Translate

Thursday, February 26, 2009

"Singh Is King", TAKTIK DAN NORMA


"Singh Is King"
1. Ungkapan "Singh Is King" dan "celaka" terhadap Pemuda UMNO oleh Pengerusi DAP Karpal Singh di Dewan Rakyat semalam (25 Februari, 2008) menunjukkan satu sikap yang melampau dan tidak beretika. Masyarakat kita terus saja membuat kesimpulan bahawa ini ada kaitannya dengan perbuatan biadapnya terhadap Sultan Perak. Inilah gambaran kepada seluruh masyarakat Malaysia bahawa PR tidak mampu mewujudkan kepimpinan yang menjurus kepada perpaduan kaum, harmoni dan muhibbah. Jelas bahawa taktik ini dapat ditafsir sebagai emosinya yang "anti-raja"

Sebagi seorang peguam dan MP yang dianggap "senior" dalam Dewan Parliment, beliau sudah semestinya menunjukkan norma dan nilai-nilai yang dapat menjadi contoh kepada kepimpinan hari ini dan akan datang. Saya masih ingat bila beliau bercakap dalam parliment. Sebelum bercakap dia mulakan dengan.. lebih kurang.. "suruh itu Big Foot Kinabatangan jangan kacau saya". Ini menunjukkan budaya yang melanggar norma-norma. Mungkin sebagai taktiknya tetapi tetap dianggap "unpalimentary words" dan contoh yang hodoh kepada rakyat Malaysia.

2. Melepas anjing tersepit... hampir semua tahu peribahasa ini. Selepas PRU 12, Perak menghadapi sedikit kemelut mengenai bakal Menteri Besar. DAP dan rakan akrabnya PKR hampir memulaukan sidang angkat sumpah MB masa itu, Mohd Nijar dari PAS. Hanya beberapa kerat kerusi yang dimenangi PAS di Perak tetapi menjadi Nombor satu dalam Kabinet Perak. DAP masa itu sudah mengaum dan hampir menerkam. Sepatutnya di perlu dimekarkan dalam ingatan PAS dan anak-anak PAS. Ingat peribahasa Bangsa Kita itu.

3. Bagaimanapun, Mohd Nijar sebagai MB masa itu kalah taktik. Kalah kerana dia terlalu menghormati norma-norma sedangkan pihak lain terus menggunakan "taktik" tanpa menghirau norma-norma "governing". Dia melulus tanah yang semua tahu bahawa tindakannya itu sesuatu yang BUKAN normal. Ini kerana dia tersepit. Dia kalah taktik.

Bila dia dilantik MB, Sultan Perak disanjung. Orang-orangnya, PAS dan orang Melayu menyanjung Sultan. Namun bila dia kehilangan majoriti dan digantikan dengan MB yang baru mereka menyalak dan cuba menggigit. Langkah Karpal mahu "Mengheret Sultan ke Mahkamah" adalah satu usaha untuk mengaibkan institusi beraja di negara ini. Ketidak patuhan terhadap norma norma ini, tentu saja dianggap "deviant" bagi masyarakat kita yang menghormati sistem ini.
.
4. Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar Selangor, Elizabeth Wong yang dianggap umum sebagai "morally unfit" untuk jadi YB, dilanjutkan cutinya sebelum keputusan samada perletakkan jawatannya diterima oleh Kerajaan PR Selangor. Ini satu taktik BUKAN norma. Tambahan lagi bila DYMM Sultan Selangor tidak berkenan mencampuri urusan itu, Walaupun baginda mampu, PR membesar-besarkan isu seolah-olah DYMM bersetuju supaya peletakkan jawatanya TIDAK diterima. Jadi DYMM nanti dijadikan alasan dan sandaran atau andaian bahawa Elizabeth Wong boleh saja atau bilang saja okkkay meneruskan jawatanya sebagai EXCO dan ADUN atau salah satu darinya dengan direstui Sultan. Mana prinsip Pakatan Rakyat?

5. Dulu, Dr Chua Soi Lek didesak di segenap penjuru oleh PR supaya letak jawatan dengan serta merata. Kemudian perletakkan jawatan Dr Chua sendiri diterima. Ini satu Norma. Kenapa Elizabeth Wong yang didapati melakukan perbuatan tidak bermoral dan tersebar gambar lucahnya tidak ikut norma ini...? Taktik!!.. Jawatan EW juga tidak dinyatakan digantung. Jadi, gaji jalan DUIT SIAPA?. Saya tanya pada TIAN CHUA mahukah dia bercuti untuk confort EW yang tertekan?. Setujukah Tian Chua agar gaji EW terus jalan atau dibayar terus dengan wang rakyat? Diakan cuma cuti?

6. Taktik yang menghairankan, orang letak jawatan diberi cuti dan kini disambung cutinya oleh Tan Sri Khalid Ibrahim Menteri Besar Selangor. So, " Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang mencipta nama dan kedudukan dalam kerajaan Barisan Nasional" meluluskan tambahan cuti kepada ADUN yang didapati melakukan perbuatan yang tidak bermoral dan tersebar gambar bogelnya". Setuju atau tidak...angkat tangan!!!.

Apapun yang terjadi, taktik tidak sepatutnya digunakan untuk menghancur lumatkan norma-norma dan system yang sedia ada. Sekiranya terdapat sebarang kelemahan dalam system yang sedia ada pihak yang berwajib semestinya bersedia untuk melakukan INNOVASI bagi memenuhi tanggungjawab dan amanah kepada pelanggan iaitu RAKYAT. Sekiranya setiap langkah dan tindakan yang dilakukan pihak PAKATAN RAKYAT semesti adapt atau menggunakan TAKTIK... maka lambat laun...tik tok..tik tok... PR akan jadi PT "Pakatan Taktik". Apakah kita rakyat Malaysia yang kaya budi pekerti yang baik membiarkan diri kita menerima taktik ini...?

Related....

Constitutional Monarchy Successful In Countering Extremism

4 comments:

SOLYMONE said...

Liza,
Analisa politik mu ini makin lama makin bertambah berat.
However, dalam menghemati dan menghayati analisa politik mu kali ini, saya terasa terdapat banyak persoalan yang kamu sendiri susah untuk mendapat kepastian.
Apa lagi bila memikirkan artikata besar saperti ‘Taktik dan Norma’.
Namun saperti biasa, ulasan mu tidak lari dari bercirikan provokatif ( cari fasal). Selalu nya ‘one sided’.

Namun, bagi saya analisa kamu boleh di kirakan Norma juga. Actually.. Hak kamu. Bukan unik, ia nya berlaku pada sesiapa yang mempunyai jiwa kental, patriotik lagi telus.
Dalam keadaan yang tertentu, selalu nya, sesaorang kena memilih pasukan. Dalam kes ini , kamu telah memilih pehak komponen BN. Teruskan...cuma Orang kata; Pokok nya sanggup bertanggung jawab.

Justru itu (correct me if I am wrong) secara Norma (bukan Taktik), kamu telah mempertahan kewibawaannya dengan apa jua sekali pun, termasuk pengorbanan.
Orang setuju atau pun tidak bukan isu.
Dalam kontek penulisan, ada lah amat susah juga untuk menidakkan fakta dan logika yang kamu luahkan disini.

However, beberapa perkara yang saya ingin sentuhkan disini berdasarkan pengalaman saya serba sedikti tentang 'Realiti Politik'.

Dalam politik, artikata Norma, moral,trust dan ethic hampir-hampir ‘ irrelevant’. Contoh yang kamu ‘ highlight’ kan, antara kes Yb Elizabeth Wong dan mantan Yb Dr Chua Soi Lek, bagi saya tidak lah sama.

Dalam kes Dr Chua, ia nya melibatkan parti ketiga. Ia itu isteri dan anak-anak beliau. Dr. Chua bukan sahaja kena menjaga dan mempertahan 'career' politik beliau tetapi ketenteraman anak-bini beliau mesti juga di ambil kira. Manakala Elizabeth tiada semua ini.

So bagi Elizabeth, beliau cuma memikirkan maruah atau moral vs. political survival. Atas nasihat ‘pakar politik’ beliau bertahan.
Ingat ! ! mereka ini non-Muslim.
Disamping itu, beliau juga sedang menunggu response dari masyarakat yang menggundi beliau. Sama ada, maseh mahukan khidmat beliau selaku wakil rakyat.

Soal taktik melanjutkan cuti ada lah norma dalam strategi politik. Bukan kerana soal moral atau perasaan. Ahli-ahli politik faham persoalan dan resiko tersebut.. Political Norm..

Kes-kes saperti ini boleh berlaku pada sesiapa jua ahli-ahli politik. Mala, kalau kita buat kajian yang mendalam banyak juga pemimpin-pemimpin senior selain dari PR yang mengelami trauma ini. Nun disebalik tabir sana bayak cerita yang tersirat.
Salam dan semoga berjaya selalu.

Senjaliza said...

Thank you Solymone. God bless you and your family. My stand di sini ialah samada bujang atau telah berkahwin perbuatan immoral tetap immoral. Being single doesn't give nobody a licence to berbuat immoral. Question is immoral esp XXX sruff doesn't fit to lead. Thats is normal in other worlds too. No "religion" permit adultry (not that I know). Ini XXX kes berat .I think that picture is just a tip of iceberg. Solute her to be able to face it and resigned.. at least she has principal BUT if she were to stay, i think it will backfire to opposition and becomes a very bad precedence. Thank you again Solymone. Pls come again.

Anonymous said...

ELI layak jadi eXXXco star. King jadi heronya.

JomoSamaTuaran said...

Salam....

Semua yang dilakukan oleh sikepala singh keparat ini adalah taktik. Taktik untuk melepaskan diri dari isu Sultan, creating diversion.. untuk kelirukan awam...!!

Nak cari pasal yang betul-betul meletakkan dirinya dalam keadaan tersepit,(mangsa yang paling empuk ialah Pemuda UMNO, darah panas)..lepas ini nanti, kepala singh celaka laknat ini akan buat alasan bimbangkan keselamatan diri.. tak jadi saman sultan!!

Apalah punya bodoh punya `si kitol'.. dan sayangnya, dia tidak berdepan dengan cucu-cicit mat salleh disini... kalau tidak, gerenti merayap ditanah ni sudah kepala singh celaka ini. Main kau burung!!

Tapi, itulah taktik politician... create a problems..then leave it to the authority to solved it. Macam tidak biasa pulak....!!

Tapi, kali ini..dia mungkin tersilap perkiraan... kerana cucu-cicit Tun Perak dan Mat Kilau bukan lagi macam dulu, kini... mereka juga boleh bermain apa saja permainan yang cuba dimainkan oleh pihak lawan, lebih-lebih lagi kalau dari bangsa pendatang seperti kepala singh celaka laknat ini.. phuiii!!