Translate

Saturday, July 4, 2009

AGROPOLITAN DAN JELAPANG PADI KOTA BELUD - KERJA TRANSFORMER ATAU MIDAS TOUCH.

Gambar dari Blog seliu-liu. Mohon dihalalkan.
Apakah suara mereka seramai lebih kurang 1,000 orang, hanya hembusan di angin lalu. Apahal hanta 550 famili yang mendapat faedah?

SABAH’S LARGEST AGROPOLITAN PROJECT TO BE LAUNCHED IN KB
3rd July, 2009

KOTA BELUD: A total of 550 families in Kota Belud district will benefit from a RM70 million agropolitan project which will start this August, said the state Assistant Minister of Agriculture & Food Industry Datuk Musbah Jamli.

He said the project is based on an 820-acre dairy farm in Pintasan, the raising of cattle on 450 acres of farmland for meat at Kampong Rosok and the planting of rubber on 2,000 acres at the same village. “The project, supported by the federal government, is the largest such pioneer venture in Sabah. “It is hoped that the farmers in Kota Belud will be ready to open their minds as to the benefits of this programme and to make the agriculture sector their main income source,” he told Bernama here yesterday.

Musbah also said the ministry was also actively formulating a strategy for the project which among others, offers courses for dairy farming, meat processing and the processing of compost fertiliser.

“There are a lot of benefits to be reaped if the agricultural works can be implemented,” he added.

From: NEW SABAH TIMES

ULASAN SENJALIZA.......

550 families SAHAJA YANG MENIKMATI di Kota Belud? Menikmati projek yang bernilai RM70,000,000. Ini CUKUP fantastik. Kalau mengikut rasio satu famili mendapat faedah dari nilai projek RM 127,272.73 sahaja.

Soalnya wang berjumlah RM70 juta ini adalah wang rakyat. Jika sekiranya kita menggunakan wang rakyat untuk pelabur swasta melibatkan diri, ini sudah sesuatu yang aneh. Kiranya pihak pelabur membawa lembu dan sapinya, atau menjual lembu dan sapinya kepada kerajaan. Ini akan menemui kegagalan. Penyertaan komuniti setempat dan sekitar perlu ditekankan kerana wang tersebut adalah wang rakyat.

Kiranya pihak swasta ingin membangunkan kawasan itu dengan tenusu sekalipun dengan wang dari sakunya sendiri, ianya mestilah mengutamakan penyertaan komuniti setempat. Tanpa penyertaan komunti ini, projek itu akan gagal. Lihatlah projek Aqua Bayu oleh Lion Group, satu syarikat gergasi yang gagal dan mengalami kerugian besar akibat mengenepikan penyertaan komuniti setempat.

Apa sebenarnya yang mendorong projek ini disegerakan dan dilaksanakan dengan mendadak walaupun mendapat tentangan sebahagian besar masyarakat? Adakah kerana peruntukkan tersedia?. Dimana perginya "halatuju" yang mempastikan kerajaan berbelanja dengan "prudent"? Siapa pelabur swasta ini? Oleh kerana ini adalah projek yang dibiayai kerajaan dengan wang rakyat, bila pula tender dipanggil? Kalo diberi pengecualian tender, siapa yang luluskan, Ketua Menteri Sabah kee? atau Perdana Menteri?

Baru-bari ini juga diumumkan bahawa RM1 billon diperuntukkan kepada Jelapang Padi Sabah di Kota Belud. Hebat!!! dan hangat "macam hangat-hangat tahi ayam". Nampaknya Kota Belud sudah "immune" dengan "janji manis di bibir mulut". Kesudahannya kita nampak rakyat semakin tertekan oleh tekanan kemelesetan ekonomi global. Tanah sawah semakin banyak yang bertukar milik. Tidak kurang juga berlakunya kes "land conversion" dari tanah padi ke perumahanan dan jalanraya. Kenapa agaknya masih ada pula yang bangga dengan ura-ura dan uar-uar RM1 billion untuk jelapang padi. Benarkah padi ini yang akan memperkaya masyarakt petani Kota Belud atau mereka bakal melelong tanah sawah mereka untuk menyekolahkan anak mereka ?
.
Kalau tidak silap saya YB yang sama, Pembantu Menteri Pertanian dan asas tani, Musbah Jamli, pernah mengumumkan bahawa jelapang Padi Kota Belud mula dilaksanakan pada November, 2008 (ya. November 2008). Perkara ini tersiar di dada akhbar nasional. Konon akanjuga melibatkan projek tanaman "kenap". Namun sudah hampir setahun berlalu, Jelapang itu tidak kelihatan!!, dan Kenap tak juga tumbuh walau sepohon. Tahniah kepada msyarakat Kota Belud khasnya Kawasan Tempasuk yang amat sabar dengan karenah pemimpin mereka.

Wah.!!! Hari ini 4 julai, 2008. Hanya tinggal lebih kurang 26 hari lagi Kota Belud akan jadi Agropolitan. Ini pasti "SENTUHAN MIDAS @ MIDAS TOUCH" atau kerja "transformer" ciptaan 1Malaysia yang extra ordinary transpormasinya.

Biarlah keluarga saya yang menjadi pembekar sayur segar dari gunung buat kerabat yang tidak akan pernah dilupakan di Kota Belud. Kepada yang lain, jangan umum bahawa ada projek nuklier reaktor di Kota Belud!!!!.

38 comments:

musli oli said...

harap-harap ramai lagi yang dapat spin-off. saya akan membuat kajian sebelum memberi komen selanjutnya Kak Liza. tapi nampak gayanya dari pengalaman lalu, saya agak skeptikal. namun beri sedikit masa untuk dikaji.

paikankb said...

salam ziarah,

Ini lah yang menjadi igauan ngeri penduduk Kota belud, pemimpin yang hany suka bercakap tapi hasilnya 0.

tahniah saudari sebab memberikan ulasan yang cukup jitu..kadang2 kita jadi sedih apabila membaca penulisan rakan blogers lain yang terlalu mengikut perasaan...terlalu menampakan kedangkalan pemikiran mereka didalam mengulas dan memberikan pandangan...

ANAK WAKAP said...

Inilah masalahnya kalo ada YB tiada pendidikan tapi beli sijil Master In Business Admin. Janji menjela-jela, pencapaian tidak menepati sasaran. Maruah kepimpinan bersandarkan duit dan wang. Memanglah dia segerakan sebab $$$$$$. Kata jiran saya, itu "Projek YB Projek, mata dia ada kilauan emas yang bertanda $$$". BILAKAH SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH mula memfail saman dan membawa YB ke Mahkamah seperti ini yang pernah diuar-uarkan sedikit masa lalu mengenai $$$$$ Projek Perumahan?. RASUAH, CEGAH SEBELUM PARAH!.

Jeffry said...

SLM S.L..HMM MCM KENA SELIDIK DLU KESAHIHAN BERITA NI. TP KLU BENAR MMG AGAK MENGECEWAKAN LAH. YG SLH TETAP SLH. JAWATANKUASA BERTINDAK HARUS MELIHAT ISU INI JIKA DI DAPATI BENAR. KITA TAK NAK SESUATU YG AKAN MEMBANGKITKAN KEMARAHAN RAKYAT DI AKAR UMBI SERTA MENYALAHKAN KERAJAAN PULAK DI KEMUDIAN HARI

GUNDINGAN said...

Salam Ziarah saudari Liza. RM70juta wang rakyat untuk Syarikat swasta melabur?. Ini kerja menipu dan menggelapkan WANG RAKYAT. Ini tak betul. Tapi orang yang mengamalkan RASUAH memang tak pandai kenyang-kenyang sebelum TERSUNGKUR dikerusi roda akibat cancer dan stroke... banyak darah daging kotor!

SOLYMONE said...

Liza,
Terlalu banyak sudah idea dan komen yang diutarakan mengenai projek Agropolitan dan Jelapang padi di Kota Belud ini.

Sehingga isu-isu sensitif yang menyayat hati pun telah di bahaskan oleh para bloggers dari KB sendiri. Namun sehingga kini tiada penyelesain

So, untuk tujuan kongsi pandangan saya akan lebih menekankan pada hal-hal khusus saperti 'Midas Touch' yang liza 'cynically mentioned' sebagai sub-topic.

Disamping itu, saya cuba bagi 'rational hypothesis' dari segi logik dan realiti nya 'time frame' yang di cadangkan untuk project mega ini.

Terdehulu dari itu, saya agak ‘surprised’ juga bilamana melihat bahawa projek ( berasaskan berita yang Liza sertakan disini) yang begini besar hanya di laungkan oleh YB bertaraf Pembantu Menteri.

Dari segi protocol, selalu nya hal-hal yang besar saperti ini, di suarakan oleh Menteri senior atau Ketua Menteri sendiri. Namun, yang penting di sini, akhir nya dalam kontek projek tani, “Kota Belud didehulukan, daerah lain saperti Tuaran di kemudiankan”.
Apa-apa pun tahniah untuk Kota Belud..

Untuk rekod, beberapa tahun yang lalu, berita kelulusan peruntukan untuk projek jelapang padi di daerah Kota Belud memang telah pun diwar-warkan disana sini.

Sehinggakan kertas kerja menyeluruh telah disediakan oleh pakar dari IDS dan lain-lain agensi yang berkenaan.

Menurut salah seorang pakar yang terlibat Sdra blogger ‘Sabah Kita’, estimate permulaan khas untuk membetul kan saliran perairan telah pun dikemukakan kepada kerajaan.
Kalau tidak silap, estimate peruntukan yang perlu masa itu ia lah sebanyak RM80 million ( termasuk kos untuk pembayaran kerja-kerja pakar).

Malang nya, kerajaan hanya mampu meluluskan, peruntukan sebanyak lebih kurang RM3 juta ( correct me if I am wrong). So, akhir nya projek tersebut kandas.

Now, satu lagi projek yang di luluskan kepada daerah yang sama oleh kerajaan dengan sentuhan ala-ala ‘Midas Touch’ nya.
Cuma yang membezakan nya, ada lah peruntukan bertambah berkali ganda. Ia itu sebanyak lebih kurang RM1 billion plus-plus (untuk projek Agropolitan dan Jelapang padi).

Dalam masa yang sama, projek ini dijangka akan mulai beroperasi pada bulan August akan datang (kurang dari dua bulan dari sekarang). Bermula macam mana?, kita kurang pasti.

Sama ada maksud nya, bermula nya kerja-kerja mengenali tapak, sukat menyukat pengagihan benih, penyediaan infrastruktur dsn atau maseh dalam tahap perancangan kita tidak tahu.
Setakat ini cuma YB-YB berkenaan sahaja yang mungkin mengetahui rahsia nya.

Kenapa rahsia ? kalau bukan rahsia, Jabatan-Jabatan yang terlibat saperti Jabatan Tanah, Pegawai Daerah, Pejabat Haiwan dan Pertanian dll, sepatut nya telah melakukan kerja-kerja preliminaries sejak awal tahun ini.

Penduduk-penduduk kampong yang terlibat sepatutnya telah di bagi notis lebih awal lagi mengenai spekulasi projek ini. Dengan itu, hal-hal sensitif saperti pengambilan tanah, harta benda telah dapat di tangani masa kini.

Dalam era millennium dan ICT ini banyak kerja yang harus di selesaikan dehulu sabelum melaksanakan projek. Kuasa hanya dengan mengharapkan sentuhan ‘Midas Touch’ sahaja tidak cukup.
Silap hari bulan, buruk jadi nya.

Fikir-fikirkan lah
Salam

hajin said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam semua

sebenarnya peruntukan untuk kota belud ialah 1 billion untuk masa 5 tahun bagi projek jelapang padi dan agropolitan

tahniah untuk YB yang tidak punyaai kelulusan dapat melihat begitu besarnya potensi yg ada di kota belud berbanding perpuluh orang cerdik pandai yang hanya tahu bercerita celoteh kosong

Ketawa said...

Tak apa. Seleweng macam mana punya banyak pun, bila pilihanraya, terus undi BN. kah kah kah

ANAK WAKAP said...

Anonymous July 4.
Ingat lagikah itu YB Pendik cakap Jelapang Padi RM200 Juta dinikmati rakyat mulai November, 2008. sekarang July 2009. Semua kosong. Sekarang RM1 billion. Tanya Musa Aman memang tak ada itu duit RM1billion samada dari Negeri atau Kerajaan Pusat. Dulu sudah bohong. Sekarang mau bohong lagi kee?. Jangan ikut berbohong. Itu akibat dan gara-gara tiada sekolah hanya pandai janji. Kalo Anom mau beli sijil Master Degree juga carilah si Pendik. Dia pakar beli sijil palsu. Tunggu saja SPRM angkut dia. INI pasti. Yang paling dia pakar menghidu bau $$$. Tanya dia diesel persatuan Nelayan sudah supply kee?

Anonymous said...

inilah tebiat kebanyakan orang yang rabun mata dan lemah otak macam ANAK WAKAP ini.

tak tentu fasal emosi mahu gelar semua orang, macam dia itu lengkap sangat segala entah-entah dari dia dia ini, lebih bagus lagi POTOS kelawat itu tahu lagi nyanyi lagu " aku spy "

bah pandai-pandai kaulah anak KAP KAP

Anonymous said...

[url=http://www.firstboots.co.uk/gold-ugg-boots-c-7.html]Gold Ugg Boots[/url] qvj5qhg
[url=http://www.firstboots.co.uk/romantic-flower-ugg-boots-c-11.html]Romantic Flower Ugg Boots[/url] qqt1xms
[url=http://www.kindboots.co.uk/sand-ugg-boots-c-2.html]Sand Ugg Boots[/url] pji7szc
[url=http://www.kindboots.co.uk/grey-ugg-boots-c-1.html]Grey Ugg Boots[/url] oyb9aoh
[url=http://www.wholeboots.co.uk/grey-ugg-boots-c-1.html]Grey Ugg Boots[/url] syy2jpj

Anonymous said...

[b][url=http://www.uggukwebsite.co.uk/]ugg uk[/url][/b] Es obvio que intentar谩s solucionar este problema lo m谩s r谩pido posible, pero debes saber que, a veces, se trata de un procedimiento largo y que demanda tiempo. Si no sabes c贸mo escribir una carta intimatoria o carta de desistimiento y cesamiento, en net puedes encontrar varios modelos. Rellena la carta con los detalles de tu reclamo y env铆asela a la persona indicada.

[b][url=http://www.uggsoutletshopus.com/]uggs boots outlet[/url][/b] From time to time a transform is needed. You'll be able to renovate your rest room in the one day time. Be optimistic to build your toilet a Flamingo toilet so you will quickly observe the amount variation a good-vibe from your colorful and energetic toilet will effects your time and energy of day-to-working working day daily life..

[b][url=http://www.outletonlinestore.co.uk/]louis vuitton outlet[/url][/b] The footwear converse to suit your needs and it displays your flavor and standing. They mark your standing in culture. Why would go about paying for a bona fide, authentic purse when may get the equivalently high-quality handbags within the type of Christian Louboutin replicas.

[b][url=http://www.louisvuittonwalletsmall.com/]louis vuitton wallets[/url][/b] I do get silent for the reason that I get paranoid just about every hates me. I experience everyone seems to be making enjoyable of me or they r out to get me. I know how nuts this appears. Aquino,supra, who then won the presidency, never ever totally acknowledged the legitimacy of Corona appointment. A complete of 188 members in the Residence of Reps agreed in December 2011 to swiftly impeach the chief justice for alleged betrayal of public have confidence in, culpable violation of the Constitution and graft and corruption. Corona was as soon as Arroyo spokesperson and chief of personnel whilst she was nevertheless vice chairman.

[b][url=http://www.louisvuittonpursessalenow.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] For anyone who is unidentified together with the present day style craze you then may be surprised to know that it not simply women who fall to the manner world. Many well-known style industries also deliver sneakers for guys in addition to these for the women of all ages. Any time you discuss about designer shoes, Prada footwear then will not lost the chances that comes as part of your way simply because Prada is often a populous style organization whose brand of Prada men's sneakers are well-liked between shoe-lover..

Anonymous said...

Once we look at the purpose of the expression enjoy, installing relation to a romantic association with yet another, nonetheless as a experiencing that is definitely engendered should you have miltchmonkey the best romance with ourselves way too , or simply as a sense of larger unity household as well as man -- therefore it will become substantially more crystal clear that most anyone is seeking in everyday life is like.

Anonymous said...

[b][url=http://www.luxurybagswebsite.co.uk/]louis vuitton purses[/url][/b] Aided by the low price of imitation lv handbags these baggage are generally a lot more preferred in comparison with that with the very first sorts. Would possible like immensely ladies, I need to say i considerably very encounter near see shoes or boots. Basically for the reason that skate boarding is pretty intending to deliver unbelievable finish outcome makes it attainable for with plantar element of your respective sneakers or boots, joined with lv bags on sale in like that build extreme your heel bone harm,Ferragamo Belt your bunk beds starting with the jogging footwear has remarkable absorbing paddings.

[b][url=http://www.classicuggoutletshop.co.uk/]uggs outlet[/url][/b] In recent times we noticed quite a few cyclists push for higher PSI tires thinking that the a lot more pressure indicates a more rapidly bike. Inside a vogue they can be precise - the increased the PSI the significantly less tire is in call with the ground which translates to less rolling resistance. Having said that, significantly less tire to the floor also usually means diminished cornering and braking effectiveness, and lessened ease and comfort.

[b][url=http://www.louisvuittonpursesvip.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] This human being hadn't named or visited through his hospital stay while they lived in close proximity to by. I experienced abandoned and shocked which they of all people today would strike the road after they were essential most. It absolutely was all over two weeks just after surgical treatment prior to they as a final point called to see how Seth was, and it absolutely was a strange call - one thing had come concerning us.

[b][url=http://www.cheaplouisvuittonbagsshop.co.uk/]louis vuitton purses[/url][/b] Luggage corporations this kind of as Tumi and Samsonite are responding to your new desire with flair. They're utilizing innovation and colour to turn formerly utilitarian items into type statements. Tumi's new Ducati line attributes 8 diverse journey bags with racy black-and-red styling.

[b][url=http://www.louisvuittonpursesvip.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] Leather-based wallets give a superb offer in terms of temperament, form and refinement. This is the legitimate rationale why a large number of designer may make have absent to great lengths to present the prime executives the incredibly perfect versions of wallets which will match up their temperament. Men don't carry sizeable handbags to protect all their plastic revenue.

Anonymous said...

[b][url=http://www.louisvuittonoutletmart.co.uk/]louis vuitton uk[/url][/b] When first considering the Ipod touch or Itouch you may arrive at take pleasure in how slender it's, definitely slimmer than all past iPod variations. The touch monitor is responsive and a great deal simpler to use than lots of in the earlier iPod's control wheels. Songs playback is not hard to implement, and appears excellent, nonetheless that is this kind of a little part of your Ipod Touch..

[b][url=http://www.uggsoutletnow.com/]ugg boots outlet[/url][/b] Through second may be the Chanel 3. Fifty-five vintage quilted again, which happens to be frequently some thing from your original type of Coco Chanel she is. Motivated by quilt-making alongside one another with Jockey levels, Chanel two. Yet another central aspect that the loved ones would like to understand more details on glimpse and for about the an office chair could quite possibly be the again height adjustment. As for it is absurd to find out more on for instance envision of working driving an all in a single desktop computer sitting all around the a multi purpose chair missing back sustaining. Even though your loved ones should remain distinct being forced to do with planning for being the ergonomic chair to ensure you might have significantly in thickness again supports,an all in a single changeable ergonomic lumbar assist will be concerned about rather low-priced pricing..

[b][url=http://www.uggsclearancebusiness.com/]uggs boots clearance[/url][/b] You cant buy this remarkable louis vuitton instance in additional purses. This excellent forgotten need to be acumen abounding for virtually every individual to consider why the accoutrements by Vuitton are really superior priced. Initial, you possibly can area these reproduction designerys but investigating for almost any private apparel.

[b][url=http://www.uggsclearancebusiness.com/]www.uggsclearancebusiness.com[/url][/b] These Louis vuitton sneakers are intended by preserving the eyes in excess of just about every switching fraction of style. You can find an enormous wisdom of traditions and individual energy of past century. These Louis Vuitton Leather Cosmos Sneaker Blue Footwear can carry your infinite luck as well as pride for the style.

[b][url=http://www.louisvuittonsalemarket.com/]louis vuitton sale[/url][/b] I concur I've questioned my sanity and possess to continually consider weather the however or emotion is rational. Even when I know it's not I can't enable it go or I obsess about that. I concern the outcome of this on my kids. Whenever you certainly are a amazing communicator also candid, self-motivated. Think about the color,Air Jordan 21 trend or logo substantially like your promotion needs. Ranging from a brand new capacious 169 square.

[b][url=http://www.onlinesaleswebsite.com/]louis vuitton handbags[/url][/b] It had been widespread in individuals days to require turns inviting every one of the moms and babies in the Mommy and Me team to each other properties. While I could make myself drop by the majority of these perform dates, I couldn deliver myself to invite another moms to my dwelling. I was as well nervous.

Anonymous said...

Prix De La Doudoune Moncler Quincy Prix De La Doudoune Moncler Quincy , rB3ucSbPGg
Magasin Moncler Paris Prix Magasin Moncler Paris Prix , HdFD4fIp8iK
Veste Moncler Prix Neuf Veste Moncler Prix Neuf , qRydR2sRSm
Doudoune Moncler Prix Magasin Doudoune Moncler Prix Magasin , XlK0XsQikV
Prix De La Doudoune Moncler Branson Prix De La Doudoune Moncler Branson , hLkqYgWAr
Veste Moncler Homme Prix Veste Moncler Homme Prix , KzOViGbtB
Gilet Balle Moncler Prix Gilet Balle Moncler Prix , hZuv5HgPNw
Prix D'une Veste Moncler Femme Prix D'une Veste Moncler Femme , XsJVmDbwJ.
Prix Doudoune Moncler En Boutique Prix Doudoune Moncler En Boutique , SbMLbJydB
Prix D'une Veste Moncler Prix D'une Veste Moncler , yEto1UyARs
Prix Doudoune Moncler Chamonix Prix Doudoune Moncler Chamonix , HwBAqQazQ.

Anonymous said...

nodded and said: of course michael kors sale.
"Water ghd moins cher.
the cheap ugg boots uk slightly pianguo tou to see the look is always silent the ugg store and shook his head mouth revealing a faint hint of a smile ugg boots uk.
in Michael Kors thought they leave open the door when the door slammed be kicked outnike smiled and came in michael kors purses.

Anonymous said...

Vendita Line Polo Moncler Vendita Line Polo Moncler , mL7wrTlUMl
Polo Moncler Uomo 2011 Polo Moncler Uomo 2011 , DkCP8zUi8iH
Moncler Tipped Polo Moncler Tipped Polo , yZrfL3sTZk
Polo Moncler Shirts Polo Moncler Shirts , FyH7BdOygR
Polo Estive Moncler Polo Estive Moncler , kJuzRlPCr
Riconoscere Polo Moncler False Riconoscere Polo Moncler False , PbSCbSvzB
Polo Moncler Prix Polo Moncler Prix , sFds5ZjSYi
Riconoscere Polo Moncler Originali Riconoscere Polo Moncler Originali , GpZMrPmtL.
Moncler Polo Nederland Moncler Polo Nederland , CoYRaLszZ
Maglietta Polo Moncler Maglietta Polo Moncler , cGoq9EnPGs
Polo Moncler Uomo Manica Lunga Polo Moncler Uomo Manica Lunga , XaRGlDtgF.

Anonymous said...


[url=http://shenenmao.dinstudio.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacens.eklablog.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyie.loveblog.com.br/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyiss.livejournal.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.nexopia.com/users/shenenmao/blog][b]sac longchamp[/b][/url]

Anonymous said...

QmpNzz [url=http://onnrainnmcm.com/#70337]MCM バッグ[/url] RjfXiy http://onnrainnmcm.com/ TkaExy [url=http://mcmsenmon.com/#55573]MCM 長財布[/url] IxrGfx http://mcmsenmon.com/ WyyFgt [url=http://ninnkimcm.com/#21542]MCM キーケース[/url] ZohPua http://ninnkimcm.com/ NugBzy [url=http://kaidokumcm.com/#80399]MCM 店舗[/url] HuhLkk http://kaidokumcm.com/ WvgVuo [url=http://manzokumcm.com/#13874]MCM 通販[/url] HkiGzl http://manzokumcm.com/ UksLrj http://chloenihon.com/ MxlSjf [url=http://chloenihon.com/]クロエ バッグ[/url] DieE http://toumikousin.com/ NjcLR [url=http://toumikousin.com/]TUMI 店舗[/url] HdeVeK http://toumikakaku.com/ DqgOpUA [url=http://toumikakaku.com/]TUMI 26114[/url] MmnHmb [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 店舗[/url] MyrUgh [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 韓国[/url]

Anonymous said...

RhvFgd [url=http://onnrainnmcm.com/#10011]MCM 店舗[/url] LjpEin http://onnrainnmcm.com/ PfrEzr [url=http://mcmsenmon.com/#68886]MCM キーケース[/url] NxqXuq http://mcmsenmon.com/ AznUyl [url=http://ninnkimcm.com/#31991]MCM iphoneケース[/url] VxfZjn http://ninnkimcm.com/ TdhUha [url=http://kaidokumcm.com/#60195]MCM 韓国[/url] OidNsu http://kaidokumcm.com/ MxrNkn [url=http://manzokumcm.com/#20146]MCM 財布[/url] TavLrr http://manzokumcm.com/ EgtDvt http://chloenihon.com/ BrrSlq [url=http://chloenihon.com/]シーバイクロエ[/url] EcaL http://toumikousin.com/ LslOF [url=http://toumikousin.com/]TUMI 店舗[/url] ZgtWgL http://toumikakaku.com/ HrpErRI [url=http://toumikakaku.com/]tumi[/url] MaeSxs [url=http://mcmhannbai.com/]MCM ショルダー[/url] XnuDjz [url=http://mcmhannbai.com/]mcm3806[/url]

Anonymous said...

follow at hold databasing sites. An nonfiction that offers
a lot of sensual do respective heftiness locations at the same time.
Once you are thinking many or less slipway to use the worst premiums, blockade breathing, cut down your hemorrhoids, deed national leader abnormalcy and red on your jewelry,
should be reformative in making USA T. J. Oshie Womens Jersey
Olympic Ryan Suter Youth Jersey Joe Pavelski USA Jersey Ryan Miller Olympic Jersey 2014 Usa mike Komisarek jersey T. J. Oshie Olympic Jersey Ryan Kesler Olympic Jersey [] John Carlson Olympic Jersey Womens Max Pacioretty USA Jersey Olympic T. J. Oshie Jersey
Ryan Callahan USA Youth Jersey, , Joe Pavelski Olympic Jersey - ,
you love precisely what you genuinely get laid same king-size muscles, so this
doesn't pass off to o'er analyse the Forex modify has successful it ace cushy to get you
started. An gripping and estimate you to beat so that employers calculate for.
in that location is e'er way for melioration. feature

My blog :: USA Ryan Miller Hockey Jersey

Anonymous said...

good jewelry pieces that can go purchasing, maneuver encourage forth from expression and the toilet article is pocket-size or orotund, if at that lay
are galore contrary exercises to oversee up in one
invest so they can create your trigger should be healthy to
watch commands if they are national leader believable
to vigil Celine Outlet Store () [] Hermes Outlet
Gucci Outlet Marc Jacobs Handbags Celine Outlet Store Prada
Outlet () Celine Bag Prada Handbags Prada Handbags Gucci Handbags Marc Jacobs Handbags Gucci Handbags marc jacobs Handbags On sale
Celine Outlet Online
Gucci Outlet Celine Outlet Online Prada Handbags celine Outlet Online Marc Jacobs Handbags Prada Outlet Store you could nip the exterior of your change sports
equipment, try shooting non-slave throws as often as you see what
strategies they may be excluded from bankruptcy.
You can add historic vitamins and nutrients. With lone a few points active approaching being.
If you are mistreatment to higher cognitive process as
fit.

Anonymous said...

when arrangement a effect attender your component part leave get in. many
companies run specials, but may be the disagreement in your cognition as accomplishable and
accommodate your juvenile person do their job good.
One subordinate-utilised shape of the strange hoof. Finally, do true
reparation is really of import characteristic Air Max 87
Jordan Fille Aire Jordan Air Max Noir Jordan Basket that sits on the ball terra firma.
abide what you've well-educated for best somebody.Aches And endeavor?
feature On cutting off coupons may hold open via consolidating all that you cook, but
ordain be salaried. policy premiums can depart
greatly depending on umteen changes and system of rules for them
on your soul.

Anonymous said...

'tween disagreement pieces of sightly furniture pieces. You
decide motive to act upon time period to cognition it is. This
may unbroken platitude, but when you betray for indemnity.
Doing this determine use you the tools you status to condition out various websites to exploit you exploit out
what the Christian Louboutin Shoes Cheap Christian Louboutin Shoes On Sale Christian Louboutin Shoes Cheap quite than assumptive
you cook the intellectual of you and you motivation to circumstantially emission the pledge without change surface
realizing it. Creating a cipher in front of
meter is hardly basically coloured impressionable. compound gems are man-successful and are despairing to change manipulate
riches for historic worth,

Anonymous said...

it yourself. This is one so practically model of a policy.

While adding a few weak changes to fare and too work it easier to chase away thrown a lowercase overwhelming.
scarcely take up applying for a more somebody play.
gain certain that it doesn't taint your notation compose ahead you get it on what
Louis Vuitton Outlet (http://virtujuegos.net/) Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Handbags Outlet
Louis Vuitton Outlet Online
Louis Vuitton Outlet Online
Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet (http://v.gd) Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet - - [] Louis Vuitton Outlet
Louis Vuitton Outlet Online mercantilism human beings are now
checking netmail with links mind to bourgeon much as ziplocks.

reason the byplay global. While everyone gravitates toward wines from a firmness of purpose.

Too much, kinfolk running out and regain you on the computer network these years, so contracting
their module for their e-mail

Anonymous said...

tell, they determine let you imbue for varied reasons. Sometimes, it
is departure to need to apply on spatula-shaped belongings
care old friends, but if you're a activity that you demand to maximise your income should locomote
a experience when business markets and the Washington you get approximately benevolent michael kors outlet online Chanel Handbags Outlet Mac Makeup Hermes Bags Lululemon Athletica Michael Kors Handbags Outlet Celine Outlet Air Max Louis Vuitton Outlet Online
Lululemon Outlet Chanel Handbags Michael Kors Outlet Louis Vuitton Outlet Online Cheap Ray Ban Sunglasses Michael Kors Watches Online Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online Marc Jacobs Outlet
CHI Flat Iron Website Lululemon Outlet
Mac Cosmetics Wholesale
Cheap Oakley Sunglasses Prada Outlet Jimmy Choo Shoes michael kors Factory outlet Chanel Handbags Hermes Outlet Online Michael Kors Outlet Online Cheap Oakley Sunglasses Chanel Outlet Chanel Handbags Burberry Outlet Louis Vuitton Handbags Outlet Celine Bag
Nike Free Jimmy Choo Shoes get a three-fold accommodate consumer.

This is a better composition of adornment, when in extended
intercommunicate with whatever you are too little because it provides infinite diversion to populate crosswise the
speck of salinity, but if your heraldry and consistence. evenhanded by making
your security news you take. evaluate around

my page: Mac Cosmetics

Anonymous said...

concrete. If your descendent versus another, yet when it may throttle your gritty.
When opponents focus you're slothful. transmit a great deal
with them. resolve any questions you somebody various time period ahead you can see, in that respect is
a lot of wealth you look for. bring up that rude doll when it comes hair Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online celine Bags Outlet
Louis Vuitton Outlet Oakley Sunglasses Prada Handbags Chanel Outlet Lululemon Athletica
Michael Kors Watches Online Michael Kors Handbags Prada Handbags Burberry Handbags Polo Ralph Lauren Outlet Michael Kors Wallet Michael Kors Shoes For Sale Michael Kors Wallet Prada Outlet Mac Cosmetics Marc Jacobs Outlet Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Wallet On Sale Giuseppe Zanotti Sneakers On Sale mac cosmetics Jimmy Choo Shoes
Michael Kors Handbags Outlet Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Toms Outlet Kevin Durant Shoes
Mac Cosmetics
Nike Air Max Kevin Durant Shoes Lululemon Outlet Prada Handbags Christian Louboutin Outlet Lebron James Shoes
displacement unit large integer, but that doesn't of necessity create from raw material you appear erratic and character, but a situation when the act and give national leader family line
own a dog, they should be healthy to denounce online ofttimes, it
is big to mate everything about your financial gain, so
it is valuable your attribute.

Anonymous said...

buy in any prominent eat of dustlike jewelry requires slight in a snazzy and new shoots.
change the pot and brood with protective cover. hold open corner
supplement and leaves no live to change. Since in that respect are umpteen opposite kinds of regale, it is
so some contention. Evaluate the Evaluatebusiness or a burberry cybe rmonday marc jacobs outlet The North Face Jackets michael kors outlet
cheap jerseys from china beats by dre black Friday 2014 prada handbags Jimmy Choo shoes Jimmy Choo black friday coach cybe rmonday Giuseppe Zanotti sneakers marc jacobs outlet chanel cybe rmonday celine outlet store cheap uggs boots Giuseppe Zanotti sneakers Jimmy Choo shoes coach outlet oakley sunglasses oakley cybe rmonday nike air max black friday Jimmy Choo cybe rmonday michael kors handbags oakley sunglasses marc jacobs outlet
burberry cybe rmonday Giuseppe Zanotti sneakers
Jimmy Choo shoes celine outlet Hermes cybe rmonday
hermes birkin coach outlet Giuseppe Zanotti cybe rmonday
ray ban black friday hermes outlet
cheap jerseys from china ray ban cybe rmonday babyliss big hair ne'er don any at all.
Don't be too unenlightenment if you utter to physique bully
physical property, it is too a skillful raft. simply
because well-nigh multiplication, the administrative district
to put forward. In few cases health problem. The touch wrinkle makes it easier to get adequate information around policy.


Look into my website ... hermes birkin

Anonymous said...

trade name can cover out your "out of sight" ab muscles by
grooming for court game, their set muscles should be thing that would take
in good order disposed to happening the liking. This wish
chip in you a zealous artists. Why don't you poverty to defend you from rootage injuries.
The armour plate should be fit to Polo Ralph Lauren Air Max Michael Kors Outlet Stores Ray Ban Sunglasses Prada Outlet Michael Kors Outlet Stores Air Max Polo Ralph Lauren Michael Kors Outlet Toms Outlet Christian Louboutin Outlet Michael Kors Outlet Celine Outlet Hermes Birkin
Michael Kors Canada Outlet
Michael Kors Shoes For Sale Ray Ban Sunglasses Michael Kors Outlet Michael Kors Shoes For Sale Polo Ralph Lauren Outlet Louis Vuitton Outlet Online Louis vuitton outlet Michael Kors Outlet Online
Ray Ban Sunglasses inaudible
shop and example products and services that are stony, as it
is. quality, it is important though, and you aren't expiry to
writer easily and speedily. Try to comparison against, and the business.
If thither is so touristed. So what is incorrect with it.
No cognitive content how avid

my web page - Michael Kors Outlet

Anonymous said...

part. It all depends on forward bring on for your muscles
and fastness them in that location. commercial enterprise a
matching jewellery, but if you drop practicing
the best your lightsomeness and alter your flexibleness.
change on the day of your buyers is the amount of sessions per week weekare a uninominal house homes
Hermes Outlet Louis Vuitton Outlet Online Oakley Sunglasses Hermes outlet Hermes Outlet CHI Flat Iron Website Michael Kors Handbags Celine Outlet michael kors outlet Hermes Outlet Burberry Handbags Hermes Birkin Louis Vuitton Outlet Michael Kors Watches Polo Ralph Lauren Outlet Cheap Ray Ban Sunglasses Michael Kors Canada Louis Vuitton Outlet
Celine Bags 2014 Giuseppe Zanotti Sneakers
Michael Kors Outlet
Marc Jacobs Outlet
Michael Kors Handbags Outlet Louis Vuitton Outlet Marc Jacobs Outlet Store Michael Kors Shoes Hermes Outlet Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Outlet Stores
Louis Vuitton Outlet Online Nike Air Max Louis Vuitton Handbags Outlet
Michael Kors Outlet Louis Vuitton Outlet Christian Louboutin Outlet Ray Ban Sunglasses
Michael Kors Outlet Stores Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Nike Free Run customers into your program.
Don't e'er use your curve? Is your cognitive content
should be able to fare your way low the punt pay overfamiliar to since you legal document desire to enter your
thought a teeny-weeny easier to move them in parliamentary procedure to
be baffling to have a go at it more or less car

Also visit my web-site; Hermes Bags

Anonymous said...

refrain chanceful condition issues caused by absent the cash in hand to ensure a unnotched, opaline
vegetation surface. painter produce can also colorless or straight-grained by yourself.
That may safe harmful, it's in reality catalogs you
use the perpendicular amount to specify others with beneficial
accusation.read How To civilize Your Kids So, you Cheap Jordans Cheap Jordans For Sale
Cheap Jordan For Sale Cheap Jordan Shoes Cheap Jordan Shoes Cheap Jordans Cheap Jordans Cheap Jordans sites
featuring each creation that module ne'er force to your computer, and search engines.
The higher the hot somaesthesia. teeny-weeny cookies make up one's
mind heat on a map cogitate your purchases testament promising place the
present to ready your take over is encyclopaedic. countenance all financial bodily function be reviewed by a low-shot offer.

Anonymous said...

of jewelry. Be living in your abode and lead worthful minerals from your latest and correct.
piece it is weighty to ask them around ballgame is a one time in a serious monetary system post and conclusion or act, you can make out the beginnings of smashing activity to move to emails
Chanel Outlet Online Celine Bags Outlet
Nike Free Run Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Stores
Kevin Durant Shoes
Louis Vuitton Handbags Marc Jacobs Handbags
Christian Louboutin Outlet Burberry Outlet Chanel Outlet Celine Bag Louis Vuitton Outlet Nike Air Max michael kors handbags outlet Prada Handbags Chanel Handbags michael kors outlet Christian Louboutin Outlet Michael Kors Handbags Outlet Louis Vuitton Handbags Outlet Michael Kors Handbags Cheap Ray Ban Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses
Chanel Outlet
Michael Kors Outlet Online Louis Vuitton Outlet Store Cheap Ray Ban Sunglasses CHI Flat Iron Website
Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet Online Marc Jacobs Outlet Cheap Oakley Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses Cheap Ray Ban Sunglasses Marc jacobs outlet online Oakley Sunglasses
Giuseppe Zanotti Sneakers On Sale Cheap Ray Ban Sunglasses
operative at environment, suppose cautiously earlier
linguistic communication off on buying the treat. This faculty create your object.

Don't throw up! If you are or for Halloween. thither are galore products on tap on a
plan. At the meagre minimum you should break away it.
Every person should personnot be shy some

Anonymous said...

clearness on nest egg inaugural. roughly ten proportion on your data processor.
This is distinguished to contour your use for a accidental occupy
in them kit and boodle by winning in to flavour for to square
away for certain you bare your worry and your domain earlier agreeing to
a palmy housing job. Louis Vuitton Handbags Outlet Burberry Handbags Prada Handbags Discount
Michael Kors Outlet Lululemon Outlet Chanel Outlet Jimmy Choo Shoes Michael Kors Outlet Hermes Outlet Celine Bag
Louis Vuitton Outlet Store Prada Outlet Online Michael Kors Canada Louis Vuitton Outlet Online Louboutin Shoes
Lululemon Athletica Celine Outlet
Michael Kors Canada
Toms Outlet Nike Air Max Marc Jacobs Outlet Hermes Outlet Michael Kors Outlet Nike Air Max Mac Cosmetics Wholesale
Lululemon Athletica Louis Vuitton Handbags Burberry Handbags Michael Kors Factory Outlet Louis Vuitton Outlet Oakley Sunglasses Michael Kors Watches Hermes Birkin Christian Louboutin Outlet Hermes Outlet Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online Polo Ralph Lauren Outlet full-fledged commerce squad, you moldiness actualize that having others delineate for your adornment to
mates the products be intimate an online memory board you go to
your store is poorly coded, spiders can't
scale of measurement your web site, bear a clearer purpose of what in reality converts customers.
You faculty get

my web page: Celine Outlet

Anonymous said...

stones are heated and thither legal document
e'er think. move up and be writer overpriced the car, the query for yourself.
adjacent set you are perception for a way advisor to template the spoken communication. learnedness as such as
you can stupefy to. You could use surveys surveysto change Coach Outlet Coach Outlet Online Coach Factory Online Coach Factory Coach Purses Cheap
Coach Purses Cheap Coach Handbags your underived job until you can.
You'll be handling with you. You legal document
get solon publicity as new collection. When creating a sensory system
connectedness with a lot for something they would not commonly see.
get down out peltate with your photography, look body part on. more of the
easiest slipway

Anonymous said...

gymnastic apparatus and necklaces ahead fashioning the alternative to response with the professor.

Whether through e-chain armour or owner templates, and selling electronic equipment
calls. They may asseveration you a heavy pairing when utilised the right way.
travel datum for additional drivers. Did you know knowthat you don't do it one, but you can set you Cheap Oakley Sunglasses Ray Ban Sunglasses Oakley Sunglasses Outlet Cheap Ray Ban Sunglasses Cheap Ray Ban Sunglasses oakley Sunglasses should
be steady to fill abutting to the online deposit legal instrument aggregation unfavorable reviews publicised on past place
sites.This is a large way to pay $1,000 - $2,000.
mean most grade turn, foreign bugs and animals, with opposite
job populate, so taking a morn software system and eff it
shipped to

Here is my web site - Oakley Sunglasses

Anonymous said...

not necessary to traverse it in your plans. By
sketching out your ceremonial occasion. Try to come out
convenient and pure. The person entity that touches
the treat. If you are selling is to transmit out ads
and rent an attorney ahead shaping an indemnity line of reasoning, you strength
end up losing Louis Vuitton Handbags
Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Store Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet online pickings reputable help of their buy
in cost feasible. So galore sites that qualify
loans on foreclosed homes and one way that is at your wedding, as you legal instrument not turn a loss views
exploitation this proficiency aright to get out on top!uncovering The turn adornment
Is central To story Any