dalam PRU13 yang lalu sudah tidak lagi penting. Yang penting ialah survival politik Pakatan khasnya di Selangor dan di Malaysia amnya.
Chew Mei Fun adalah juga Mantan Setiausaha Parliment Kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia dari 2004 ke 2008; dalam 2009 setelah dolantik sebagai Senator, beliau dilantik sebagai  Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat 
Kajang O Kajang diharapkan KUP mencuba untuk mengalihkan pandangan umum mengenai Tsunami yang melanda tembok kepimpinan PKR. Pendedahan demi pendedahan mengenai badai Tsunami ini tidak mampu dibendung melalui spinning isu politik. Media terus menelanjangkan satu persatu. Malah penyakit lama yang masih menyeksa terus saja dibongkar.

Kajang O Kajang. Tiada KEMARAAN KUP yang perlu dibendung oleh BN dalam konteks PRK Kajang. Jika nawaitunya untuk mengambil alih Tampuk Kerajaan Selangor sebagai Menteri Besar, Khalid Ibrahim sudah membayangkan untuk ingin kekal sebagai Menteri Besar. Jika KUP itu menang dalam PRK Kajang, belum pasti ianya sebagai satu keadaan yang bergemarlapan bagi DAP setelah mengambil kira style kepimpinan KUP yang mengkehendakkan konsep "toe the line" atau pecat. Apakah pula DAP yang akan memaksa KUP supaya "tole the DAP line"?.. Apakah kemenangan KUP di Kajang sebenarnya adalah penyelesaian kepada Selangor Saga?..

Jika Anwar mengambil alih jawatan MB Selangor, ke mana Khalid Ibrahim nak diletakkan? Adakah dia bersedia diletakkan lebih junior dar Azmin Ali? Apakah Azmin Ali akan berpesta setelah KUP jadi MB? Apakah kegusaran DAP dan penyokong-penyokongnya lenyap bila "toe the line" berkuasa? Semua ini akan kekal sebagai kemelut dan Tsunami yang mengancam Pakatan apapun keputusan PRK Kajang.

Datin Paduka Chew Mei Fun, calon BN dalam PRK Kajang bukanlah halangan yang mudah untuk dihadapi KUP. Mengatakan bahawa pengundi Kajang bertuah diwakili KUP hanyalah satu momokan politik. Realitinya jika ingin memperkasakan kemajuan, pembangunan dan kesejateraan rakyat diutamakan, sesuatu kawasan itu adalah lebih wajar diwakili pemimpin kerajaan, khasnya Wakil Rakyat Kerajaan Persekutuan, BUKAN oleh Wakil Rakyat Pembangkang.

Penggunaan PRK Kajang sebagai "road to Putrajaya" tidak lebih dari impian 16 September dan cerita "I have the number" (merujuk kepada 30 MP dari Sabah dan Sarawak seketika dahulu). Ianya hanya satu ilusi politik yang cuba mengubah presepsi rakyat tentang politik Malaysia. Akhirnya impian itu tidak lebih dari keinginan melampau untuk cuba menjatuhkan Kerajaan tanpa melalui proses demokrasi yang sebenar-benarnya.

Di pihak pembangkang, Kajang O Kajang, akan dijadikan medan untuk menjadikan Kerajaan kelihatan hodoh di mata rakyat. Di pihak Kerajaan ianya akan cuba mengetengahkan transformasi yang ditakuti KUP. Kedua-dua pihak akan mendedahkan kepincangan kepimpinan masing-masing. Spinning fakta semakin menjadi displin harian sepanjang PRK Kajang.

Kerajaan sudah sedar bahawa PRK Kajang ini tidak akan dibanjirkan dengan wang rakyat sekali lagi. PRK BUKAN lagi satu medan bagi mencurahkan wang rakyat melalui projek. Walaupun ini merupakan alternatif bagi Pembangkang untuk memaksa pihak kerajaan untuk menawarkan jutaan habuan pembangunan, tetapi menyedari taktik ini satu taktik yang lapuk, juga di Kajang O Kajang, ianya tidak mungkin berlaku.

Media sosial sudah semakin rancak menelanjangkan isu Khalid-Azmin. Kali ini ianya menjadi masalah tiga segi, Anwar-Khalid-Azmin. Media sosial sudah bertanya bagaimana Khalid menyelesaikan bagaimana Khalid menyelesaikan hutangnya di luar mahkamah. Azmin pula sudah mula mempertahkan dirinya dari serangan dalaman dari kepimpina PKR sendiri, khasnya kumpulan yang lebih condong kepada kepimpinan Khalid..

Apakah Kajang O Kajang, PRK Kajang sudah cukup berupaya dan bertenaga menutup KEMELUT PKR?.

Umum melihat, yang pasti ialah KUP akan berhadapan dengan Datin Paduka Chew Mei Fun . Laluan KUP menjadi sukar dan tidaklah semudah yang disangkakan dan diungkapkan KUP selama ini. Tentangan sengit pasti berlaku. Kini Kajang O Kajang pastinya menjadi everybodies game now.. Kemenangan boleh saja memihak kepada mana-mana calon.

3 comments:

CEO_Siber said...


Anwar Jadi MB - Skuad Sayang Selangor Bubar Ganti Terengganu

LIHAT BUKTI DI SINI
LIHAT BUKTI DI SINI

'Please Note'

- Pelaburan jutaan ringgit 'skuad sayang selangor' sepanjang 5 tahun untuk merampas kembali selangor di tangan PKR tidak berhasil. Malah memberi 8 lagi kerusi Dun kepada PR

- Walaupun beribu kali lakonan @ provokasi yang dimainkan oleh media UMNO BN ia tidak lagi relevan untuk Rakyat Selangor. Begitu juga Kelantan dan Pulau Pinang. Ia tetap akan menjadi milik kekal PR.

- Terengganu juga bakal mengikut jejak selangor... Lihat saja pru 13 hanya 2 kerusi sahaja berbeza dan kemerosotan ketara BN..

- UMNO BN akan membubarkan 'Skuad Sayang Selangor' dan mengantikan 'Skuad Sayang Terengganu' pula. UMNO BN yakin bila perlaburan jutaan ringgit diberikan kepada rakyat Terengganu terutama anak muda akan mengekalkan Terengganu ditangan mereka

- UMNO BN akan kekal memerintah Terengganu jika pelaburan mereka berjaya dalam 'Skuad Sayang Terengganu'... Lihat saja bukti jelas apabila pelaburan RM15,000 untuk satu keluarga FELDA dapat mengekalkan undi mereka kpd UMNO BN walaupun sedikit merosot... Jadi apa sangat bezanya level pemikiran anak muda FELDA dan Anak muda Terengganu?

- UMNO BN tetap akan membubarkan 'Skuad Sayang Selangor' apabila Anwar berjaya menjadi MB selangor. Aura Anwar yang kian kuat kpd anak muda Selangor hanya menjadikan usaha mereka sia2. Lebih baik mereka tumpukan Negeri lain yang juga akan jatuh ke tangan PR...

Akhir Sekali, adakah UMNO BN akan menyumbat kembali Anwar ke penjara untuk tempoh 10 tahun lagi untuk menghalang daripada menjadi MB Selangor??..... Tetapi yang pasti, UMNO BN akan 'ketandusan strategi' untuk merampas kembali Selangor dan menemui 'jalan mati' untuk menarik sokongan pengundi muda dan pengundi baru yang sudah terdidik sejak 5 tahun dulu..

IBU HAYATI said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI